Zadnje čase smo veliko pisali o menstrualni skodelici Lalicup in o nadomeščanju tradicionalnih higienskih vložkov in tamponov. Za tiste, ki Lalicup še ne poznate – to je 1. slovenska menstrualna skodelica, ki je, pravilno sklepate, zasnovana in izdelana v Sloveniji!

Kakšna je zgodba slovenske menstrualne skodelice Lalicup?

Lalicup so zasnovale ženske in prijateljice Mateja, Maja, Erika, Lucija in Polona, ki pravi: »Smo kul dekleta, vse z menstrualnimi krči.  Naša želja je, da spremenimo menstrualne težave v eno samo veselje med menstruacijo

Menstrualna skodelica Lalicup je zdravju prijazna, udobna, zanesljiva, ekološka in cenejša alternativa klasičnim in vsem poznanim higienskim pripomočkom. Izdelana je iz 100% medicinskega silikona in ne vsebuje lateksa ali škodljivega BPA. Za razliko od tamponov tudi ne draži ali suši sluznice in je odlična rešitev tudi za tiste ženske in dekleta, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji.

Menstrualno skodelico lahko brezskrbno uporabljate med spanjem, potovanji, športnimi aktivnostmi in celo plavanjem, saj je skrbno zasnovana in izdelana iz mehkega medicinskega silikona tako, da ne povzroča neprijetnega občutka med aktivnim preživljanjem časa. Tudi vstavljanje je povsem preprosto in ne povzroča neprijetnega občutka.

In zakaj so se punce odločile izdelati svojo 1. skodelico prav v Sloveniji?

“Zato, ker smo dolga leta uvažali mestrualno skodelico iz Finske in ker te prežema občutek, ko nekaj delaš, pa veš da bi sam znal narediti bolje, bolj izpopolnjeno. Kot uporabnice menstrualne skodelice smo imele veliko pripomb, kot naprimer: pretrdi pecelj, premajhne luknjice, pretrdi materiali … Izhajale smo iz sebe in spremenile tiste malenkosti, ki so nas motile pri starih menstrualnih skodelicah. Mateja

Mateja, od kod izhaja ime Lalicup?

“Beseda Lali je osebna izpeljanka 2 letne hčerke, ki se imenuje Klara. Je prikupna deklica, ki ni znala izgovoriti svojega imena Klara, zato je samozvana Lali, izpeljanka iz Klari. Klara (Clear) pomeni čista, kar je tudi sama uporaba skodelice. Poseben navdih je v zlogu Li, ki izhaja iz antične Kitajske in ponazarja tok dinamičnega zaporedja vzorcev v naravi (op.prev: Li- the natural order of flow; Li- the wonderful dancing pattern of liquid), kar je pri ženski tudi sam menstrualni cikel. Okrogli in spiralni vzorci se v neskončnost ponavljajo skozi različne obraze narave, kot so očesa pavjega peresa, spiralne polžje hišice, arterije v listih, spiralni tok vode, cvetovi in rože, okroglo sonce in zemlja.”

Nad menstrualno skodelico Lalicup se navdušujejo tudi Nemke

Ker se Lalicup podaja tudi na tuje trge, so se punce odločile, da bodo 1. slovensko menstrualno skodelico predstavile na mednarodnem sejmu EUNIQUE 2016 v Nemčiji. Sejem EUNIQUE združuje slog, umetnost življenja in individualnost ter ponuja možnost predstavitve edinstvenih izdelkov širokemu krogu ljudi, predvsem pa tujcem.

PS: Nemke so navdušene!