Atlas (slovensko nosač) je prvo vratno vretence in leži tik pod lobanjo, skupaj z njo tvori sklep. Če atlas ni v pravilnem položaju (in kar pri 98% ljudi ni) nam lahko povzroča težave.

Kako nepravilen položaj atlasa vpliva na nastanek glavobolov?

Najprej povejmo, da glavobole v grobem razdelimo na tenzijske in migrenske:

  • Tenzijski: ko atlas ni v pravilni legi, ne opravlja več funkcije nošenja glave. Kar pomeni, da teža glave pade na mišice ramenskega obroča. Te mišice pa niso narejene, da nosijo težo glave, ampak da glavo samo vrtijo. In točno zaradi tega postanejo trde, napete, zategnjene in polne vozlov! In čez nekaj časa se ta napetost čuti tudi v zatilju in se naprej razširi še po glavi.
  • Migrenske: razdelimo jih po vzroku nastanka, in sicer na migrene cirkulacijskega tipa in hormonalnega tipa. Kot že ime samo pove, so prve posledica slabe cirkulacije, oziroma zaradi neenakomerne cirkulacije. Torej, ko se atlas premakne, začne pritiskati na žile (arterija vertebrais, vena jugularis, arterije carotis, limfne poti) in s tem vpliva na dotok krvi v možgane. Če je ta dotok enakomeren, to povzroča širjenje in uplahnitev žil. Ker pa so žile oživčene, to izzove migreno.

Pritisk

 

Migrene hormonskega tipa poznamo predvsem ženske

Takšne migrene nastanejo pred ovulacijo ali pred menstruacijo. Če trajajo več dni skupaj, so nasploh zelo neprijetne! Vzrok za to so hormoni – ko možgani ne dobivajo dovolj krvi, s tem tudi ne dobivajo kisika in hrane. To pomanjkanje pa čutita tudi hipotalamus in hipofiza, ki sta glavna centra za hormone. In če se hormoni ne sproščajo pravilno, to vpliva na delovanje jajčnikov in s tem na nastanek migrene.

Rešitev je preprosta: atlas si nastavite po atlasPROfilax metodi. Ko se atlas vrne na pravo mesto, se sprostijo mišice ramenskega obroča. To olajša napetost v mišicah in ne prihaja več do tenzijskih glavobolov. Rezultat se vidi že v enem mesecu.

In ker ni več pritiska na vratne žile, se izboljša tudi cirkulacija, ki postane bolj enakomerna. S tem ni več hitrega krčenja in širjenja žil, migrene pa se umirijo. Izboljša se tudi delovanje hipotalamusa in hipofize (uravna se torej tudi hormonalno ravnovesje, kar ponavadi traja 2 – 4 mesece. Pomaga pa v 90% .

Več informacij najdete tudi na spletni strani www.atlasprofilax-slo.si.

Splet naključij me je pripeljal do poklica, ki ga danes z velikim veseljem in zadovoljstvom opravljam. Ali pa morda usoda. Kdo ve. Pomembno je, da lahko s svojim znanjem pomagam ljudem na enostaven in varen način in jim življenje naredim manj boleče, svobodno in vredno človeškega dostojanstva.