Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Samo še danes so mogoče prijave na fotografski natečaj Next-Image 2021, kjer skrbno sestavljena strokovna žirija, med katerimi je tudi znan slovenski modni fotograf Tibor Golob, potrpežljivo čaka na vaša umetniška dela. Če vas sodelovanje zanima, toda še niste zbrali poguma in se prijavili, spoznajte nasvete, kako si povečati možnosti za zmago s pomočjo pametnih telefonov Huawei in njihovimi fotografskimi funkcijami. Pri tem pa vam razkrivamo še, kako jih uporabiti, da boste izpopolnili fotografije in video posnetke ter navdušili sodnike.

  Na prvem mestu je pogum!

  »Če je fotografija vaša strast, naj vas ne bo strah,« svetuje Tibor Golob, ki se s fotografijo ukvarja že več kot 10 let. »Če se morda bojite pokazati svoje fotografije svetu, ker se bojite razočaranja, potem takoj opustite tako miselnost. Pokažite, kaj znate in tudi, če nič ne osvojite, se s tem nekaj naučite,« pravi Tibor, ki se je vseh fotografskih veščin naučil čisto sam. »Tudi sam sem na začetku svoje poti okleval, zlasti, ker nisem bil šolan fotograf. A še danes mi ni žal, da sem poizkusil, saj je to začrtalo mojo nadaljnjo poklicno pot. Fotografija je bila in je še danes moj konjiček, vesel pa sem, da si z njo lahko služim kruh«, razloži Tibor.

  Potrebujete samo pametni telefon

  »Prav tako naj vas ne skrbi, če nimate profesionalne fotografske opreme. Danes je povsem dovolj že dober pametni telefon. Sam na primer redno uporabljam svojega Huawei nova 9, ki ima odlično kamero. S takšnim telefonom v žepu ste vedno pripravljeni na lovljenje lepih trenutkov, ki vas navdahnejo ali presunejo,« dodaja Tibor.

  Sodobne pametne telefone namreč lahko zlahka uporabite namesto profesionalne fotografske opreme. Poleg vrhunskih lastnosti in visokokakovostnih leč, pa imajo še dodatno prednost. So mnogo bolj priročni in lažji od velikih fotoaparatov, zato jih imamo lahko ves čas pri sebi. Kadar smo nepričakovano priča nečemu zanimivemu, hitro naredimo fotografijo ali posnamemo video.

  Prednosti pred tradicionalno fotografsko opremo pa s tem niso izčrpane. Ker so pametni telefoni majhni žepni računalniki, nudijo več računalniško podprtih zmogljivosti pred ali potem, ko je posnetek narejen. Izbirate lahko med številnimi različnimi objektivi, snemalnimi koti in fotografskimi načini. Fotografijo oziroma video posnetek lahko izboljšate z učinki in lepotnimi filtri, ali uporabite katero od aplikacij za urejanje fotografij, ne da bi zato morali uporabiti računalnik.

  Vse faze, od iskanja navdiha, prek ustvarjalnega procesa do prikaza dela drugim, je mogoče izvesti na eni sami napravi.

  S tem se strinja tudi eden najbolj uspešnih slovenskih vlogerjev Ciril Komotar, za katerega morda malokdo ve, da je tudi izkušen v rokovanju s fotografsko opremo: »Nad fotografijo se navdušujem že od malih nog, še bolj pa sem se vanjo poglobil, ko sem začel delati kot avtomobilski novinar. Takrat sem 10 let konstantno s sabo nosil vsaj en, če ne dva profesionalna fotoaparata, danes pa je znano, da bolj kot ne vse počnem s Huaweievim telefonom. Od fotografiranja in snemanja, do samega urejanja in montaže posnetkov. Dejstvo je, da je s telefonom veliko lažje in lepše narediti dobro osvetljeno fotografijo, ker telefon vse sam izračuna. Huaweievi telefoni, ki jih uporabljam sam, so z vsako novo generacijo boljši in na nek način zelo rad z njimi ustvarjam.«

  Veliko možnosti umetniškega izražanja

  Da bi prikazali različne tehnike fotografiranja in načine prikaza lepot sveta, ki nas obdaja, natečaj Next-Image 2021 nudi kar 10 različnih kategorij, v katere lahko prijavite svoja dela. Med drugim jih opredeljujejo estetika, fotografski motivi ali vrste objektivov kamer. Kategorije so Portret, Monokrom, Barva, Snapshot, Noč, Telefoto, Super široki kot, Super makro, Ustvarjalec zgodbe in Pripovedovalec zgodbe.

  Huawei je ustvaril pametni telefon nova 9, na katerega se lahko zanesete podnevi in ponoči. Odlikuje ga namreč napreden sistem kamer Ultra Vision. Ta vključuje 50-milijonsko glavno kamero z barvnim filtrom RYYB in tipalom velikim 1/1,56 palca, ki z visoko občutljivostjo na svetlobo omogoča zajem zelo kakovostnih fotografij, 8-milijonsko kamero z ultraširokim kotom, 2-milijonskima globinsko in bližinsko kamero, katero lahko prizoru približate na razdaljo samo 4 centimetre, in 32-milijonsko sprednjo kamero z 1/2,8 palčnim tipalom. S tolikšno fotografsko vsestranskostjo lahko zajemate fotografije visoke ločljivosti neodvisno od časa dneva. K temu dodajte edinstveni algoritem za nočne portrete Super Night Selfie, ki zmanjša digitalen šum in rekonstruira ozadje, ter tako dobite popoln pametni telefon za nočno fotografiranje. Ne glede ali gre za nočne pokrajine ali nočne potrete, so fotografije svetle, toda ne preveč osvetljene, medtem ko so podrobnosti v temnejših delih lepo vidne.

  »Vse te lastnosti in funkcije vam bodo v veliko tehnično pomoč pri fotografiji, saj zna telefon že sam v veliki meri optimizirati na fotografijo. Tako se lahko vi osredotočite na druge elemente, kot so sam motiv, kompozicija, svetloba in podobno. Sam rad fotografije še naknadno obdelam, da resnično izvabim iz njih tisto, kar sem jaz videl v njih, s poudarki barv, osvetlitve, senčenja in drugih parametrov. Pri tem si pomagam kar z aplikacijo Lightroom, vendar pa lahko v trgovini AppGallery najdete še vrsto drugih, ki vam pri tem priskočijo na pomoč. Konec koncev pa ima tudi že sam telefon precej zmogljiv urejevalnik z različnimi filtri in nastavitvami,« Tibor podaja nekaj nasvetov.

  Impresivne nagrade

  S sodelovanjem na fotografskem natečaju Next-Image 2021 imate možnost osvojiti odlične nagrade. Poleg glavnih nagrad bodo nagrajeni še zmagovalci in drugo uvrščenih iz vsake kategorije, zato bo nagrajencev več kot 70. Huawei pa je letos zagotovil tudi dragocene nagrade za zmagovalce tekmovanja Next-Image na lokalni ravni. Potegujete se lahko za pametni telefon Huawei nova 9, tablični računalnik Huawei in stojalo za fotografiranje (tripod).

  Kako se prijavite?

  Na natečaju lahko sodelujete prek foruma Huawei ali Instagrama. Za lokalne nagrade se potegujete tako, da na svojem računu Instagrama objavite fotografijo, jo na kratko opišete, dodate oznako #HuaweiNextImage in označite račun @HuaweiMobileSi. Več informacij o natečaju Huawei Next-Image 2021 in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://consumer.huawei.com/si/community/details/topicId_30146/.

  Nove naprave Huawei

  Na nedavni predstavitvi na Dunaju je Huawei pokazal še novosti za naslednje mesece. Seveda moramo najprej omeniti telefon srednjega razreda Huawei nova 9 in Huawei nova 8i, ki navdušujeta z izjemnima cenama 499 € oziroma 349 €. Veliko pozornosti pa so pritegnile tudi brezžične slušalke Huawei FreeBuds Lipstick in pametne ure serije Huawei Watch GT 3. Slednja je na voljo v večji, 46 mm, in manjši, 42 mm, različici, poleg estetske dovršenosti pa jo odlikujejo še napredne športne in zdravstvene funkcije.

  Pri tem velja še izpostaviti, da so vsi kupci obeh omenjenih novih telefonov deležni posebne ugodnosti v obliki enoletnega jamstva za popravilo razbitega zaslona v vrednosti 49 €. Pogoj je le, da telefon kupijo med 21. 10. in 31. 12. 2021 in da so registrirali svoj račun Huawei (Huawei ID) pred 21. 10. 2021.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje