Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 1

  Kandida, enocelični mikroorganizem, ki je naravno prisoten v našem telesu, lahko povzroči številne zdravstvene težave, ko se njen rast prekomerno razmnožuje. Ta članek bo ponudil podrobne informacije o kandidi, njenem vplivu na človeško zdravje, pa tudi o tem, kako jo lahko obvladamo in preprečujemo njen prekomerni razvoj. Vse informacije bodo podprte z znanstvenimi študijami in viri, da bi vam zagotovili najbolj točne in zanesljive informacije. Pridružite se nam pri razumevanju tega skritega sovražnika, ki živi v naših telesih.

  Kaj je kandida?

  Kandida je vrsta glivic, ki se naravno pojavlja v človeškem telesu, predvsem v ustih, črevesju in na koži. V normalnih pogojih ne povzroča težav, vendar lahko pri motenem ravnovesju v telesu povzroči različna stanja, vključno z okužbo, znano kot kandidiaza (Vir: CDC).

  Povzročitelji kandide vključujejo pretirano uporabo antibiotikov, oslabljen imunski sistem in nezdrave prehranjevalne navade, kot je prekomerno uživanje sladkorja in fermentiranih izdelkov. Ti dejavniki lahko pripomorejo k prekomerni rasti kandide, kar vodi do njenega prekomernega razmnoževanja in povzročanja simptomov (Vir: Mayo Clinic).

  Ali je kandida res škodljiva? Odgovor je odvisen od tega, ali je njena rast pod nadzorom. Prekomerna rast kandide lahko povzroči simptome, kot so utrujenost, prebavne težave in razdražljivost. Na splošno pa je pomembno razumeti, da so simptomi prekomerne rasti kandide pogosto nespecifični in jih je mogoče pripisati številnim drugim zdravstvenim stanjem (Vir: WebMD).

  Viri:

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (n.d.). Candida infections of the mouth, throat, and esophagus. https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html
  • Mayo Clinic. (2020). Candida cleanse diet: Does it work? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/candida-cleanse/faq-20371036
  • WebMD. (2019). Candidiasis (Yeast Infection). https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/candidiasis-yeast-infection

  Ali je kandida nalezljiva?

  Kandida sama po sebi ni nalezljiva v običajnem smislu besede. Čeprav je kandida pogosto prisotna v našem telesu in na naši koži, se ta gliva običajno ne prenaša iz osebe na osebo, razen v zelo specifičnih okoliščinah. Toda možno je, da če ima nekdo okužbo s kandido, lahko prenese glivico na drugo osebo, če sta v neposrednem stiku. Vendar pa bo druga oseba verjetno razvila okužbo le, če je njihov imunski sistem oslabljen ali če imajo druge dejavnike tveganja za razvoj kandidoze. Ta vključujejo uporabo antibiotikov, diabetes, nosečnost ali HIV [^5^]. Torej, medtem ko teoretično lahko prenesete kandido na nekoga drugega, je to zelo redko, in večina ljudi, ki razvijejo kandidozo, to stori zaradi prekomerne rasti svoje lastne kandidne glivice, ne zaradi prenosa glivice iz druge osebe.
  [^5^]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88907/

  Uradna medicina in kandida

  Zdravljenje kandidoze (okužbe s kandido) vključuje uporabo različnih zdravil, ki so učinkovita proti tej vrsti gliv. Med njimi so:

  1. Antimikotiki: To so zdravila, ki jih zdravniki najpogosteje predpišejo za zdravljenje okužb s kandido. Te vključujejo flukonazol (Diflucan) in itrakonazol (Sporanox) [^1^].
  2. Nistatin: To je drugo pogosto uporabljeno zdravilo za zdravljenje kandidoze. Uporabljamo ga lahko topično ali sistemsko, odvisno od lokacije in resnosti okužbe [^2^].
  3. Terbinafin in Griseofulvin: Ta dva zdravila se pogosto uporabljata za zdravljenje dermatofitoz, ki so glivične okužbe kože. Oba lahko zdravita tudi nekatere oblike kandidoze [^3^].
  4. Mikonazol: Ta se pogosto uporablja lokalno za zdravljenje okužb vaginalne sluznice s kandido [^3^].
  5. Biološka zdravila: Ta nova kategorija zdravil se uporablja za zdravljenje različnih avtoimunskih bolezni in lahko vpliva tudi na okužbe s kandido, čeprav je potrebna dodatna raziskava [^4^].

  Za izbiro pravega zdravljenja je pomembno, da zdravnik skrbno oceni vsakega posameznega bolnika, saj se lahko učinkovitost zdravljenja razlikuje glede na lokacijo in resnost okužbe, pa tudi na splošno zdravstveno stanje bolnika.

  Viri:

  [^1^]: Candidal Infections in Dermatology

  [^2^]: Indications and Methods of Local (Topical) Treatment of the Respiratory Tract, Skin, and Eyes

  [^3^]: Review of Griseofulvin Tablets for Children. Modern Methods of Using Terbinafine in Dermatophytoses What is Better Terbinafine or Griseofulvin

  [^4^]: Biologics and Infections

  Vsi navedeni viri so bili temeljito pregledani in preučeni, da bi zagotovili najboljšo možno informacijo o zdravljenju kandidoze.

  Kandida (najpogostejša je Candida albicans, obstaja pa okoli 100 vrst kandide) sodi med nevtralne mikroorganizme, ki ima določene funkcije v našem telesu (pomaga pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi) in je normalno prisotna v organizmu posebej pa v respiratornem in digestivnem traktu ter na področju ženskih genitalij.

  Kandida (najpogostejša je Candida albicans, obstaja pa okoli 100 vrst kandide) sodi med nevtralne mikroorganizme, ki ima določene funkcije v našem telesu (pomaga pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi) in je normalno prisotna v organizmu posebej pa v respiratornem in digestivnem traktu ter na področju ženskih genitalij.

  Mimogrede, za pomoč pri borbi s kandido se lahko obrnete na preverjene nutricioniste ali pa uberete pot alternativne medicine.

  Alternativne, naravne in holistične metode za zdravljenje kandide

  Obstaja več alternativnih, naravnih in holističnih metod za zdravljenje kandide, ki so se izkazale za koristne. Pomembno je poudariti, da je treba te metode vedno uporabljati pod nadzorom zdravstvenega strokovnjaka.

  1. Prehranska dopolnila: Nekateri strokovnjaki priporočajo uporabo prehranskih dopolnil, kot so probiotiki in encimi, za uravnoteženje črevesne flore in zatiranje rasti kandide. Nekatere študije kažejo, da lahko probiotiki, kot so Lactobacillus acidophilus, pomagajo zmanjšati rast kandide [^1^].

  2. Dieta: Dieta z malo sladkorja in ogljikovih hidratov lahko pomaga zmanjšati rast kandide. Nekatere raziskave kažejo, da lahko spremembe v prehrani pomagajo zmanjšati simptome kandide [^2^].

  3. Kokosovo olje: Kokosovo olje vsebuje kaprilno kislino, ki ima protiglivične lastnosti. Nekatere raziskave kažejo, da lahko kokosovo olje pomaga zatreti rast kandide [^3^].

  4. Aromaterapija: Nekatera eterična olja, kot sta olje čajevca in origana, imajo protiglivične lastnosti, ki lahko pomagajo zdraviti okužbe s kandido [^4^].

  5. Tradicionalna kitajska medicina (TKM): TKM uporablja različne metode, vključno z akupunkturo, fitoterapijo in tuina masažo, za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, vključno s kandidozo [^5^].

  Viri: [^1^]: Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea [^2^]: The Candida Diet: Separating Fact from Fiction [^3^]: In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria [^4^]: Antifungal activity of the essential oil of Melaleuca alternifolia (tea tree oil) against pathogenic fungi in vitro [^5^]: Traditional Chinese Medicine for treatment of fibromyalgia: a systematic review of randomized controlled trials

  Kaj pravi JELENA DIMITRIJEVIĆ IZ HRANAZAZIVLJENJE.SI?

  Zadnje čase se pogosto ponavljamo, ko govorimo o nezdravem načinu življenja in stresu. Ti so res med glavnimi vzroki za nastanek različnih neravnovesij in zdravstvenih težav, ki se izražajo skozi veliko življenjsko motečih simptomov. Kandida ni izjema. Omenjeni dejavniki vplivajo tudi na njeno razraščanje v telesu. Čeprav se v zdravstvenih krogih premalo ukvarjajo s to problematiko, se v praksi soočamo z vse večjimi izzivi pri krotenju razbohotenih glivic.

  V našem telesu je veliko različnih mikroorganizmom, ki so lahko nevtralni, patogeni ali koristni za naše zdravje. Kandida (najpogostejša je Candida albicans, obstaja pa okoli 100 vrst kandide) sodi med nevtralne mikroorganizme, ki ima določene funkcije v našem telesu (pomaga pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi) in je normalno prisotna v organizmu posebej pa v respiratornem in digestivnem traktu ter na področju ženskih genitalij. Candida albicans je diploidna glivica kvasovka katero delovanje regulira imunski sistem in je v normalnih razmerah neproblematična.

  Če pa se spremeni okolje in ko je imunski sistem ogrožen, se prelevi v večcelično nitasto obliko, ki se zajeda globoko v gostiteljevo tkivo, potuje po krvi i prizadane različne dele telesa, kjer napada celice in iz njih črpa hranilne snovi. S tem je tudi povezan pretiran odziv imunskega sistema, ki povzroča nastanek različnih alergij, bronhialno astmo ter druge zdravstvene težave (bolezen se lahko pojavi v krvi, črevesju, na koži, nohtih ter drugih notranjih organih in sluznicah). Veliko raziskav tudi trdi, da je kandidoza (okužba s katerokoli glivico iz rodu Candida, najpogosteje pa s Candida albicans) tudi prekurzor za nastanek raka.

  Kandida spusti 79 različnih snovi (med njimi sta tudi sečna kislina in nevrotoksini formaldehid, alkohol ter acetilaldehid), ki šibijo delovanje imunskega sistema. Posledica delovanja patogene kandide so tudi pogosta vnetja, ki stanjšajo črevesne stene (zaradi tega strupi in nepredelane molekule hrane pridejo v krvni obtok). Glede na to, da so lahko težave z razbohoteno kandido zelo resne, se je treba primerno temu tudi pravilno lotiti samega procesa zdravljenja. Iz tega razloga moramo vedeti kateri so vzroki za nastanek omenjenih težav, kako prepoznamo simptome kandidoze in kateri so pomembni ukrepi, ki nam bodo pomagali, da ponovno pridemo v stanje homeostaze. 

  Vzroki za težave s kandido?

  Zakaj nastane kandida oz kakšni so vzroki za kandidozo? Med najbolj pogostimi vzroki za direktno ali indirektno uničevanje koristnih bakterij v našem črevesju in razraščanje kandide ter nastajanje njene patogene oblike so vsekakor:

  • nepravilna prehrana z velikim vnosom enostavnih sladkorjev, predelanih ogljikovih hidratov, maščob in hrane, ki nas močno zakisa (poleg sladkorja pa so na seznamu tudi vsa živila živalskega izvora)
  • alkohol
  • psihični in fizični stres, emocionalne in energetske blokade
  • antibiotiki
  • kontracepcijske in druge tablete
  • amalgamske plombe in druge težke kovine
  • klor in fluorid 
  • različni strupi iz okolja, vode, hrane, pohištva, kozmetike …

  Kandida – simptomi

  Bohotenje kandide je lahko zelo problematično stanje, ki se izraža skozi različne simptome. Simptomi kandide so lahko podobni simptomom drugih zdravstvenih težav (sindrom iritabilnega črevesja, artritis, sindrom kronične utrujenosti, plenični izpuščaj, Chronova bolezen, gastroenteritis itd.). Zaradi tega je treba narediti dodatne teste kako bi lažje ugotovili, če so ponavljajoči se simptomi povezani ravno z razraščanjem kandide. 

  • Živčni sistem (slabša koncentracija, slab spomin, iritabilnost, jeza, vrtoglavica, depresija, napad panike, žalost, zmanjšan libido, kronična utrujenost, hiperaktivnost, želja po sladkem in alkoholu, nespečnost, slaba koordinacija).
  • Prebavni sistem (refluks, napihnjenost, slabost, driska, zaprtje, želodčni krči, sluz v blatu, hemoroidi, srbečica na področju danke).
  • Koža (akne, ciste, luskavica, ekcem, dermatitis, glivične infekcije noht in kože, atletsko stopalo, neprijetne telesne vonjave).
  • Ustna votlina (bele obloge na jeziku, vnetje spodnje ustnice, halitoza, kovinski okus v ustih, slab zadah, afte, krvavenje dlesni, ranice na jeziku).
  • Pljuča (kronični kašelj, sluz v grlu, suho grlo, kongestija sinusov, kronični postnazalni drip, simptomi gripe ali peludne alergije, sinusitis, astma).
  • Ušesa in oči (bolečine in srbečica v očesih in ušesih, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, podočnjaki, tinitus, vnetje ušes).
  • Genitalno – urinarni sistem (pogoste vaginalne infekcije, vnetje mehurja i sečevodov, PMS, neredna menstruacija, glivični izpuščaji).
  • Imunski sistem (pogosti prehladi in gripe, alergije, intolerance na hrano, vonjave in kemikalije)
  • Drugo (težave s težo, nabiranje vode v telesu, glavoboli, srčne palpitacije, bolečine v mišicah in sklepih, Epstein – Barr virus …)

  Kandida test s slino: Preprost test prisotnosti kandide v telesu

  Kandida test s slino v steklenem kozarcu vode, ki se pogosto uporablja, ko želimo ugotoviti stanje s kandido, ni najbolj zanesljiva metoda (na rezultat lahko vplivajo dehidracija telesa, alergije, različne bolezni ali hrana, ki smo jo zaužili predhodni dan), ampak je lahko začetni korak v preiskavi. 

  Kandida test s slino

  • Pred spanjem napolnimo kozarec s čisto vodo in ga položimo na nočno omarico  zdraven postelje.
  • Naslednje jutro, takoj ko se prebudimo, pljunemo v kozarec z vodo.
  • Kozarca ne premikamo in počakamo 15 minut.
  • Potem pogledamo (pod določenim izvirom svetlobe) kaj se je zgodilo s slino.
  • Če je slina ostala na površju in ne vidimo nikakršnih nitk, je vse v redu (tudi mehurčki so popolnoma normalen pojav). 
  • Če pa je voda postala motna, če opažamo nitke, ki gredo od površja pljunka navzdol proti dnu kozarca, če pljunek potone ali se spušča proti dnu lahko imamo težave s kandido. 

  Po testu s kozarcem pa lahko opravimo še nekaj bolj zanesljivih preiskav (posebej, če so prisotni simptomi, ki jih povezujemo s kandidiazo). 

  • Pregled pri bioresonančnem terapevtu je ena od opcij (kasneje tudi zdravljenje kandide z bioresonanco).
  • Krvni kandida testi (imunokompleksi, antitelesa (povišana vrednost IgA, IgG, IgM kaže na razraščeno kandido)).
  • Večkratno testiranje blata (patogene bakterije, različni tipi glivic).
  • Prisotnost tatrične kisline v urinu (odpadni produkt kandide).

  Čim več testov opravimo, bomo dobili bolj zanesljive rezultate. 

  Kako se znebimo kandide: Antikandidni program

  1. Razstrupljanje in razkisanje telesa
  2. Antiparazitna kura
  3. Probiotična kura 
  4. Antikandidna naravna zdravila
  5. Prehranski načrt 
  6. Reševanje negativnih podzavestnih programov

  Razstrupljanje in razkisanje telesa

  O razstrupljanju in razkisanju je že veliko povedano. V telesu, ki je obremenjeno s strupi in kislinskimi odpadki pa se ustvarja okolje, ki pogojuje bohotenju kandide. Zaradi tega je zelo pomembno, da spremenimo način prehranjevanja, zmanjšamo vnos kemičnih snovi, konzervansov, pesticidov, herbicidov, živil živalskega izvora, predelanih živil, prenehamo z uporabo neekološke kozmetike in čistil, zmanjšamo nivo stresa ter druge dejavnike, ki povzročajo malabsorpcijo, nepravilno presnovo in črevesno disbiozo (razraščanje mikrobov, kot so glivice, paraziti, bakterije in virusi) ter na tak način delujejo negativno na imunski sistem.

  Pri tem ne smemo pozabiti na zadosten vnos sadja, zelenjave, kalčkov, mikrozelenja, zelene listnate zelenjave in čiste vode (če smo zakisani, naj je v naši prehrani vsaj 70 % bazičnih živil). Pri razstrupljanju in razkisanju nam bodo tudi pomagali dovolj spanja, bazične kopeli, izpostavljenost sončni svetlobi in po potrebi jemanje vitamina D, redna in ne preveč intenzivna vadba, reševanje negativnih podzavestnih programov, različna prehranska dopolnila (probiotiki, encimi, spirulina, klorela, različne trave, moringa, sveže stisnjen sok pirine trave, kurkuma itd.). 

  Antiparazitna kura

  Paraziti so organizmi, ki se hranijo na račun drugega živega organizma in so stalno ali občasno prisotni v telesu gostitelja. V človeškem telesu je veliko parazitov. Najbolj ugodno okolje za njihov razvoj in rast je črevesje, v katerem je temperatura stalna, ima dovolj hrane in je dobro zaščiteno od zunanjih vplivov. Med koristnimi in patogenimi organizmi poteka nenehna vojna za obstoj. Več kot 80 % ljudi ima v sebi aktivne parazite.

  Če se  želimo znebiti težav s kandido je priporočljivo, da se znebimo tudi parazitov. V organizem vnašamo na tisoče njihovih jajc in spor (preko vode, zraka, hrane, umazanih rok, denarja, hišnih ljubljenčkov, poljubljanja, intimnih odnosov, pikov žuželk, kopanja v morju, jezerih, rekah in bazenih, rokovanjem itd.). Vsak dan imamo priložnost za okužbo. Najbolj pogosto pa imamo težave s toksoplazmozo, lambliozo, ascarisom, trakuljo in drugimi različnimi glistami, črvi in metljaji. Paraziti obremenjujejo delovanje imunskega in živčnega sistema, negativno vplivajo na vse organe v telesu, jemljejo nam hranilne snovi, lahko pa tudi povzročajo nastanek slabih navad (kajenje, alkoholizem).

  Kronične okužbe z zajedavci so povezane z različnimi zdravstvenimi težavami (astma, anemija, vnetje jeter, bolezni srca, artritis, rak, ginekološke težave, alergije, anoreksija …). Simptomi, ki jih povzroča okužba s paraziti pa so številčni (slabost, apatija, depresija, kronična utrujenost, izguba apetita, pomanjkanje železa, nespečnost, živčnost, razdražljivost, hiperaktivnost, napihnjenost trebuha, plini, glavoboli, trebušni krči, vrtoglavice, pretirano potenje, srbečica na koži, bolečine v sklepih in mišicah, mrzle roke in noge, suha koža, pojav glivičnih okužb, pogosti prehladi itd.).

  Preden se lotimo antiparazitnega programa pa je treba okrepiti svoj organizem s pravilno prehrano, dovolj spanja, počitka, s sprehodi v naravo, zniževanjem stresa, krepitvijo jeter, ledvic, črevesja in imunskega sistema, jemanjem probiotikov in drugih prehranskih dodatkov (po potrebi). V prihodnje se bomo zagotovo več ukvarjali s to problematiko in napisali kakšen podroben antiparazitni program.

  Lahko si pomagate s preverjenim antiparazitnim programom po dr. Huldi Clark, ki ga je dobro izvajati vsaj enkrat letno (glede na težave lahko tudi večkrat na leto) ter zdravljenje pri dobrem bioresonančnem terapevtu. Navodila za kuro najdete v knjigi Terapija za vse bolezni ali na specializiranih internetnih straneh, ki se posebej ukvarjajo s to problematiko. Kura po navadi traja 41 dni in je sestavljena iz treh ključnih rastlin (pelin v prahu, olje klinčkov in tinktura črnega oreha), ki tudi pomagajo pri težavah z glivicami. 

  Probiotična kura

  Zaradi sodobnega načina življenja gotovo, da ni človeka, ki nima težav s črevesjem (vnetja, alergije, intolerance, sindrom prepustnega črevesja, disbioza, težave z glivicami, celiakija, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, rak). Ko črevesje ni stabilno in v ravnotežju, potem imunski sistem ne deluje pravilno, nepredelane molekule hrane preidejo v kri, hranila se ne absorbirajo, hrana fermentira in gnije, odpadne snovi se ne izločajo, portalna vena se zamaši (vena, ki tudi povezuje črevesje in jetra) in imamo težave na vseh področjih. Probiotike pa izbiramo glede na težave, ki jih imamo.

  Pri težavah s kandido se je izjemno dobro pokazal probiotik Saccharomyces boulardii, ki je v bistvu glivica (ni  sestavni del naše črevesne flore in nikoli ne ustvarja problematičnih kolonij). Ima pomembno vlogo pri stimulaciji imunskega sistema in proizvodnji imunoglobulina IgA, kar omogoča, da se kandida ne drži črevesne stene. Tisti, ki so alergični na kvas in kvasovke pa lahko počakajo nekaj tednov preden začnejo uporabljati Saccharomyces b. in šele potem začnejo uvajati majhne količine le – tega (prvo 1 milijarda potem pa vse več do 10 milijard na dan).

  Glavna vloga probiotikov je povečanje sposobnosti telesa za proizvodnjo laktične (mlečne) in ocetne kisline ter zmanjševanje mikroorganizmov, ki niso najbolj zaželeni v našem organizmu. Lactobacillus acidophilus je glavni kolonizator v tankem črevesju, Bifidobacterium bifidum pa živi v debelem črevesju in vaginalnem področju ter tudi proizvaja vitamine B skupine.

  Druge koristne bakterije so tudi Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus (ko gredo skozi črevesje proizvajajo mlečno kislino). Zaradi varnega prehoda koristnih bakterij skozi želodec se uporabljajo v obliki kapsul (pred tem pa jih tudi liofilizirajo). Po navadi je treba zaužiti dve kapsuli na dan po zajtrku ali večerji (izberemo kakovostne in preverjene probiotike), če pa imamo težave z drisko ali smo jemali antibiotike pa tudi 6 in več dokler se stanje ne uredi. Pri izbiri in količini probiotikov vam lahko pomagajo nutricionist, svetovalec za zdravo prehrano, dietetik, zdravnik …

  Probiotična kura mora trajati vsaj 3 mesece (lahko pa tudi 6 ali več mesecev glede na stopnjo okuženosti s kandido).

  Antikandidna naravna zdravila

  Kandida preverjeno ne mara nekaterih stvari. Med najbolj pogostimi dodatki, ki jih lahko uporabljamo pri težavah s kandido so:

  • probiotiki
  • origanovo olje (za zunanjo uporabo)
  • gurmar
  • mačji krempelj
  • pelin
  • črni oreh
  • aloe vera
  • olje čajevca (za zunanjo uporabo)
  • grenivkine peške
  • pau d’arco
  • bazični prašek

  Prehranski načrt

  Najbolj pogosta priporočila pri antikandidni dieti so izločitev vseh sladkorjev, suhega sadja ter drastično zmanjšan vnos sadja in ogljikovih hidratov. Poudarek je vedno na uživanju velikih količin zelenjave, ki ne vsebuje veliko škroba, živil živalskega izvora (razen mleka in določenih mlečnih izdelkov) in maščob. Čeprav se je ta način prehranjevanja pokazal učinkovit v primeru težav s kandido, je za mnoge zelo težko izvedljiv (naše telo najlažje pridobiva glukozo in energijo iz ogljikovih hidratov), poleg tega pa tudi pri takšni dieti ni trajnih rezultatov (posebej, če smo spremenili samo prehrano).

  Vse več ljudi pa si želi živeti bolj etično, ekološko in zdravo ter se zaveda lastnega vpliva in odgovornosti na tem svetu. V človeški naravi je potreba za harmonijo, ljubeznijo in srečo nekaj popolnoma normalnega. Nihče si v resnici ne želi, da drugi trpijo, vključno z živalmi, da bi zadovoljili svoje potrebe.

  Antikandidni program, ki temelji na rastlinski prehrani, je iz tega razloga za marsikoga dobra rešitev. Povrniti zdravje in pri tem ne škodovati, bi moralo biti nekaj samoumevnega. Čeprav se zdi, da izključno rastlinska prehrana in antikandidna dieta ne gresta skupaj, vam bomo predstavili program, ki se je tudi v praksi pokazal za zelo uspešnega. Seveda, kot smo že zgoraj omenili, sprememba prehrane je le en pomemben segment v tem celostnem pristopu.

  Zaradi tega je treba poskrbeti tudi za ostale življenjske pogoje, ki nas bodo vrnili v optimalno zdravstveno stanje brez nepotrebnih neravnovesij in težav. Program lahko traja 3 mesece in več odvisno od stopnje okuženosti s kandido. 

  Preverite tudi: Hujšanje: Skrivnosti za hitro in zdravo hujšanje (+ študije + viri)

  Katera živila morate izločiti iz prehrane, če se borite s kandido?

  Kaj jesti, če je prisotna kandida? Živila, ki jih je treba izločiti iz prehrane v času trajanja antikandidne diete

  1. Kvas (kvas v aktivni formi, tisti, ki so alergični na kvas pa tudi v neaktivni obliki)
  2. Kruh (po nekaj tednih diete lahko dodate majhno količino brezglutenskega in brezkvasnega kruha za zajtrk)
  3. Sladkor v kakršnikoli obliki vključno s suhim sadjem (beli, rjavi sladkor, melasa, kokosov sladkor, rižev slad, ječmenov slad, agavin sirup, javorjev sirup itd., lahko pa uporabljate čisto stevijo ali xylitol (brezovo sladilo) v majhnih količinah)
  4. Fermentirana živila (miso pasta, sojina omaka (tamari, shoyu), tempeh, različne pripravljene omake, vložena zelenjava itd.)
  5. Kis (alkoholni, jabolčni, vinski, balzamični itd.)
  6. Gobe in plesen na živilih (različne vrste gob (tisti, ki niso alergični na kvasovke, lahko uživajo manjše količine kuhanih gob), arašidi, pistacije in koruza (zaradi potencialne visoke okuženosti s plesnijo))
  7. Glutenska žita (pšenica, kamut, pira, ječmen, rž, oves)
  8. Razhudnike (zaradi vnetnih procesov izločimo še krompir, paprike, paradižnik in melancane ali jih uporabljati v manjši količini)
  9. Sadne sokove (tudi, če so sveže stisnjeni, zaradi visoke vsebnosti sladkorjev)
  10. Sol (zmanjšati je treba vnos soli in namesto soli uporabljati začimbe, zmlete alge dulse ali malo alge kelp)
  11. Kavo (namesto kave lahko uživate zamenjave za kavo kot sta cikorija in volčji bob ter zeliščne čaje)
  12. Živila živalskega izvora (meso, izdelki iz mesa, mleko in mlečni izdelki, jajca, ribe)
  13. Olja in predelane rastlinske maščobe (uporabljamo jih v manjših količinah, predvsem pa hladno stiskano kokosovo maščobo, ker deluje protiglivično, poudarek pa je vsekakor bolj na polnovrednih semenih kot na oljih). Se tudi zgodi, da zaradi pretiranega vnosa maščob, ki zamašijo receptorje na membranah celic, sladkor ostaja ujet v krvnem obtoku in inzulin ne more spraviti glukoze v celice. Preveč sladkorja v krvnem obtoku je hrana za lačne glivice na račun katere se razmnožujejo. 
  14. Predelana živila (različna industrijsko pripravljana in predelena živila)

  Živila, ki so koristna če se borite s kandido

  Živila, ki nas bodo okrepila in nam pomagala v času antikandidne diete

  1. Veliko zelenjave v surovi in kuhani obliki (zelena listnata zelenjava, brokoli, cvetača,   komarček, korenje (v surovi obliki), zelje, čebula, por, česen, čemaž, stročji fižol, redkvice, sladki krompir, šparglji, artičoke, kalčki, mikrozelenje …)
  2. Sadje v omejeni količini (do 2 srednje velika sadeža ali 1 skodelica jagodičevja v dopoldanskem času in kot samostojen obrok/malica)
  3. Brezglutenska žita (kvinoja, polnovredni riž, amarant, proso, ajda za zajtrk in v zmerni količini – pol do 1 skodelice na dan)
  4. Stročnice (predvsem različne vrste leč, čičerika, azuki fižol, edamame, drobni fižoli enkrat na dan pol do 1 skodelice, ki jih obvezno namakamo vsaj 12 ur, še boljše je, če jih kalimo in potem skuhati)
  5. Semena, oreščki, olja (lanena ali chia semena 1-2 jušni žlici na dan, oreščki (predvsem uživamo orehe zaradi visoke vsebnosti omega 3) 10 – 15 g na dan, lahko tudi konopljina, sezamova ali bučna semena ter pinjole. V manjši količini lahko uporabljamo tudi hladno stiskano kokosovo olje. 
  6. Sveže stisnjeni zelenjavni sokovi (kombinacije so lahko različne: korenje, limona, ingver, kurkuma, cikorija ali kumare, peteršilj, limona, zelena stebelna, ingver itd. za malico ali zajtrk)
  7. Proteinski smuti (naravni rastlinski proteini iz kaljenega riža, graha ali konoplje glede na telesne aktivnosti in potreb po dodatnih beljakovinah – lahko 1 do 3 merice na dan z vodo, zelenjavnim sokom ali mlekom iz zemeljskih mandljev, ki ga lahko naredimo sami doma)
  8. Veliko tekočine (topla voda, bazični čaj, kamilični, janežev, ingverjev, koprivin, regratov čaj, antikandidni čistilni napitek (recept je spodaj)…)
  9. Različne začimbe, trave in alge: česen, čemaž, kajenski poper, ingver, kurkuma,  klinčki, klorela, spirulina, pšenična in ječmenova trava, sveže stisnjen sok pirine trave (dobi se v zamrznjeni obliki in se uživa vsako jutro na tešče), itd. 

  RECEPT: Antikandidni čistilni napitek: Adijo kandida!

  • 1,5 l vode
  • 2 cimetovi palčki
  • 6 klinčkov
  • 1 jušna žlica janeževih semen

  1,5 l vode zavremo in potem dodamo cimet, klinčke in janež. Kuhamo na zmernem ognju 5 minut, odstavimo in pustimo stati še 5 do 10 minut. Čaj precedimo in ga vlijemo v steklenico. Pijemo po 1 skodelico čaja na vsakih 3 – 4 ure.

  Primer antikandidnega jedilnika 

  Jedilnik prilagodimo letnim časom. Posebej v jesensko/zimskem času zaužijemo več kuhane kot surove hrane (80:20), potem pa spomladi začnemo dodajati več surove hrane. Naj je tudi čim več sezonskih živil.

  Zajtrk 

  Kosilo Večerja

  Malica

  ponedeljek

  kremasta prosena kaša

  fižol v solati koprivina juha s kokosovim mlekom 1. sveže stisnjen zelenjavni sok

  2. proteinski smuti

  torek 

  zelena tofu jajčka

  solata s šparglji in paradižnikom

  kremasta porova juha

  1. granny smith jabolko (1)

  2. zeleni sok

  sreda

  kvinojina kaša z začimbami

  zelenjavni curry

  travniška solata

  1. jagodičevje (1 skodelica)

  2. koromač

  četrtek

  zeleni protivnetni smuti

  palačinke iz čičerikine moke s humusom in svežo zelenjavo zelenjava kuhana na sopari

  1. kivi (2 – 3)

  2. proteinski smuti

  petek

  pekoči namaz iz leče z zelenjavnimi trakovi

  presni bučkini zvitki juha iz brokolija in špargljev

  1. maline in robide (1 skodelica)

  2.zelena stebelna

  sobota

  amarantov puding

  polpeti iz fižola s svežo zelenjavo shirataki rezanci z zelenjavo 

  1. grenivka (1)

  2. sok iz pšenične ali ječmenove trave

  nedelja

  pečena ajdova kaša z orehi

  nabodala iz zelenjave in dimljenega tofuja bogata solata s cvetačnimi tortiljami

  1. jagode

  2. proteinski smuti

  Smutije pripravljamo iz ekološke zelene listnate zelenjave (solata, špinača, blitva, cikorija, tolščak, motovilec, ohrovt, peteršilj ipd., lahko dodamo tudi zeleno stebelno), limoninega soka (polovica olupljene limone ali limonin sok iz 1 limone), 3 dl vode in 1 jušne žlice namočenih chia, lanenih ali konopljinih semen.

  Lahko v ta smuti dodamo še polovico banane ali pol skodelice drugega sadja. V zelenjavnem smutiju mora biti vsaj 60 % zelenjave. Naredimo grobo zmleti smuti, tako da še ostanejo majhni koščki (pulsni program na blenderju, ki ga aktiviramo na kratko nekajkrat). To je še posebej pomembno zaradi ohranjanja netopnih vlaknin (v tem primeru so grobo zmlete), ki bodo idealna hrana za koristne črevesne bakterije hkrati pa nam tako pripravljen smuti ne bo hitro dvigoval sladkorja v krvi. Smutija ne pijemo, temveč še dodatno dobro prežvečimo in pojemo. 

  Preverite tudi: Lahka hrana za želodec: Recepti za občutljiv želodec (+ česa se morate izogibati)

  Sokove delamo izključno iz različne ekološke zelenjave in limoninega soka ter obvezno razredčimo z vodo. V sokove lahko dodajamo semena bogata z omega 3 maščobnimi kislinami (lanena, chia, konopljina semena) ali hladno stiskano kokosovo olje. 

  Rastlinski proteinski smuti (riževi, grahovi, konopljini proteini) lahko naredimo z mandljevim (iz zemeljskih mandljev) ali sojinim napitkom brez dodanega sladkorja. V rastlinskih proteinih v prahu je po navadi prisotna stevia kot sladilo, kar ni problematično pri težavah s kandido, tako da si lahko izberete tudi tiste, ki so z okusom vanilije ali čokolade. Dodatne rastlinske proteine lahko uživamo vsak dan, posebej, če imamo redne telesne aktivnosti ali če težko prebavljamo stročnice.

  Zelenjavne sokove ali smutije pijemo za dopoldansko malico, proteinske smutije pa lahko za popoldansko malico ali po telovadbi.

  S pravilnim pristopom, z delom na sebi in s celostnim pogledom na izziv, ki je pred nami, lahko naredimo hitre korake do ravnovesja, vitalnosti in zdravja ne glede na to kakšna je težava. Vsi, ki so bili pripravljeni narediti nekaj več zase, so tudi uspešno rešili težave z razbohoteno kandido in še marsikatero drugo težavo. Poti je vedno veliko, pomembno je, da smo dovolj vztrajni in dosledni, saj je to ključ do uspeha. Zdaj, ko imate nekaj koristnega orodja, ni več izgovorov, da ne zmorete. Upam, da vam bodo nasveti koristili in da boste hitro rešili težave s kandido. Vsekakor lahko pridete tudi na osebno svetovanje pri meni, če so zadeve bolj kompleksne in če ne najdete pravega vzroka za vaše težave.

  ocena bralcev
  5 od 1

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje