Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Menstrualna skodelica je tu, ti pa ne veš, kako jo uporabiti? Pravzaprav gre tu za več kot le samo vstavljanje in izstavljanje skodelice–pomembna je tudi predpriprava pred samim vstavljanjem, pa tudi skrb po izstavljanju. Da bo začetek lažji, smo ti pripravili enostaven seznam, ki te bo vodil skozi prvo uporabo menstrualne skodelice.

  Pomembno je poudariti, da venomer poskrbimo za čiste roke pred kakršnimkoli rokovanjem s skodelico. Za to preprosto poskrbimo z blagim milom in toplo vodo. S higieno rok poskrbimo, da v nožnico ne vnašamo škodljivih snovi preko menstrualne skodelice.

  1. Predpriprava

  Podobno kot roke, tudi menstrualno skodelico temeljito umijemo z vodo in blagim milom. Pred prvo uporabo pa skodelico dodatno prevremo v večji količini vode, tako , da je skodelica popolnoma potopljena. V vodi jo pustimo vreti približno deset minut, zatem pa (ko skodelica ni več popolnoma vroča) preverimo, ali so luknjice na vrhu skodelice odprte (te omogočajo, da lažje popusti tesnenje med steno nožnice in obročkom menstrualne skodelice).

  2. Prepogibanje

  Ker je menstrualna skodelica izdelana iz mehkega medicinskega silikona, jo lahko preprosto prepogibamo. Tako je izdelana z namenom, da jo lahko z ustreznimi metodami prepogibanja zlahka zložimo v manjšo obliko  za lažje vstavljanje (to je pomembno predvsem za device, saj bo tako vstavljanje mnogo preprostejše). Na izbiro imaš več različnih metod prepogibanja, med katerimi zagotovo najdeš vsaj eno, ki ti ustreza.

  3. Vstavljanje

  Za lažje vstavljanje (predvsem za prvo uporabo) lahko skodelico navlažimo z vodo ali namažemo z lubrikantom na vodni osnovi. Skodelico s pomočjo metod prepogibanja zložimo ter se namestimo v udoben položaj–to je lahko sedenje na stranišču, čepenje ali s privzdignjeno nogo–popolnoma odvisno od posameznice. Skodelico z obročem naprej vstavimo v spodnji del nožnice (nekaj centimetrov pod medenični vrat) in pri tem sprostimo mišice.

  Zapomnite si, da vaja dela mojstra–večina uporabnic ima težave z prvim vstavljanjem menstrualne skodelice. Po uspešni vstavitvi zaokrožimo okoli dna skodelice–s tem preverimo, ali se je pravilno odprla. Za večji občutek udobja lahko pecelj skodelice prikrajšamo. Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja.

  4. Odstranjevanje

  Odstranjevanje skodelice ni nič težje kot vstavljanje, pravzaprav je še lažje! Ko želimo skodelico odstraniti, preprosto sprostimo vaginalne mišice, s kazalcem in palcem primemo dno skodelice ter čvrsto stisnemo. S tem bo popustil podtlak in nam omogočil, da skodelico zložimo v manjšo obliko (podobno kot pri vstavljanju) in jo nežno izvlečemo. Pomembno je, da menstrualno skodelico odstranite kot je opisano — nikar ne poprimite za pecelj! Vlečenje peclja skodelice lahko povzroči razlitje vsebine skodelice in celo poškodbe nožnice.

  5. Čiščenje in ponovna uporaba

  Čiščenje menstrualne skodelice je, presenetljivo, možno tudi na javnih straniščih. Čeprav lahko pred praznjenjem in ponovno uporabo skodelico nosiš tudi do 12 ur, jo večina žensk izprazni 2- do 4-krat dnevno, zaradi česar je to občasno potrebno storiti na javnih straniščih.

  Ko menstrualno skodelico odstranimo (postopek opisan pod številko 4), njeno vsebino izlijemo v straniščno školjko. Nato skodelico operemo (z običajno vodo iz plastenke) ali pa jo preprosto obrišemo s čistilnim robčkom preden jo ponovno vstavimo (način čiščenja je popolnoma odvisen od moči toka).

  Ali pravilno skrbiš za svojo skodelico?

  Ali pravilno skrbiš za svojo skodelico?

  LALICUP

  Dodatni napotki

  Čiščenje med menstrualnim ciklom Da skodelica ohrani svojo funkcionalnost ter dolgo življenjsko dobo jo je pomembno med ciklusi natančno sterilizirati v večji količini vrele vode.

  Poškodbe na skodelici Če opaziš kakršnekoli poškodbe, je najbolje zamenjati skodelico. Poškodovana skodelica namreč ne bo učinkovito opravljala svoje naloge, obenem pa lahko povzroči poškodbe!

  Omejitev uporabe Čeprav je menstrualna skodelica lahko nošena med seksom, pa ni kontracepcijsko sredstvo ter ne preprečuje širjenja spolno prenosljivih bolezni. Prav tako pa ni igrača, zato jo je potrebno hraniti izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov.

  Zdravstvene težave Če ob uporabi menstrualne skodelice opazite kakršnekoli zdravstvene težave (na primer bolečina, srbečica, draženje ali vnetje na področju spolovila), skodelico odstranite in se posvetujte z osebnim zdravnikom.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje