Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 1

  Vsakodnevni hitri tempo življenja nas lahko pogosto spravi v stres, ki je eden izmed pogostejših vzrokov za omotico in vrtoglavico. Pomislite, kdaj ste se nazadnje resnično ustavili in si vzeli trenutek za sprostitev? Poleg stresa, pa obstajajo tudi bolj nenavadni razlogi za pojav teh simptomov. Ste že slišali, da lahko prekomerna uporaba mobilnih telefonov povzroči omotico? Ali pa, da lahko nepravilna prehrana vodi do občutka vrtoglavice? Zanimivo, kajne? Včasih so razlogi za naše težave tam, kjer jih najmanj pričakujemo. Zato se je pomembno osredotočiti na celovito skrb za naše zdravje in dobro počutje.

  Kaj je vrtoglavica?

  Vrtoglavica je občutek nestabilnosti ali občutek, da se okolica vrti okoli vas. Ta občutek lahko vključuje izgubo ravnotežja, omotico ali občutek padanja.

  Kakšni so vzroki za vrtoglavico?

  Vrtoglavica je lahko posledica številnih stanj ali motenj. Nekateri pogosti vzroki vključujejo težave z notranjim ušesom, kot so Menierova bolezen ali vestibularni nevronitis, ki vplivata na vašo sposobnost ohranjanja ravnotežja. Drugi možni vzroki so migrena, nekatera zdravila, in celo dehidracija ali nenadne spremembe krvnega tlaka.

  Poleg zgoraj navedenih vzrokov se vrtoglavica lahko pojavi tudi zaradi povsem vsakdanjih razlogov. Pomanjkanje spanja, stres, prekomerno uživanje alkohola ali kofeina lahko vse privede do občutka vrtoglavice. Prav tako lahko prehitro vstanete, kar povzroči nenadno znižanje krvnega tlaka in s tem omotico. Podhranjenost in telesna izčrpanost zaradi pretirane vadbe ali obsežnega dela lahko prav tako povzročita vrtoglavico. Pomembno je, da poslušate svoje telo in prepoznate, kdaj niste v najboljšem stanju. Tudi vsakdanje navade, kot so nezdrava prehrana, lahko privedejo do občutka vrtoglavice. Zato je pomembno, da si vzamete čas za pravilno prehrano in skrbite za svoje telo.

  Preverite tudi: Zdravo hujšanje (študije in viri)

  Kako lahko ublažite vrtoglavico?

  Občutki vrtoglavice so običajno prehodni in jih lahko ublažite z nekaj preprostimi spremembami življenjskega sloga. Izogibanje kofeinu, alkoholu in tobaku lahko pomaga pri zmanjševanju simptomov vrtoglavice. Prav tako je koristno vzdrževati redno rutino spanja in prehrane. Če simptomi vrtoglavice postanejo pogosti ali hudi, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam bo lahko predlagal ustrezno zdravljenje ali terapijo.

  Kaj je omotica?

  Omotica je neprijeten občutek nihanja ali nihajnega gibanja, ko ste v mirovanju. Omotica se lahko pojavi, ko se hitro vstanete ali ko se zavrtite.

  Kakšni so vzroki za omotico?

  Omotica se lahko pojavi zaradi različnih razlogov. Pogosto je posledica sprememb v položaju glave ali telesa. Dolgotrajno sedenje ali ležanje, sledi hitro vstajanje lahko sproži omotico. Drugi možni vzroki vključujejo dehidracijo, nizek krvni tlak, anemijo ali uporabo nekaterih zdravil. V nekaterih primerih lahko omotico povzročajo tudi resnejša zdravstvena stanja, kot so bolezni srca ali možganske težave, zato je pomembno, da se o simptomih pogovorite z zdravnikom.

  preverite tudi: 5 jezikov ljubezni: Ugotovite kateri jezik ljubezni govorite vi in vaš partner?

  Obstajajo tudi drugi vsakdanji vzroki, ki lahko povzročijo omotico. Na primer, lahko preprosto porabite preveč časa pred računalnikom ali mobilnim telefonom, kar lahko povzroči občutek omotice. Trud, ki ga posvečate gledanju majhnih pisav ali dolgotrajnemu fokusiranju na določen zaslon, lahko povzroči napetost v očeh, kar vodi do občutka omotice. Poleg tega lahko omotico povzroči tudi dolgotrajno stanje na mestu, saj to lahko zmanjša pretok krvi in povzroči občutek omotice, ko se končno premaknete. Prav tako je mogoče, da je prevelika izpostavljenost soncu ali visoke temperature povzročitelj omotice, saj lahko povzroči dehidracijo, ki je znan povzročitelj omotice. Prehrana igra pomembno vlogo pri tem, kako se počutimo, zato lahko tudi preveliko uživanje sladke ali mastne hrane povzroči občutek omotice.

  Kako lahko ublažite omotico?

  Obstaja nekaj preprostih tehnik, ki vam lahko pomagajo ublažiti občutek omotice. Počasno in previdno vstajanje lahko prepreči nenadne spremembe krvnega tlaka, ki lahko sprožijo omotico. Prav tako je pomembno, da se hidrirate in jeste uravnotežene obroke, da ohranite stabilno raven energije. Redna telesna aktivnost lahko pomaga izboljšati vaše ravnotežje in preprečevati epizode omotice. Če omotica ne izgine ali se poslabša, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom.

  Tabela: VZROKI vrtoglavice in omotice in kako ukrepati?

  Vzrok Simptom Kako ukrepati
  Menierova bolezen Vrtoglavica, izguba ravnotežja, slabost Posvetujte se z zdravnikom za diagnozo in zdravljenje.
  Vestibularni nevronitis Občutek, da se okolica vrti okoli vas Zdravljenje z zdravili in rehabilitacija ravnotežja.
  Migrena Omotica, glavobol, občutljivost na svetlobo ali zvok Izogibanje sprožilcem migrene in uporaba predpisanih zdravil.
  Dehidracija Omotica, šibkost, suha usta Pijte veliko vode in ohranjajte hidracijo.
  Nizek krvni tlak Omotica ob hitrem vstajanju Počasno vstajanje, izogibanje alkoholu, pitje veliko tekočine.
  Anemija Omotica, utrujenost, bledica Posvetujte se z zdravnikom, ki vam bo morda predpisal železove dodatke ali prehranske spremembe.
  Uporaba zdravil Omotica, vrtoglavica, zaspanost Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom o možnih stranskih učinkih vaših zdravil.
  Bolezni srca Omotica, kratka sapa, utrujenost Posvetujte se z zdravnikom za diagnozo in zdravljenje.
  Možganske težave Omotica, glavobol, nejasen govor Takoj poiščite zdravniško pomoč.

  preverite tudi: Čaroben vpliv mačk na vaše zdravje

  Ali lahko vrtoglavica in omotica kažeta na resnejše zdravstvene težave?

  Vrtoglavica in omotica sta lahko simptoma različnih zdravstvenih stanj, od manjših do resnejših, vključno z vnetjem notranjega ušesa, migreno, nizkim krvnim tlakom, multiple sklerozo ali celo možgansko kapjo. Če ste zaskrbljeni zaradi teh simptomov, se posvetujte z zdravnikom.

  Kako lahko lajšam simptome vrtoglavice in omotice?

  Mnogi ljudje ugotovijo, da jim lahko pomaga počivanje in izogibanje nenadnim premikom. Prav tako je pomembno ostati hidriran, jesti uravnoteženo prehrano in se izogibati kofeinu in alkoholu. V resnejših primerih lahko zdravnik predpiše zdravila ali fizioterapijo.

  Ali obstaja zdravljenje za vrtoglavico in omotico?

  Zdravljenje se razlikuje glede na vzrok. V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše zdravila ali fizioterapijo, v drugih primerih pa se lahko simptomi izboljšajo s časom ali s spremembo življenjskega sloga. Vedno se posvetujte z zdravnikom, če vas skrbi vaše zdravstveno stanje.

  Vrtoglavica in omotica - vzroki in kaj storiti?

  Vrtoglavica in omotica – vzroki in kaj storiti?

  Kaj še je lahko omotica in vrtoglavica?

  Omotica je pogost opis različnih občutkov. Vrtoglavica je sicer podobna, vendar je bolj opisana kot vrtenje okolice. Po navadi je posledica premikanja telesa in glave.

  Vrtoglavica je lahko posledica bolezni centra za ravnotežje v srednjem ušesu. Lahko je simptom tumorja ali kapi. Znaki in simptomi omotice so lahko rahel glavobol, omedlevica, vrtenje, utrujenost, zmedenost, težave z ravnotežjem, bolečine v prsih, slabost, bruhanje … Prognoza za ozdravljenje omotice je odvisna od vzroka. V veliko primerih je omotica nenevarna, vendar se ne pozdravi sama od sebe.

  Omotica se rada pojavi tudi med nosečnostjo in je posledica povečanih hormonov, ki povzročijo razširitev krvnih žil, da poveča krvni obtok do dojenčka, hkrati pa zniža krvni tlak in začasno omotico. Drugi vzrok je še lahko znižan nivo sladkorja v krvi, ker se spremeni metabolizem telesa. Omotice so najpogostejše v prvem trimesečju. V drugem in tretjem trimesečju pa lahko povečana medenica pritiska na žile.

  Velikokrat zdravniki ne najdejo specifičnega vzroka za nastanek omotice, vendar so lahko nekateri vzroki omotice nevarni. To so infarkt, aritmija (nepravilen srčni utrip), težave s povečanim ali oslabljenim srcem (kardiomioptiija), ekstremno visok krvni tlak, nizek krvi tlak (ki ima lahko vzrok v srčnih težavah), anemija, krvavitve … Omotica je lahko posledica možganske kapi, tumorja, glavobolov in migren. Zmanjšana oskrba s krvjo vodi v omedlevico. Omotica je lahko povzročena tudi z zdravili kot stranski učinek zdravila (takšna so zdravila, ki uravnavajo krvni tlak, pomirjevala, antidepresivi, diuretiki, protibolečinske tablete in nekateri antibiotiki).

  Preverite tudi: ALTERNATIVNA MEDICINA: CENA IN ALI DELUJE? (BIORESONANCA, HOMEOPATIJA, REIKI, AKUPUNKTURA)

  Ne nazadnje omotica je lahko posledica starosti – ko so prisotne zmanjšane zmogljivosti za telovadbo in aktivnost, obloge na žilah (arterioskleroza), nevropatije (progresivna disfunkcija živcev, ki je najpogosteje vzrok v diabetesu), menopavza, demenca …

  Velikokrat pa jetežava v cirkulaciji možganov. Ker ne dobijo krvi in s tem ni kisika, se zmanjša njihova delavnost, ki se kaže z vrtoglavico, omotico, slabim spominom in koncentracijo, šumenjem … Pogost vzrok za to je premaknjen atlas, saj z napačno lego pritiska na vratne žile. In ima enak učinek, kot stisnjena vrtna cev. Če imate še težave z napetimi vratnimi mišicami, pa tudi te pritiskajo na žile.

  ocena bralcev
  5 od 1

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje