Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Mobilne igre niso le slabe kopije igric na računalnikih ali igralnih konzolah. Zahvaljujoč naprednim tehničnim zmogljivostim lahko na zaslonu pametnega telefona igramo zahtevne tridimenzionalne igre, pa tudi vse bolj popularne spletne igre. Prvoosebne strelske igre (FPS) ali igre strategije v realnem času (RTS), pa tudi igre boja »do zadnjega« (battle royale). Odlična novica je, da se zlahka igrate kjerkoli in kadarkoli, vse dokler imate v rokah primerno zmogljiv pametni telefon. Kot je na primer izredni model srednjega razreda Huawei nova 11 Pro!

  Prve dobre mobilne igre

  Zgodovina mobilnih iger sega v pozna devetdeseta leta s popularizacijo mobilnih telefonov, ko so nekateri izdelovalci na telefone tovarniško naložili prve mobilne igre. Tedaj še ni bilo tržnic z aplikacijami, da bi lahko uporabnik sam prenesel in namestil igro. Legendarna igra tistega časa je gotovo Kača (Snake). Igralec premikanje kače nadzoruje s smernimi tipkami tipkovnice mobilnega telefona, kača požira pike in raste, igra pa se konča, ko trči v rob zaslona ali lastni rep. Bila je tudi prva igra, ki sta jo lahko sočasno igrala dva igralca tako, da sta svoji napravi povezali preko infrardečega (IR) vmesnika.

  Naslednja prelomnica v razvoju mobilnega igranja je leto 2002 z igrami v programskem jeziku Java. Te pa smo že lahko prenesli in sami namestili na telefone, ki so v tistih časih dobili tudi barvne zaslone. Za pravo uspešnico še danes velja igra Sonic, ki je višave izstrelila lik ježka z modrimi »bodicami«, podjetja Sega. Dokazala je, da so telefoni primerni za hitre igre polne akcije. Še dve legendarni imeni se spomnimo in sicer Bowling in Bejeweled, dirkaška igra podjetja Namco, pa je bila prva, ki je pričarala tretjo dimenzijo na majhnem zaslonu mobilnega telefona.

  Mobilna revolucija

  Revolucija mobilnega igranja pa se je začela s pametnimi telefoni in tržnicami, ki so omogočile hiter, preprost in priročen prenos in namestitev novih aplikacij in iger. Jezni ptiči (Angry Birds) iz leta 2009 so postali prava komercialna uspešnica. Liki so prodrli v popularno kulturo in prvič se je dogodilo, da so lutke, figurice, namizne igre, risanke in filmi temeljili na mobilni igri in ne obratno. Leto kasneje sta uspeh Jeznih ptičev ponovili igre Fruit Ninja in Cut the Rope, igra Candy Crush pa je pretresla svet leta 2012. Vse te igre popularnost dolgujejo izrabi na dotike občutljivega zaslona, zaradi katerega je igranje postalo preprosto in intuitivno.

  Sočasno se je do neprepoznavnosti spremenil tudi trg mobilnega igranja. Otroci, najstniki, starši in stari starši, vsi so začeli igrati mobilne igre, igranje na pametnem telefonu pa je postalo ena najpogostejših načinov zabave. Mobilnih iger ne ponujajo več le specializirani ponudniki, temveč tudi vodilni založniki videoiger.

  Iz računalnika na telefon

  Vse pogosteje se igre, ki so popularnost dosegle na osebnih računalnikih, predelujejo, da jih je mogoče igrati tudi na pametnih telefonih. Minecraft, Terraria ali Don’t Starve so tudi v mobilni različici, vse več iger pa omogoča igranje na različnih napravah.

  Ena izmed najbolj uspešnimi mobilnimi igrami zadnjih let PlayerUnknown BattleGrounds (PUBG), je pomembno vplivala tudi na trg mobilnih iger. Sodi v žanr iger »bojevanja do zadnjega« (battle royale), ki vse hitreje pridobiva popularnost. Igra, v kateri sočasno sodeluje veliko igralcev, se začne, ko sto naključno izbranih postavi na velik navidezni zemljevid. Sčasoma ta postaja vse manjši, in kdor se premika prepočasi ali pa ga drugi igralci uničijo, izpade. Ko ostane samo en, najboljši, je igre konec.

  Še posebej primeren za igričarje

  Huawei je zaradi popularnosti mobilnih iger naredil pametni telefon, ki bo zadovoljil tudi zahtevne. Huawei nova 11 Pro je opremljen z osem jedrnim procesorjem ,ki je hkrati zmogljiv, da lahko stabilno in brez zatikanja poganja najnovejše mobilne igre, kot tudi energijsko učinkovit, kar omogoča dolgo igranje, ne da bi bilo treba telefon priključiti na napajanje.

  Igralci boste cenili 17,22-centimetrski (6,78-palčni) zaslon ločljivosti 2652 x 1200 slikovnih pik in podpira 120-herčno osveževanje slike. Zaradi ozkih robov obenem omogoča udobno igranja, visoka ločljivost pa kakovostno slike z veliko podrobnosti.

  Še en element vpliva na kakovost mobilne zabave, baterija kapacitete 4500 mAh. Ne samo, da omogoča dolgo igranja, temveč tudi dolg čas spremljanja, kaj v igri počnejo drugi igralci.

  Zvrhan koš novosti

  Huawei je sicer pred kratkim predstavil še vodilni pametni telefon Huawei P60 Pro, čudovit pametni telefon Huawei nova 11i, izredni prepogljivi pametni telefon Huawei Mate X3, pametne ure serije Huawei Watch 4 in izredno Huawei Watch Ultimate.

  Za več informacij obiščite spletno stran: https://consumer.huawei.com/si/

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje