Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 1

  Razumeti 5 jezikov ljubezni je ključnega pomena za gradnjo globljih in smiselnih odnosov. Te metode komunikacije, ki jih je razvil Dr. Gary Chapman, pomagajo razložiti, kako izrazite in prepoznate ljubezen. Ali ste kdaj občutili, da vaše ljubezenske geste niso cenjene? Ali včasih težko razumete, kaj vaš partner potrebuje? Te vprašanja odpirajo pot k odkrivanju 5 jezikov ljubezni – Besede potrditve, Posvečen čas, Prejemanje daril, Usluge, in Fizični dotik. Razumevanje teh jezikov lahko spremeni dinamiko vašega odnosa in vam pomaga ustvariti trdnejše vezi z vašim partnerjem.

  Zakaj je pomembno razumevanje petih jezikov ljubezni?

  Razumevanje 5 jezikov ljubezni je ključno za doseganje uspešnih in izpolnjujočih medosebnih odnosov. Vsak od nas ima svoj edinstven jezik ljubezni, ki narekuje, kako izražamo ljubezen in kako želimo, da se ljubezen izraža do nas. Če ne razumemo jezika ljubezni svojega partnerja, lahko naše dejanja, čeprav dobronamerna, ostanejo neprepoznana ali celo napačno razumljena. Na drugi strani, če se naučimo pravilno “govoriti” jezik ljubezni svojega partnerja, lahko stremljemo k bolj harmoničnemu, razumevajočemu in ljubečemu odnosu. Razumevanje in uporaba teh 5 jezikov ljubezni lahko resnično preoblikuje vaš odnos, poveča medsebojno spoštovanje in naklonjenost ter poglobi povezanost med vami in vašim partnerjem.

  5 jezikov ljubezni Opis Kako veste, da je to vaš jezik ljubezni?
  Besede potrditve Vaša potreba po priznanju in pohvali. Ljubezen izražate in jo dojemate skozi spodbudne besede in pohvale. Pogosto iščete verbalno potrditev in se počutite najbolj ljubljene, ko vam nekdo izrazi ljubezen skozi besede.
  Posvečen čas Ljubezen dojemate skozi nesebično posvetitev časa in polno pozornosti. Najbolj cenite neprekinjeno pozornost in skupno preživljanje časa. Počutite se ljubljene, ko se vam nekdo posveti brez motenj.
  Prejemanje daril Ljubezen dojemate skož prejem daril, ki simbolizirajo ljubezen in pozornost. Počutite se ljubljene, ko prejmete darilo, ne glede na njegovo materialno vrednost, ki ga vidite kot fizični izraz ljubezni.
  Usluge Ljubezen izražate in jo dojemate preko dejanj, ki kažejo skrb in nesebičnost. Počutite se ljubljene, ko nekdo za vas opravi neko dejanje oz. vam naredi uslugo, kot je kuhanje večerje ali opravljanje gospodinjskih opravil.
  Fizični dotik Ljubezen izražate in jo dojemate preko telesnega stika, kot so objemi, poljubi ali držanje za roko. Počutite se ljubljene, ko imate fizični stik z drugo osebo, kot so objemi, poljubi ali držanje za roko.

  Življenski primeri za 5 jezikov ljubezni

  Usklajeni jeziki ljubezni

  Ana in Marko sta poročena že več kot 10 let. Ana se najbolj ljubljena počuti, ko prejme darilo od Marka. Ta gesta ji daje občutek, da je pomembna in da se Marko trudi pokazati svojo ljubezen do nje. Na srečo je tudi Marku ljubo dajanje daril, kar pomeni, da sta njuna jezika ljubezni usklajena. Ko Marko Ani podari cvetje ali majhno pozornost, se Ana počuti ljubljeno, Marko pa se veseli, ker mu je uspelo izraziti svoja čustva.

  Neusklajeni jeziki ljubezni

  Po drugi strani pa ima Eva težave v svojem odnosu s Karlom. Eva ceni kvaliteten čas, ki ga preživi s Karlom, medtem ko Karl ljubezen izraža z dejanji. Karl se trudi za Evo opraviti različna gospodinjska opravila, medtem ko bi Eva raje preživela čas z njim. Zaradi neusklajenosti njunih jezikov ljubezni, se oba počutita neslišana in nespoštovana. Eva se počuti zanemarjeno, ker Karl ne preživi dovolj časa z njo, Karl pa se počuti neprepoznan, saj Eva ne ceni njegovih truda. Za izboljšanje njunega odnosa bi morala oba bolje razumeti jezik ljubezni drugega in se potruditi, da “govorita” ta jezik.

  Ali pa Sara in Peter, ki sta srečno poročena že več kot dvajset let, vendar pa se nedavno soočata z določenimi težavami. Sara je vedno cenila Petrove usluge, kot so zajtrk v postelji ali pomoč pri čiščenju hiše. Peter pa ljubezen dojema skozi fizični dotik, zato se trudi Saro objemati in se z njo crkljati. Vendar pa Sara ne povezuje teh fizičnih interakcij z izražanjem ljubezni, zaradi česar se Peter počuti neslišan in nezadovoljen. Po drugi strani pa Peter ne izraža ljubezni na način, ki bi ga Sara razumela, zato se oba počutita osamljena in nerazumljena. Da bi izboljšala svojo situacijo, bi morala Sara in Peter bolje razumeti jezik ljubezni drugega in se truditi, da bi ga ‘govorila’.

  Preveri tudi: Skrivnosti za hitro in zdravo hujšanje (+ študije + viri)

  5 jezikov ljubezni: Test

  Če želite resnično razumeti, kateri izmed petih jezikov ljubezni najbolje opisuje vas in vašega partnerja, je najboljše, da opravite test. Dr. Gary Chapman je razvil spletni vprašalnik, ki vam bo pomagal določiti vaš primarni jezik ljubezni. Opravite ga lahko sami ali skupaj s partnerjem.

  Test je sestavljen iz niza vprašanj, ki se nanašajo na vaše preferirane načine izražanja ljubezni in kako najraje prejemate ljubezen od drugih. Na koncu testa boste prejeli podroben opis vašega primarnega jezika ljubezni. Rezultat vam bo pomagal razumeti, kako izraziti ljubezen na način, ki bo vaš partner najbolj cenil, hkrati pa boste bolje razumeli, kako želite, da se ljubezen izraža do vas.

  Raziskovanje vašega jezika ljubezni je lahko zabaven in poučen proces, ki vam omogoča boljše razumevanje sebe in vašega partnerja. Ta test je odličen prvi korak k izboljšanju vaše komunikacije in poglobitvi vaše povezanosti. Vedno pa se spomnite, da test ni znanstveno natančen in je namenjen le kot orodje za boljše razumevanje vaših emocionalnih potreb.

  Lahko dajemo brez ljubezni, ampak ne moremo ljubiti brez dajanja.  Amy Carmichael

  Preveri tudi: Je Tantra le nov izraz za happy-end žensko masažo?

  5 jezikov ljubezni – Knjiga

  Inge in Jean – Luc sta se spoznala na mednarodni konferenci okoljevarstvenikov in se zaljubila na prvi pogled. Kljub temu, da sta oba dokaj dobro govorila angleško, je med njima na trenutke zazijal jezikovni prepad.  Kmalu sta spoznala, da se bosta, če si bosta hotela biti resnično blizu, morala naučiti govoriti jezik drug drugega; Inge francosko in Jean Luc dansko. Ljudje pa ne govorimo le različnih jezikov v lingvističnem pomenu besede; govorimo tudi različne jezike ljubezni.

  ++ Preveri še 3 pravila za spajanje vina s hrano.

  O tem govori knjiga priznanega ameriškega zakonskega terapevta Garyja Chapmana 5 jezikov ljubezni. Veliko bomo pridobili, če se bomo odločili govoriti jezik ljubezni našega partnerja. To nam bo dalo občutek varnosti, samozavesti, pomembnosti in nam pomagalo pozdraviti rane iz preteklosti (Chapman 1999). Zaljubljenost ni stvar naše zavestne odločitve. Zaljubimo se instinktivno, iracionalno, brezglavo, če hočete. Ko zaljubljenost mine in prvič ugledamo pred seboj človeka takšnega, kot je v resnici, z vsemi njegovimi »napakami« vred, potem se odločimo ali pa ne odločimo za ljubezen in grajenje odnosa. Ljubezen je za razliko od zaljubljensoti stvar zavestne odločitve. Ampak ni dovolj, da se enkrat odločimo za ljubezen – na primer takrat, ko dahnemo svoj da pred matičarjem. Zanjo se moramo odločiti vsak dan znova.

  Idealno bi bilo, če bi se vsak dan ali pa vsaj nekajkrat na teden odločili, da bomo svojemu partnerju izkazali ljubezen v njegovem lastnem jeziku, ki pa najverjetneje ni enak našemu. Ta možnost je glede na to, da je jezikov ljubezni pet, le dvajsetodstotna.

  5 jezikov ljubezni

  5 jezikov ljubezni vam pomaga zgraditi globji odnos s partnerjem.

  5 jezikov ljubezni

  Besede potrditve

  Mislim, da ga ni človeka, ki mu ne bi godilo, da je opažen in pohvaljen. Pa najsi gre za videz, dobro opravljeno delo, dosežek, talent, osebnostno lastnost itd. Vsem godi, da so drugi do nas prijazni in ljubeznivi, da jih znajo z besedami tudi vzpodbuditi. Nekaterim ljudem pa besede potrditve pomenijo največji izraz ljubezni. Tudi dobesedno. Če so besede potrditve jezik ljubezni vašega partnerja, mu bo veliko pomenilo, da mu večkrat poveste, da ga ljubite, cenite in da ste srečni, da ga imate ob sebi. Povejtemu mu tudi, kaj je tisto, kar pri njem še posebej ljubite, cenite.

  »Pa saj tako ali tako že ve«, boste morda rekli. Ne ve, če mu tega ne poveste vsakič znova. S tem je tako kot s praznim rezervoarjem za gorivo pri avtomobilu, če si sposodim Chamanovo prispodobo. Kljub temu, da rezervoar še vedno diši po bencinu, ki je bil nekoč v njem, se avto ne bo premaknil niti za milimeter. In to velja za govorce vseh ljubezenskih jezikov.

  Če je naš rezervoar ljubezni prazen, bomo nesrečni, razdražljivi, brez energije in jezni na svojega partnerja, ker nas pušča »lačne«. V takem stanju bomo nezmožni občutenja in dajanja ljubezni svojemu partnerju. Rezultat je nezadovoljstvo v odnosu, zakonski razdor in trpljenje vseh vpletenih, vključno z otroki.

  Kaj ni mnogo bolj pametno zavestno polniti ljubezenski rezervoar drug drugemu?

  Kako pa vem, da so besede potrditve jezik ljubezni mojega partnerja? Če sam veliko hvali druge. Kadar je še posebej občutljiv na besedno kritiko.

  Preveri tudi: Čarobni vpliv mačke na človeka

  Posvečen čas

  Posvečen čas pomeni čas, ki ga preživimo izključno drug z drugim. Ko namenjamo vso svojo pozornost ljubljeni osebi. To je čas, ko nekaj skupaj počneta in to ni gledanje televizorja. Pari se velikokrat ujamemo v past, ko se zvečer utrujeni zleknemo na kavč in prižgemo tv, ker je to pač najlažje. Če je skupno gledanje tv-ja vajin edini skupni čas, potem obstaja velika možnost, da se bosta drug drugemu odtujila. Ugasnita torej TV, glejta se v oči in se pogovarjajta. Pojdita na sprehod, na zmenek v restavracijo, na ples ali pa kam drugam. Pomembno je, da si vzameta čas, ki je samo vajin.

  Veliko parov je tako zasedenih s službo, kariero, otroki, gospodinjstvom in še s čim, da si enostavno ne vzamejo časa drug za drugega. Tolažijo se, da bodo nekoč, ko bodo imeli nekaj prihranjenega denarja in ko bodo otroci odrasli, vse nadoknadili. Ampak izgubljenega posvečenega časa se ne da nadoknaditi za nazaj. Ko imata partnerja končno spet nekaj časa zase, pogosto zgrožena ugotovita, da sta se že popolnoma odtujila. Dober primer je japonska ladja za ločitve.

  Japonski moški so tradicionalno še vedno hranitelji družine, ženske pa ostajajo doma in skrbijo za otroke. Moški so tako zelo zasedeni s služenjem denarja, da so v družini precej odsotni. Ob upokojitvi pa se svoji soprorgi oddolžijo s skupnim križarjenjem. Na tej ladji velikokrat izbruhnejo na dan vse stare zamere. Pari ugotovijo, da se se v vseh teh letih tako odtujili, da ni ničesar več, kar bi jih povezovalo. Odtod izraz »ladja za ločitve«. Da vam nikoli ne bo treba stopiti na to ladjo, si vsak dan vzemite vsaj 20 minut, ki jih namenita izključno drug drugemu. Vsaj enkrat mesečno pa dajta otroke v varstvo in si privoščita večer samo za vaju.

  Sprejemanje daril

  Chapman je proučil vedenjeke vzorce dvorjenja in poročnih obredov v različnih kulturah in ugotovil, da je bilo poklanjanje daril v vseh okoljih eden izmed glavnih elementov. Poklanjanje daril je verjetno tako osnoven izraz ljubzni, da prehaja kulturne pregrade, ljubezensko čustvo pa je povezano s principom dajanja (Champan 1999).

  Denarna vrednost darila ni pomembna, pomembna je misel.  Če nekomu nekaj podarim, to pomeni, da je bil v mojih mislih, da mi je pomemben in ga imam rada. Darila lahko kupimo, naredimo ali najdemo. Mož ženi kupi knjigo. Žena možu sama izdela voščilnico za rojstni dan. Mož na poti domov ženi nabere šopek rož.

  Podarimo pa lahko tudi svojo prisotnost. Žena na primer zboli in mož preskoči popoldansko rekreacijo, ostane doma in ji kuha čaj. V tem dejanju je bil njegov izraz ljubezni in žena mu je  hvaležna. Če je njen jezik ljubezni sprejemanje daril, še toliko bolj.

  Kako vem, da je sprejemanje daril partnerjev jezik ljubezni? Kadar sam pogosto obdaruje vas in druge. Kadar se vsakega darila neizmerno razveseli in ga še velikokrat omeni. Kadar se pritožuje, da od vas premalokrat dobi kakšno darilo.

  Tudi, če vam darila ne pomenijo nič, spoštujte partnerjevo drugačnost in se potrudite, da ga boste osrečili. Sprejemanje daril je namreč jezik, ki se ga je od vseh najlažje naučiti.

  Usluge

  Nekaterim največji izraz ljubezni predstavljajo usluge; stvari, ki jih partner naredi zanje in za družino.

  Ponavadi moramo vsakodnevno in občasno opraviti celo kopico opravil: kuhanje, pomivanje posode, pranje perila, sesanje, košenje trave, hišna popravila, plačevanje položnic, registracija avtomobila, prevozi otrok in še in še bi lahko naštevali. Ta seznam se nikoli ne konča.

  Pošteno bi bilo, da si  partnerja opravila pravično razdelita. Žena, katere jezik ljubezni so usluge, ne more razumeti, kako lahko mož leži na kavču, medtem, ko ona pospravlja. Kako lahko reče, da me ljubi in hkrati počne to?!

  Če so jezik ljubezni vašega partnerja usluge, potem jih on vam najverjetneje naredi veliko. Pritožuje se, da je za vse sam in da mu premalo pomagate. Vzemite ga resno in mu s svojimi dejanji pokažite, da ga ljubite. Besede tu ne bodo dovolj.

  Dotik

  Raziskave so pokazale, da je dotik za dojenčke ključnega pomena. Otroci, ki so deležni dovolj dotikanja, odrastejo v čustveno bolj stabilne osebe kot tisti, ki so za to prikrajšani. Slednji lahko zaradi hudega pomanjanja dotika celo umrejo. Tudi odrasli potrebujemo dotik. Če smo zanj prikrajšani, sicer ne bomo umrli, vendar ga bomo zelo pogrešali. Še zlasti, če je dotik naš jezik ljubezni.

  »Dotik lahko ustvari ali razdre odnos med partnerjema. Lahko sporoča ljubezen ali sovraštvo« (prav tam, 111).

  Dotik ima veliko oblik. Od držanja za roko, poljuba, objema, ljubezenske predigre, spolnega odnosa … Nikar ne vzrajajte pri načinu dotikanja, ki ugaja vam, če vašemu partnerju ni všeč. Ugotovite, kakšno dotikanje ugaja njemu. To bo zanj pomenilo, da se zavedate njegovih potreb in da ga ljubite. Naše telo je ustvarjeno za dotikanje. Zato nikar ne zanemarite tega aspekta. Ni pomembno, koliko časa sta že poročena.

  Če je dotik jezik ljubezni vašega partnerja, potem se najverjetneje veliko dotika vas, otrok  in drugih bližnjih oseb. Potrebuje veliko stiskanja in crkljanja. On ponavadi poišče vašo roko in spolni odnosi mu veliko pomenijo.

  Uporaba petih jezikov ljubezni v starševsko-otroškem razmerju

  Prav tako kot v partnerskih odnosih, je razumevanje petih jezikov ljubezni lahko ključno tudi v odnosu med starši in otroki. Vsak otrok ima namreč svoj jezik ljubezni, preko katerega najbolje vzpostavlja čustveno povezavo.

  Začnimo z besedami potrditve. Starši, ki svoje otroke redno hvalijo in jim dajejo toplo verbalno podporo, lahko pomagajo krepiti otrokovo samozavest in samopodobo. Otroci, katerih jezik ljubezni so besede potrditve, bodo tovrstne interakcije zelo cenili.

  Kvaliteten čas je pomemben za otroke, ki najbolje komunicirajo preko skupno preživetega časa. To pomeni, da so neprekinjena pozornost in skupne aktivnosti za te otroke zelo pomembne.

  Otroci, katerih jezik ljubezni je prejemanje daril, cenijo majhne geste, ki kažejo na to, da so v mislih svojih staršev. To ne pomeni, da cenijo le draga darila, ampak predvsem pozornost, ki se kaže skozi darila.

  Nekateri otroci ljubezen dojemajo skozi usluge. To pomeni, da se počutijo ljubljene, ko starši zanje storijo nekaj posebnega, kot je na primer priprava najljubše večerje ali pomoč pri domačih nalogah.

  Nazadnje pa so tukaj še otroci, ki ljubezen dojemajo skozi fizični dotik. Za te otroke so objemi, poljubi in držanje za roko pomembni načini izražanja ljubezni.

  Pomembno je, da se kot starši naučimo prepoznati jezik ljubezni svojega otroka in ga uporabljamo, saj bo to pripomoglo k boljši čustveni povezanosti.

  Kje še lahko upoarbimo 5 jezikov ljubezni?

  Koncept petih jezikov ljubezni se lahko uporablja v številnih drugih odnosih in situacijah, ne samo v partnerskih in starševsko-otroških odnosih. Ta koncept lahko uporabite tudi v prijateljskih odnosih, odnosih med sodelavci ali celo v poslovnem okolju. Vsak človek namreč cenimo različne oblike izkazovanja spoštovanja, podpore in cenjenja, kar je osnovni koncept petih jezikov ljubezni. V prijateljskih odnosih lahko bolje razumete, kako vaš prijatelj dojema ljubezen in podporo, kar vam lahko pomaga okrepiti vaš odnos. V poslovnem okolju lahko razumevanje jezikov ljubezni vaših sodelavcev pomaga pri kreiranju pozitivne delovne kulture in spodbujanje timskih vezi. Poznavanje petih jezikov ljubezni je lahko tudi koristno pri samorazumevanju in osebnem razvoju, saj vam omogoča boljše razumevanje svojih čustvenih potreb.

  Za konec pa še tole

  Če boste vi poskrbeli, da je partnerjev ljubezenski rezervoar poln, bo najverjetneje tudi on napolnil vašega. Nekdo pač mora začeti. Vašega partnerja seveda lahko tudi direktno vprašate, kateri je njegov jezik ljubezni. Medtem, ko ste tole prebirali, ste verjetno tudi vi že odkrili svojega. Nekateri ljudje so tudi dvojezični. Pogovarjajta se. Medsebojno si izpovejta svoje želje in potrebe. Vaš partner ne more brati vaših misli, čeprav bi si to želeli. Če pa je to za vaju še pretežko in vaju razdvajajo nerešene zamere, vama toplo priporočam obisk partnerskega terapevta.

  Literatura: Chapman, Gary (1999). Pet jezikov ljubezni. Ljubljana: Založba Tuma.

  ocena bralcev
  5 od 1

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje