Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Kaj je boljše? Prestavljati z ročico ali prepustiti to opravilo kar vozilu? Ročni menjalnik ali avtomatski menjalnik?

  Ročni menjalnik je še vedno klasika

  Desna roka, leva noga. Koordinacija in sinhronizacija gibov sta ključnega pomena pri uporabi ročnega menjalnika (temu pa je treba dodati še desno nogo na pedalu za plin). Pri tem desna roka premika ročko menjalnika, ta pa prek vzvodja in prestavnih vilic vklaplja in izklaplja želeno prestavo oziroma želeni zobniški par (ki določa hitrost).

  Škoda v svojih modelih ponuja pet- in šeststopenjske ročne menjalnike, število prestav in njihovo razmerje pa pokrivata najidealnejši razpon največjega navora motorja. Vse ponujene menjalnike odlikuje enostavno in lahkotno pretikanje, med katerim voznik vedno dobi dovolj informacij, če (in kdaj) naj prestavo vklopi oziroma izklopi. Seveda je ves proces prestavljanja pri modelih, pri katerih je udobje pisano z veliko črko, mehkoben, tih, prijazen. V bolj športnih modelih pa so gibi krajši, sklopka prijemlje prej in ostreje, tisti mehanski občutek, ki ga ponuja delo s prestavno ročico, pa je bolj izpostavljen.

  Toda z dvema sklopkama gre hitreje

  Pot na cesto je našel neposredno iz dirkalnega športa, seveda pa sta morali miniti kakšni dve desetletji, da so inženirji koncerna Volkswagen menjalnik z dvema sklopkama pripravili za serijsko rabo. Na dirkališču so, kar je razumljivo, najbolj cenili njegovo sposobnost bliskovitega prestavljanja brez prekinitve navora, toda njegova inovativna zgradba omogoča še več, veliko več.

  10 prednosti za uvoz avtomobila iz Nemčije

  Menjalnik nekaj pove tudi o vozniku ali voznici

  Tisti, ki želijo več vpletenosti v vožnjo, več dinamike in odločnosti, bodo izbrali ročni menjalnik, ravno tako tisti, ki želijo več nadzora nad avtomobilom ter prvinskega občutka koordinacije roke in noge, prestavljanja oziroma jim je na splošno več do vozne zabave (in idealnih zavojev) kot do užitka ob ogledu še tako čudovite okolice. Seveda ni treba poudarjati, da gre v tem primeru za športne, okretne avtomobile, ki lahko take občutke izzovejo bolj izrazito.

  »Čeprav je tehnika samodejnih menjalnikov v zadnjem času izjemno napredovala in me je predvsem v bolj športnih avtomobilih velikokrat presenetila s svojo zmožnostjo (pravilnega) predvidevanja, katero potezo si želim od menjalnika, sem sam pristaš ročnega menjalnika – in bom to ostal, to pa iz dveh razlogov. Moje oči se ne bodo zmotile in rokam bodo prek možganov vselej sporočile pravilno potezo na menjalniku. Temu se samodejni menjalnik lahko zelo približa, a (vsaj v tem trenutku) vseh situacij še ne zna predvideti, prihaja do napak. Drugi razlog je bolj staromoden: ročno upravljanje menjalnika mi daje občutek, da jaz peljem avtomobil in ne on mene. In še čisto enostavno – rad imam to kontrolo,« pripoveduje Tomaž Kaučič, nekdanji večkratni slovenski in hrvaški državni prvak v reliju.

  Preverite tudi: Kako ženske nakupujejo avtomobile?

  Samodejni menjalnik pa omogoča več lagodnosti in sproščenosti med vožnjo, posledično tudi aktivne varnosti, prav tako pa je tudi fizično enostavnejši za upravljanje (in vožnjo). Zato bodo po njem segli vozniki, ki jim je vožnja predvsem potovanje od točke A do točke B, in seveda tisti, ki bodo med vožnjo uživali – vendar sproščeno, v lagodnem tempu, z opazovanjem narave.

  Najnovejši menjalniki ponujajo tudi do devet prestav, zmorejo predvidevati čas, ko voznik ne potrebuje motorja (ko se avto na primer približuje semaforju), in samodejno izklopiti prenos (faza t. i. jadranja). Prihajajoče generacije pa zmorejo (ali bodo zmogle) na podlagi podatkov navigacijskega sistema, tipal avtomobila in radarja celo predvidevati vzpon ali spust, ravnino za zavojem, zaprtost zavoja … ter prilagoditi prestavo tipologiji in topografiji ceste, s tem pa prispevati k udobju in ekonomiji vožnje.

  Ročni menjalnik tako ostaja domena poznavalcev in zanesenjakov, ki prisegajo na tradicijo in zabavo ter zaupajo le izpiljenemu vozniškemu občutku. Ravno zaradi tega ročni menjalnik ne bo izumrl, kot so mnogi napovedovali, bo pa vsaj v dražjih športnih modelih predstavljal tak kult in prestiž, kot ga je nekoč samodejni.
  Škoda Yeti

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje