Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 1

  Pomembnost pravilnega ujemanja vina s hrano me je naučila prijateljica Ana. Vedno je bila tista, ki je povabila svoje prijatelje na večerjo, saj je bila dobra hrana (poleg mačk) njena največja ljubezen. Enkrat je želela narediti poseben vtis za posebnega gosta (če veš kaj mislim), ki si je tudi veliko obetal od večerje (in večera). Ana je odlična kuharica, a je vedela zelo malo o spajanju vina in hrane. Zato se je odločila, da bo ob večerji ponudila svoje najljubše vino, ne glede na to, kaj je pripravljala.

  Ana je za glavno jed pripravila pečenega lososa z omako iz bele vina in limone. Top krožnik. Za pijačo je izbrala močno rdeče vino, saj je nazadnje poleg steaka v poprovi omaki lepo poudarilo okus jedi. Sedeta k mizi, prvi grižjaj je v ustih, Ana poplakne z vinom in…

  Ko je poizkusila vino in lososa skupaj, je spoznala, da je močno rdeče vino povzročilo, da je okus lososa postal grenak kot kava in vino trpko. Vino je poslabšalo jed, namesto da bi jo izboljšalo. Takrat je Ana spoznala, kako pomembno je poznavanje pravil za spajanje vina in hrane.

  Ko sem jaz prvič slišala to zgodbo, sem se takoj spomnila na nekaj podobnih scenarijev, zato sem se poglobila v raziskovanje o vinu.

  Našla sem tole brezplačno brošuro, ki mi je v treh minutah odprla oči: 3 pravila za ujemanje vina in hrane << klik. Iskreno priporočam vsem, ne glede na to ali se spoznate na vina ali ne, preprosto bolj boste uživali v hrani od tod dalje.

  spajanje vina s hrano

  Iskreno priporočam, da preletite 3 pravila za spajanje vina s hrano.

  3 pravila za ujemanje vina in hrane

  Obstajajo tri tipi vin in trije tipi hrane, glede na “težo”.

  Tip vina Primeri jedi
  Lahka in sveža vina Suhe mesnine, testenine, zelenjava, sveži siri
  Bogata, polna vina Žar, omake, umami jedi, zorjeni siri
  Aromatična in sladka vina Sladice, pikantne jedi, aromatični siri

  Lahka in sveža vina >> lahka hrana

  Ta vina, ki so običajno suha peneča vina, mlada vina ali rose vina, se odlično podajo k suhim mesninam, testeninam, zelenjavi in svežim sirim. Lahka rdeča vina, kot sta modri pinot ali modra frankinja, se prav tako dobro podajo k tej skupini hrane.

  Bogata, polna vina >> bogata hrana

  Vsa bogata, krepka vina – bela in rdeča, ki imajo veliko taninov in so bila zorjena v lesu, so odlična za žar, polne omake, umami jedi in zorjene sire. Te vrste vina se lepo mešajo z bogato hrano, pripravljeno na maščobi, kot so golaž, enolončnice in žar.

  Aromatična in sladka vina >> sladice in pekoča hrana

  Ta skupina vključuje aromatična vina, ki so lahko aromatične sorte ali imajo ostanek sladkorja. Sem sodijo tudi vsa alkoholizirana vina, sladka peneča vina in predikati. Ta vina so odlična za sladice, pikantno hrano in aromatične sire.

  Ta tri pravila so odličen vodnik za osnovno spajanje vina s hrano. Kljub temu pa se ne bojte eksperimentirati in poizkušati različnih kombinacij, saj se okusi razlikujejo od osebe do osebe.

  Kaj ne gre skupaj?

  Kot pri vseh pravilih obstajajo tudi izjeme. Bogata vina se na primer ne podajo k suhim mesninam, pekoči hrani ali mastnim ribam (kot je ugotovila Ana). Prav tako lahka vina niso najboljša izbira za bogate jedi. Če je sladica presladka, je boljša opcija povsem suho peneče se vino.

  Primeri ujemanja vina in hrane

  Spajanje vina s hrano lahko prinese pravo simfonijo okusov, ki obogatijo vsak obrok. Tukaj je nekaj primerov, ki vam bodo pomagali odkriti popolno harmonijo med hrano in vinom:

  1. Sauvignon Blanc: To sveže, kislo belo vino je odlično v kombinaciji s svežimi solatami, juhami, kozjim sirom ali morskimi sadeži.
  2. Chardonnay: Bogato belo vino, kot je Chardonnay, se odlično poda k ribam z masleno omako ali kremastim rižotam.
  3. Rose: Rose vina so odlična za piknike ali lahkotne poletne obroke. Poskusite jih z nežnimi siri, solatami ali testeninami z morskimi sadeži.
  4. Pinot Noir: To lahko rdeče vino je odlično s perutnino, kot je račje meso ali puran, kot tudi z gobami.
  5. Merlot: Ta srednje težko rdeče vino je izjemno za mešano meso ali testenine s klobasami.
  6. Cabernet Sauvignon: Kot močno rdeče vino, Cabernet Sauvignon odlično dopolnjuje okuse zorjenega mesa, kot je goveji file ali pa omake na osnovi paradižnika.
  7. Riesling: To sladko belo vino je odlično z azijsko hrano, kot so začinjene jedi iz Tajske ali Kitajske.
  8. Porto: To sladko, močno vino se odlično poda k čokoladnim sladicam ali modrim sirom.

  Ne pozabite, da so okusi subjektivni in da je najboljše vino tisto, ki vam je najbolj všeč. Torej, če uživate v Merlotu s svežimi solatami ali Rieslingu s steaki, naj vas nič ne ustavi!

  Na zdravje!

  Spajanje vina s hrano je resnično umetnost, ki zahteva razumevanje okusov in prefinjenega občutka za harmonijo. Ta pravila upoštevaj ko si sama, ko organizairaš kak večji event kot je poroka, ko greš v restavracijo ali ko gostiš prijatelje. Kdo ve, kam te popelje večer! In ja, vino ima nekaj več kalorij kot voda in z njim ne boš shujšala, a je vredno greha!

  Zdaj, ko si oborožena z novim znanjem, je čas, da ga preizkusiš. Pripravi svojo najljubšo jed, izberi steklenico vina in uživaj v raziskovanju čudovitega sveta okusov. Na zdravje!

  ocena bralcev
  5 od 1

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje