Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Ciril Komotar je širni Sloveniji poznan po svojih zabavnih in hkrati koristnih, če ne že kar izobraževalnih vlogih. Njegova rdeča nit in strast so avtomobili. Kot pravi, že od nekdaj. Preden je postal eden najuspešnejših in najbolj gledanih slovenskih vlogerjev, je dolga leta delal kot avtomobilski novinar pri različnih medijih. Tako, kot je danes poznan po svojih edinstvenih videih, je imel edinstven slog tudi v pisani besedi. Poučen in hkrati sproščen in nemalokrat humoren. Malokdo pa mogoče ve, da ima Ciril še eno veliko strast. Strast, ki ga pravzaprav spremlja že od malih nog. Strast, ki jo je izražal tako časih avtomobilskega novinarstva kot tudi danes pri videih. Fotografija.

  Prav o tem smo nedavno poklepetali s Cirilom, saj mu je tudi ta v veliki meri odprla številna vrata v njegovi karieri. Nenazadnje je tudi zaradi svojega občutka za estetiko, za kompozicijo in natančnost uspešen pri podajanju video vsebin. Kot rad poudari, priprav vlogov ne zajema le nekaj hitrih posnetkov, ki jih objaviš na družbenih omrežjih. Sam veliko časa vloži v pripravo scenarija, kadriranje, izbor lokacij in v končni fazi montažo.

  Še toliko večji izziv pa si je zadal, ker vse to počne kar na svojem pametnem telefonu Huawei nova 9. Že vrsto let pri svojem delu prisega na telefone znamke Huawei, kot pravi, v prvi vrsti zato, ker mu omogočajo snemanje in fotografiranje v visoki kakovosti. Pri tem pa poudarja, da ko je začenjal svojo poklicno pot, si ni nikoli mislil, da bo lahko nekoč njegovo profesionalno opremo zamenjala vsakdanja žepna naprava, zaradi česar je vsak dan znova fasciniran.

  Ciril, kdaj si se navdušil nad fotografijo?

  Pravzaprav svoje navdušenje nekako delim na tri stopnje oziroma tri obdobja. Začelo se je pasivnim opazovanjem mojega očeta, ki je bil strasten fotograf. Spremljal sem ga na vsakem koraku in vedno je imel pri sebi fotoaparat. To je bil že moj prvi stik s fotografijo, stik s tem, kako moraš biti natančen, kako razmišljati, si narediti načrt, kako boš kaj naredil in na kakšen način boš ljudi postavil. Drugi pomemben faktor je bil moj fotoaparat, ki sem ga dobil v osnovni šoli, mislim da sem bil star kakšnih 10, 11 let. Bil je eden prvih povsem avtomatskih fotoaparatov, kjer ti ni bilo treba narediti nič drugega, kot samo pritiskati na sprožilec. In tako se je začelo. Oče mi je za tisti aparat kupil prvi film in začel sem delati prve fotografije. Seveda le občasno, ob posebnih priložnostih. Do tretjega faktorja pa je prišlo, ko sem začel delati za revijo Avto+Šport leta 2004 ali 2005. Takrat sem prvič v roke dobil profesionalen fotoaparat. Počasi je potem fotografija postala del mojega poklica in sem se začel z njo resneje ukvarjati.

  Imaš zelo dobro oko za fotografijo in video. Kje si se izučil te veščine?

  Mislim, da imam že naravno nek dober občutek za kader, ampak ta talent, ki ga nekdo ima, je v resnici zelo majhen element. Čisto zares sem se začel učiti najprej z gledanjem prakse oziroma gledanjem rezultatov v avtomobilskih revijah. Te revije so bile tiste, kjer sem imel res tistega prvega idola znotraj poklica, ki sem ga opravljal. In kar sem videl, sem želel nekako replicirati. Ko sem presedlal iz revije Avto+Šport na Siol, mi je takratni urednik razširil obzorja z različnimi tehnikami fotografiranja avtomobilov. Te se seveda razlikujejo glede na to, kaj želiš narediti. Ali želiš posneti dinamično fotografijo zabrisanim ozadjem, črno-belo in podobno. Šele takrat sem se potem poglobil v kompozicijo in druge pomembne elemente.

  Kaj pa so tvoji najljubši motivi za fotografiranje?

  Na prvo žogo bi verjetno rekel, da se najraje ukvarjam z avtomobili, tudi zato ker so pri miru in ker jih lahko korigiraš kakor sam želiš. Ampak se mi vseeno zdi, da pa načeloma vseeno najraje fotografiram ljudi. Predvsem to najraje počnem s svetlobo, ki mi je dana s strani narave. Imel sem tudi obdobje, ko sem želel na svoje fotografije zelo veliko vplivati z dodatnimi osvetlitvami. Ne samo z več bliskavicami ampak tudi z dodatnimi lučmi. Ampak na koncu dneva, ko so šle vse te faze mimo, se danes najraje osredotočim na dnevno svetlobo. Ne zato, ker bi bilo najlažje, ker pri tem se na primer ne rabiš ukvarjati z dodatnimi elementi, da polepšaš fotografijo, ampak preprosto zato, ker moraš biti daleč najbolj iznajdljiv. Takšne fotografije na koncu delujejo najmanj umetno in takšne imam sam najraje.

  Začel si s profesionalnim fotoaparatom, danes pa si znan tudi po tem, da vse delaš kar s svojim telefonom. Kako ti je telefon olajšal fotografiranje in ali še vedno s sabo nosiš tudi profesionalno opremo?

  Najprej predzgodba. 10, 11, 12 let sem praktično vsak dan držal v roki vsaj en, če ne dva profesionalna fotoaparata. In na nek način je bil ta preskok, da sem začel fotografirati s telefoni precej lahek, ker sem bil že zverziran v tem, kakšen motiv iščem, kaj želim od fotografije in kako postaviti kompozicijo. Dejstvo pa je, da je s telefonom veliko lažje in lepše narediti dobro osvetljeno fotografijo, ker telefon vse sam izračuna. Huaweievi telefoni, ki jih uporabljam sam, so z vsako novo generacijo boljši in na nek način zelo rad z njimi ustvarjam, ker vem, da ne rabim sklepati kompromisov. Če sem nekoliko pikolovski, se med profesionalnim fotoaparatom in telefonom razlike opazijo v detajlih fotografij, če te gledamo na večjih zaslonih. Vseeno pa je treba fotografije, ki jih narediš s profesionalno opremo velikokrat še naknadno obdelati, telefon pa to že vse uredi sam. Sam jih mogoče samo še nekoliko obdelam z kakšno od aplikacij, ki sem jih našel v trgovini AppGallery. Dejstvo je, da si 10 let nazaj niti v najbolj divjih sanjah nisem predstavljal tega, kar danes zmorejo pametni telefoni. In da lahko s telefonom naredim takšno fotografijo, kot jo. Da z vsemi nastavitvami, ki mi jih telefon omogoča, bodisi je to nočni način ali prilagajanje svetlosti in prilagajanje zaslonke, čeprav gre za digitalen efekt. To je odlično za vse, ki niso profesionalni fotografi, kar je pa velika večina. To je fantazija, da v žepu nosiš napravo, ki je sposobna narediti fotografijo, ki jo je bil le nekaj let nazaj sposoben le profesionalen in zelo drag fotoaparat.

  Če zdaj preskočimo na vloganje, kateremu se zdaj primarno posvečaš že nekaj let. Kako si se navdušil nad njim in prišel na idejo, da bi tudi ti podajal svoje znanje in vsebina na ta način?

  Na eni strani so name zagotovo vplivali drugi vlogerji. Mogoče ne toliko s svojim stilom, ampak predvsem s tem, da so mi pokazali, kako je mogoče delati tudi lahkotno zabavno video vsebino, h kateri sem jaz že tako težil pri pisanju in tudi fotografiji. Pa tudi pri videih, ki sem jih že prej sestavljal. Ampak če ne bi bilo mobilnega telefona, ki bi vse to zmogel, se pravi narediti dobro fotografijo in dober video, jaz sploh ne bi začel vlogati. Telefon, trenutno uporabljam Huawei nova 9, je v moji zgodbi, da sem začel vlogati in v tem vztrajal, pomemben ravno toliko, kot vsi tisti ljudje, ki so mi svetovali, da naj začnem in vsi tisti moji notranji vzgibi, ki so me vodili v to smer. Torej, okoli sebe sem imel ljudi, ki so to v meni videli, lastno željo in zavedanje, da bi bilo super narediti kaj takšnega, in sodoben pametni telefon. In vsi ti trije dejavniki so enako pripomogli k temu.

  Vsekakor smo veseli, da si se tako odločil in da si imel izpolnjene omenjene pogoje, saj so tvoje vsebine resnično fantastične in bi bila velika škoda, če jih ne bi bilo. Nas pa zanima, če bi delil še kakšen nasvet za mlajše nadobudne ustvarjalce, kako začeti in pristopiti k stvari? Morda jih prav tvoja beseda spodbudi in dobimo še več dobrih lokalnih vsebin …

  Bolj kot to, da jih najprej usmerim v pravila kompozicije, različne foto in video natečaje in v stvari, ki so pravzaprav zelo pomembne, se mi zdi najbolj pomembno, da se začnejo ukvarjati s tistim, kar imajo res radi. Iz tega vse izvira. Če boš želel posneti ali fotografirati nekaj, kar res ljubiš ali kar imaš zelo rad, naj si bo to oseba, poklic, hobi ali del življenjskega stila, potem bo veliko lažje nadaljevati. In če boš našel strast, da bi rad nekaj zabeležil in potem skupaj sestavil, se že lažje premaknemo naprej v pravila kompozicije, kako razmišljati o vsebini, koliko humorja, koliko estetike, kdaj dodati glasbo, kdaj prehode, vse tiste trike potem spoznavati in tako naprej. Ampak temelj je pa to, da snemaj in beleži, kar imaš rad.

  Ciril, hvala, ker si si vzel čas za nas in za super stvari, ki si jih povedal, zdaj te pa spustimo naprej, vemo, da imaš popolnoma natrpan urnik.

  Hvala enako in drži, moja nova ura Watch GT 3 – več o njej vam povem na svojih profilih – mi že kaže, da me čez nekaj minut čaka naslednji sestanek. Šibam!

  Pomembna informacija za vse, ki imajo radi fotografijo

  Pa morda še ena informacija za vse ustvarjalce. Prav te dni se zaključuje največji natečaj mobilne fotografije Next-Image 2021, na katerega vsak lahko prijavi svojo fotografijo. Natečaj je odrt do 30. novembra, sodelujete pa lahko prek dveh platform, in sicer Huawei skupnosti in Instagrama. Na globalem natečaju je glavna nagrada ustvarjalni sklad v višini 10.000 dolarjev, na lokalnem pa lahko osvojite najnovejši pametni telefon Huawei nova 9. Dodatne informacije o sodelovanju na Huawei Next-Image Awards 2021 so na voljo TUKAJ.

  Več informacij najdete na https://consumer.huawei.com/si/

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Ti pošljemo izbor TOP vsebin raje na email?

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.

  Izbor TOP vsebin na tvoj email ↓

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.