Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti

  »Recesija je prenos bogastva od ljudi, ki niso pripravljeni in ne vedo, kaj se dogaja, do ljudi, ki so pripravljeni in vedo prave podrobnosti.«

  Ustanovitelj Akademije Panta Rei Robert Rolih je pripravil spletni seminar (webinar), v katerem je naredil krajšo analizo dogajanja v svetu in pri nas, podal smernice za naložbe, in poudaril, da se bodo na kapitalskih trgih pojavile priložnosti.

  Kliknite tu in si ga oglejte.

  Glede bolezni Covid 19 je še veliko neznank, dejstvo pa je, da se je koronavirus razširil po celem svetu ter povsod povzroča velike težave tudi v gospodarstvu. Kapitalski trgi so že doživeli padce, vse bolj pa je verjetno tudi ohlajanje svetovnega gospodarstva. Centralne banke bodo sledile dejanju ameriškega FEDa, ki je že znižal obrestno mero, vendar je to po mnenju Roliha neprimeren ukrep. »Cenejši denar ne bo pomagal, če bodo ljudje ostali v strahu doma in ne bodo trošili, tovarne pa ne bodo proizvajalce izdelkov«, pravi. Zato so po njegovem mnenju posegi obsojeni na neuspeh. Poleg tega pa imajo tudi malo manevrskega prostora, saj so obrestne mere že zdaj nizke.

  Poudaril je tudi: »Po ukrepu FEDa so kapitalski trgi za kratek čas beležili rast, a že po dveh urah spet padli«. 

  Rolih je o vplivu koronavirusa govoril že v webminarju konec februarja, ko je omenil dva možna scenarija. Žal se po njegovem mnenju udejanja črni, saj število okužb raste, države zapirajo meje, podjetja pa se soočajo s težavami v poslovanju. To bo na svetovna gospodarstva vplivalo z zamikom. Po naravi je sicer optimist, vendar se boji, da so pred nami težki časi, zato predlaga, da upamo na najbolje, a se pripravljamo na najslabše. Prepričan je tudi, da se bo poslovni svet v prihodnje močno spremenil. Vse več srečanj bo potekalo na spletu, tja pa se bo še bolj preselila prodaja, marketing oziroma vsi poslovni procesi, ki jih lahko opravimo preko spleta in brez neposrednega fizičnega stika. Kritičen pa je tudi do posameznikov, ki so pri nas odgovorni za borbo proti virusu, saj se niso pravi čas odločili za prave poteze, čeprav so videli, kaj se dogaja v Italiji in bi se lahko na tem česa naučili. Žal se tudi veliko držav po vsem svetu šele zdaj začenja trezniti in ugotavljati, da vse skupaj še zdaleč ni nedolžno. Iz tega pa je Rolih potegnil povezavo, da ni pomembno samo gledati, kaj se dogaja, temveč razmišljati, kako bo čez nekaj časa in že zdaj ustrezno ukrepati. Običajnim državljanom pa svetuje, »Če bi živel v mestu, ne bi hodil ven. Ne bi šel v velika nakupovalna središča, saj je tam veliko možnosti za okužbo«. Meni tudi, da bi jih morala država zapreti.

   

   

   

   

   

   

  Glede gospodarstva se Rolih sprašuje. Kaj, če so naša predvidevanja o trajanju razmer napačna, zato predlaga, da na vse skupaj pogledamo realno. Država si ne more privoščiti, da bi prehitro zbolelo preveč ljudi, saj bi to povzročilo razpad zdravstvenega sistema. Glede na trenutni potek dogodkov pa vseeno lastnikom podjetji predlaga, da se pripravijo za daljše obdobje. Kaj, če se bo virus pojavljal kot gripa vsako sezono in ne bomo imeli cepiva zanj? Kaj, če bo posel obstal za celo leto? Kaj, če se svetovno gospodarstvo močno ohladi? To so vprašanja, na katera bi moral po Rolihovem mnenju odgovor najti vsak podjetnik in se že zdaj začeti pripravljati na prihodnost.

  Rolih vsem nam tudi predlaga, da čas, ki ga bomo preživeli doma, izrabimo za pridobivanje novih veščin, s tem pa dvignemo svojo ceno na trgu. Ko se bodo razmere vsaj za silo uredile, bodo imela podjetja verjetno še vedno veliko težav, zato bodo prisiljena odpuščati. Ostali pa bodo zaposleni, ki bodo podjetju prinesli več dodatne vrednosti, ki bodo obvladali veščine, ki jih potrebuje in ki bodo znali poslovati v okolju, ki bo prej ali slej vzniknilo. Predlaga predvsem učenje spletnih tehnologij, ki bodo pomembno vplivale na poslovanje v okolju spleta. »Če se bo kriza nadaljevala in verjetno se bo, bomo prisiljeni vse več delati preko spleta«, je še pripomnil. Predvideva pa tudi, da se bodo morala podjetja reorganizirati, postati bolj agilna ter iskati nove poslovne modele in ideje, da bodo konkurenčna in prilagojena novim razmeram.

  Na koncu se je dotaknil vedno zanimive tematike, naložb. Poudaril je, da ko delnice drastično padejo, se jih splača kupiti, saj bo njihova vrednost dolgoročno gotovo narasla. »Delnice imajo največje dolgoročne donose, saj z njimi investirate v podjetja, ta na trge uvajajo inovacije in so najbolj dinamični del družbe«, je dejal Rolih. Opozoril pa je, da so naložbe v delnice dolgoročne. Če niste pripravljeni ali pa ne morete čakati dovolj dolgo, potem njihov nakup nima smisla. Meni pa tudi, da so kapitalski trgi že daleč od dna. Verjetno nihče ne ve, kje je dno, vendar tudi obstoječi padci cene delnic pomenijo, da jih kupimo s popustom. »Ko se delnice pocenijo za med 30 in 50 odstotki od vrha, takrat je to zame izredna priložnost«, je še dodal. Po njegovem mnenju je trenutni položaj slab in se bo morda še poslabšal, vendar je to dobro za naložbe, če imate le dovolj časa, saj bo verjetno trajalo kar nekaj časa, da se bodo kapitalski trgi pobrali.

  O avtorju:

   Robert Rolih je avtor mednarodne knjižne uspešnice The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015.

  Robert je eden od vodilnih svetovnih predavateljev o delu z denarjem in vlaganju denarja. Svoje seminarje redno izvaja v Londonu, Amsterdamu, Stockholmu, Sofiji, Zagrebu, Moskvi, Ljubljani in drugih mestih.

  Njegova knjiga The Million Dollar Decision je mednarodna uspešnica. Prevedena je v Mandarinščino in v Bolgarščino, izšla je tudi v Tajvanu in v Indiji. O Robertu so pisali/govorili v 50+ medijih doma in po svetu. Najbolj odmeven je bil intervju z njim na ameriški Newsmax TV. Yahoo Finance! pa je enega od njegovih citatov uvrstil med “20 brilliant quotes from the world’s greatest investors“.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje