Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Komunikativen, praktičen in energičen ter živahnih barv. To od svojega avtomobila pričakuje večina žensk!

  Kaj pričakujejo ženske od avtomobila? Kdo bi lahko bolje odgovoril na to vprašanje kot Kompetenzzentrum Frau und Auto (KFA), pravi multidisciplinarni raziskovalni center iz Mönchengladbacha v Nemčiji, v katerem se šest doktoric znanosti in njihov moški kolega trudijo odgovoriti na vprašanja o razlikah med ženskami in moškimi, ko govorimo o avtomobilih? Odgovor: voznice si želijo avtomobila, ki bi bil komunikativen, praktičen in (v mlajših letih) tudi zelo energičen. O tem malo nižje, najprej pa poglejmo v Slovenijo…

  10 najpogostejših zahtev Slovenk ob nakupu avtomobila

  1. Varnost: Varnost je na vrhu prioritet za večino žensk. Iščejo avtomobile z visoko oceno varnosti, vključno z naprednimi funkcijami, kot so zračne blazine in sistemi za zaviranje v sili.
  2. Zanesljivost: Ženske želijo avtomobil, ki je zanesljiv in ne zahteva pogostih popravil. Zanesljivost pomeni manj skrbi na cesti.
  3. Cena: Cena avtomobila in stroški vzdrževanja so pomemben dejavnik. Veliko žensk si prizadeva za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.
  4. Velikost: Velikost avtomobila je pomembna, pri čemer večina žensk raje izbere manjše, a prostorne modele, ki so enostavni za parkiranje.
  5. Udobje: Notranjost avtomobila in udobje za vožnjo imata velik vpliv na odločitev o nakupu.
  6. Gorivo: Učinkovitost goriva je pomembna za ženske, saj se želijo izogniti visokim stroškom goriva.
  7. Estetika: Lep dizajn in privlačna barva avtomobila sta pomembna dejavnika pri izbiri avtomobila.
  8. Tehnologija: Sodobni avtomobili z napredno tehnologijo kot so navigacijski sistemi, kamere za vzvratno vožnjo in povezljivost z mobilnimi napravami so želja mnogih žensk.
  9. Vzdrževanje: Enostavnost vzdrževanja je še en pomemben dejavnik. Ženske iščejo avtomobile, ki so enostavni za vzdrževanje in ne zahtevajo pogostih servisov.
  10. Okolju prijaznost: Ženske so pogosto bolj ozaveščene o okoljskih vprašanjih in rade izberejo tiste avtomobile, ki so bolj prijazni do okolja, kot so hibridi ali električni avtomobili.

  Avtomatski ali ročni menjalnik?

  Ko govorimo o izbiri med avtomatskim in ročnim menjalnikom, se trendi spreminjajo. Pred leti je bila večina žensk bolj navajena na ročne menjalnike, danes pa se vedno več žensk odloča za avtomatske menjalnike. Glavni razlogi za to odločitev so večje udobje pri vožnji, manj stresa v prometnih zastojih in enostavnost uporabe, še posebej v mestnih središčih s pogostimi spremembami hitrosti. Avtomatski menjalniki so tudi bolj učinkoviti pri zmanjševanju porabe goriva, kar je pomembno za ženske, ki so osredotočene na učinkovitost porabe goriva in okolju prijaznost. Vse to so faktorji, ki vodijo k večji priljubljenosti avtomatskih menjalnikov med ženskami.

  Kaj pravijo raziskave?

  Na poti še enkrat preveriti štedilnik pa če so vhodna vrata zaprta pa da je lepo pisan in da premore veliko konjev: ženske pričakujejo od svojega avtomobila več kot moški. “Svoj avto želijo uporabljati kot nadzorni center, ki je povezan tudi z njihovim domom,” pravi Doris-Kortus-Schultes, ena od raziskovalk. Predvsem mlajše voznice sanjajo o tem, da bi lahko v avtomobilu uporabljale socialna omrežja in da bi lahko kar med vožnjo preverile, ali niso slučajno pozabile ugasniti štedilnika in zakleniti vrat. K njihovim sanjam sodijo tudi živahne barve in močni motorji.

  “Ženske uporabljajo avto precej bolj raznoliko,” poudari Doris Kortus-Schultes. “Med vožnjo želijo ostati v stiku s prijatelji in družino.” In ker se z dela večkrat kot partnerji vračajo v vrtec ali v šolo po otroke pa po nakupih, potrebujejo poleg tega še avto, ki bo praktičen, z veliko prostora za prtljago in nižjim pragom prtljažnika za lažje nalaganje kupljenega. “S tem se po željah izenačijo z moškimi nad petdeset,” doda Kortus-Schulteseva.

  Osnove so skupne

  Kar se dveh osnovnih zahtev, ko gre za avtomobil, tič, pa se ženske in moški ne razlikujejo, pravi raziskava KFA:

  • nizka poraba
  • objektivna varnost.

  Kortus-Schulteseva glede na podatke, ki jih je zbrala, trdi, da tudi večje število konjskih sil in uživanje v vožnji niso več samo moška domena. “Mlajše kot so ženske, bolj ostre voznice so.” In kar tri četrtine žensk si želi v svojem novem avtomobilu imeti močnejši motor ter precej bolj živahne barve, kot bi si jih želel povprečni moški. Zanje je bolj kot barva pomembnejša cena, ki jo bo vozilo doseglo, ko ga bodo čez nekaj let prodali.

  Če vas skrbi poleg vsega še cena, preverite te nasvete za uvoz vozil iz Nemčije.

  In kdo odloča o nakupu avtomobila?

  Za zdaj se zdi, da moški, saj je večina vozil še zmeraj izdelana po njihovem okusu, pravi Kortus-Schultesova. A to se lahko tudi spremeni: “Pri nakupu približno 36 odstotkov avtomobilov v Nemčiji so soodločale tudi ženske in to število raste.”

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje