Moje telo zmore?

Telo je pomemben del mene, ki bolj ali manj usmerja moj celoten dan. Najbolj se izraza v komunikaciji, saj je telesna govorica običajno bolj pristna od besed. Telo mi vedno razkriva resnico, saj mi z občutki in čustvi kaže moje dejansko stanje, predvsem pa z utrujenostjo pokaže moje meje.

Vedno lahko grem čez sebe, odvisno pa je, koliko to koristi mojemu telesu, ker ima vsaka stvar svoje posledice, ki se lahko pokažejo šele nekoč v prihodnosti. Zato mi je pomemben odnos do telesa, ker ima na koncu vedno zadnjo besedo in lahko bi rekla, da je tudi bolezen tiha govorica telesa.

Tjaša Vozel predstavlja svoj pogled in odnos do telesa športu, kjer je telo vsekakor pomemben dejavnik.

Tjaša, imaš rada svoje telo? V kolikšni meri ti je pomembno zaradi športa?

»Svoje telo imam rada. Določene telesne predispozicije, da sem lahko danes vrhunska plavalka, sem prejela že ob rojstvu, a telo, kakršnega imam danes, sem si izoblikovala in natrenirala sama. S svojim telesom sem zadovoljna. Včasih pride kakšno obdobje, ko nisem povsem zadovoljna, a je mogoče z voljo vse spremeniti in urediti.

 

tjasi

 

Zaradi športa ima telo zame zelo veliko pomembnost. Mora biti lepo oblikovano, imeti moram ravno prav kilogramov, ne preveč maščobe in veliko mišic. Natrenirati ga moram, da zdrži čimveč naporov ter poskrbeti, da se lahko hitro regenerira itd.«

Glede na to, da največ časa preživiš v vodi, ki ima lahko tudi posledice na telesu- posvečaš posebno skrb telesu zaradi tega?

»V vodi preživim skoraj 5h/dan, zato je potrebna posebna nega telesa. Lasje potrebujejo veliko nege in pranje vsaj 3 krat/teden in z uporabo balzama. Telo si umivam s šamponom, a še vedno kdaj oddaja vonj po kloru. Nohti so edini, ki niso problematični in ne zahtevajo posebne pozornosti. Največjo nevarnost predstavljajo glivice, ki jih lahko plavalci dobimo na bazenu, a zaenkrat večjih težav nisem imela. Za nego telesa pa obiskujem tudi savno.«

Vidiš telo kot zaveznika pri doseganju rezultatov? Te kdaj »pusti na cedilu«?

»Telo je lahko tako zaveznik, kot tudi sovražnik. Če je telo dovolj natrenirano, pripravljeno na tekmo, če sem dovolj močna in imam idealno telesno težo, potem je samo glava tista, ki me lahko ovira pri doseganju dobrega rezultata. Če je telo 100% pripravljeno na izziv, je tako verjetnost za doseg dobrega rezultata veliko večja. Ko pa telesa nimam povsem pripravljenega, ko vem, da treningi niso bili 100% oddelani, takrat moram verjeti vase, da zmorem in da še vedno lahko odplavam najboljši možni rezultat, čeprav je na koncu to povprečen dober rezultat. Ko je izziv večji, se lahko še bolj potrudim in bolj 100% realiziram, kot če bi bilo telo odlično pripravljeno.

Telo me redkokdaj pusti na cedilu. Občasno me bolj bolijo mišice, ampak telo je vedno pripravljeno na borbo. Motivacija je tista, ki igra zelo pomembno vlogo. Včasih se vprašam, zakaj sem lahko npr danes plavala neko serijo 2sekunde hitreje kot na prejšnjem treningu? Kaj je danes drugače? Kako, da sem danes toliko boljša, ko pa je moje telo popolnoma isto pripravljeno, kot včeraj in je vse isto? Odgovor je v volji, ki je edini dejavnik, ki je vplival na rezultat. Če se prepričam, da zmorem, potem zmorem, če pa si pravim, da ne bo šlo, potem tudi res ne gre.

Običajno je razum tisti, ki bo večjih naporih pravi, da naj odneham oz da ne zmorem več. Vendar pa telo lahko zdrži veliko večje napore, kot si predstavljamo. Športniki se v fazi treniranja vse čas gibljemo na robu svojih sposobnosti, zato je naše telo ves čas zelo obremenjeno.«

tjasi2

 

Kako je s kondicijo? Kako jo ohranjaš?

»Kondicijo vsekakor moram ohranjati, saj lahko hitro padem iz ritma. Poleg plavalnih treningov, delam vaje v fitnesu, boksam, hodim na crossfit in pilates, grem v hribe itd. »

Si že imela kakšno poškodbo? Skrb za sprostitev in počutje sta verjetno bistvena, ne?

»Dosedaj še nisem imela resnih poškodb in upam, da bo pri tem tudi ostalo. Športniki se v fazi treniranja ves čas gibljemo na robu svojih sposobnosti, zato je naše telo ves čas zelo obremenjeno in je zelo pomembno, da poskrbim tudi za dobro regeneracijo, sprostitev in dobro počutje. Zadostna količina spanca, dober počitek, zdrava prehrana, krajši sprehod v naravo so bistveni dejavniki. Prisotna moram biti tam, kjer sem, kar pomeni, da se posvetim tistemu, kar trenutno počnem, vse ostalo pa odmislim- npr ko počivam, se skušam čimbolj sprostiti in odklopiti misli.«

Kako je z utrujenostjo- si pred treningom kdaj utrujena ali se slabo počutiš? Zdravje ti služi?

»Pred treningom sem večkrat utrujena, saj imam je njihova zahtevnost velika. Seveda sem iz treninga v trening bolj utrujena, a po nekaj preplavanih metrih spet najdem tisto moč in energijo, da zopet lahko plavam tako kot je treba.

Redko pa se počutim slabo ali celo zbolim, saj imam zelo dober imunski sistem in zbolim maksimalno enkrat letno. Večkrat imam manjši glavobol ali prebolevam virozo z malce povišano telesno temperaturo, a tega sploh ne opazim. Zdi se mi, da skok v vodo najboljše vpliva tudi na moje slabše zdravstveno počutje in ga zelo izboljša.

Trening ali tekmo sem izpustila le takrat, ko sem npr imela trebušno gripo, sicer pa sem se tudi ob slabšem počutju vedno udeležila vseh tekem in odplavala vse treninge.

Telo vsekakor lahko zdrži veliko večje obremenitve, kot si predstavljamo. Meje si postavljamo v glavi, zato se mi zdi pomembno, da poskušamo čimvečkrat premagati sami sebe in si reči, da zmoremo, pa čeprav se nam zdi, da ne bo šlo več.«

Je razlika med žensko in moško telesno vzdržljivostjo?

»Ženske imamo višji prag bolečine, zato lahko zdržimo večje napore. Moški ne bi mogli roditi otroka, saj ne bi prenesli bolečine. Haha

Načeloma pa ne vidim razlike v vzdržljivosti telesa med moškim in žensko. Toliko, kolikor se natreniraš, toliko lahko potem tudi zdržiš. Marsikatera ženska je hitrejša, močnejša in boljše od kakšnega moškega. Danes velja miselnost, da so moški tisti, ki lahko premagajo vse ovire in so tisti pravi športniki. Vendar pa jim ravno zaradi tega ženske dokazujemo, da smo povsem uspešne konkurentke. Malce je seveda odvisno tudi od starosti in razvoja, a načeloma naj bi v plavanju moški kasneje dosegali vrhunske rezultate. Nikakor pa to ni splošno pravilo, ki bi veljalo.«

Zaključim lahko s Tjašino mislijo, da v športu telo zmore toliko, kot se prepričam, da zmorem, saj je bistvena pozitivna naravnanost.