Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Mednarodni vrtec in šola IES Ljubljana International School že na zunaj ne izgleda kot klasična izobraževalna ustanova. Hiša, v kateri se nahajata vrtec in šola, je bila zgrajena posebej za ta namen in tudi lokacija ni naključje – mirno okolje, obdano z gozdovi in travniki, a hkrati le streljaj od mestnega središča. To otrokom omogoča, da se v spodbudnem okolju hitro učijo, uživajo med svojimi sošolci ter v raziskovanju znotraj skupnosti doživijo mnogo zanimivosti.

  »Poslanstvo IES Ljubljana International School je otrokom omogočiti razvoj mednarodnega zavedanja in jim pomagati, da postanejo aktivni državljani na lokalni, državni in mednarodni ravni,« je povedala ravnateljica šole Katharine Knott. Sprejemajo otroke od enajstega meseca do devetega leta starosti,: »Smo rastoča šola, vsako leto zrastemo za en razred, v šolskem letu 2018/19 pa smo odprli naš najvišji četrti razred. V prihodnosti načrtujemo odpiranje novih razredov, vse do končane osnovne šole,« je nadaljevala ravnateljica.

  Dvojezičnost že pri najmlajših

  »Ponujamo unikatno izobraževalno izkušnjo, ki jo sestavljajo prijetna atmosfera, prijazno mednarodno osebje, mednarodni kurikulum in pristno dvojezično okolje,« je povedala Katharine. V vrtec sprejemajo otroke od 11. meseca starosti naprej, od petega leta dalje pa v šolo. Vsaka skupina otrok, tudi najmlajša, ima slovensko in angleško govorečega učitelja/vzgojitelja. »Skupaj vodita različne tedenske aktivnosti, pri tem pa otroke spodbujata, da izrazijo sebe, raziskujejo svoje učenje ter skušajo poglobiti razumevanje v obeh jezikih. V sklopu programa šole vključujemo tudi učenje nemškega jezika, za vse otroke od tretjega leta starosti dalje,« je pojasnila ravnateljica.

  IES Ljubljana International School je IB svetovna šola, kar pomeni, da so dosegli visoke standarde, ki so zahtevani za pridobitev avtorizacije izvajanja programa International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP). Kurikulum je zasnovan na temah poizvedovanja, ki spodbujajo radovedne možgančke in vzbujajo dodaten interes. Poizvedovalne teme razširjajo znanje in razumevanje, kot tudi razvoj širokega nabora spretnosti, ki jih otroci potrebujejo v današnjem svetu.

  Spodbujajo vključevanje v okolje

  Tako v vrtcu kot šoli se osredotočajo na posameznega otroka kot pomembnega člana skupnosti in spremljajo njegovo rast v vseh aspektih učenja in razvoja. Spodbujajo otrokovo kreativnost in neodvisnost. Ravnateljica poudarja, da dajejo velik pomen skupnosti – lokalni, državni in mednarodni: »Kot skupnost, ki vključuje otroke, družine in naše učitelje si prizadevamo k ustvarjanju šolskega in vrtčevskega okolja kot čudovitega, varnega in navdihujočega mesta. Želimo ustvariti prostor, kjer se različna mnenja spoštujejo in kjer je skrb za sočloveka nekaj povsem naravnega. Dvojezično okolje spodbuja prepričanje, da smo si kljub svoji različnosti vsi na nek način podobni. Z medsebojno komunikacijo lahko dosežemo vse naše cilje.« Za starše, ki razmišljajo o vpisu otrok v njihovo šolo in vrtec, organizirajo brezplačni preizkusni dan – enodnevno integracijo in seznanitev z načinom dela v skupini.

  Vpetost v okolje se tako začenja že pri najmlajših, ki se na dvorišču družijo s skupinami starejših otrok, večkrat pa se odpravijo tudi na izlete po okolici, kot na primer v živalski vrt, Arboretum ali na obisk bližnje kmetije. »Vpetost v okolje je resnično pomembna in ker se otroci najbolje učijo z zgledom in prakso, to redno tudi udejanjamo. Zato smo samo v oktobru organizirali zanimive dejavnosti, na primer obisk delavnice glasba sveta, 1. in 2. razred sta obiskala dom za ostarele, 3. in 4. razred pa UNICEF, kjer so spoznavali pravice in odgovornosti otrok, šli bodo tudi v Narodno galerijo in v Arheološki park, v prihodnjih mesecih pa sledijo še druge zanimive aktivnosti.« Tudi poleti izvajajo tedenske dvojezične aktivnosti, na katerih so dobrodošli tudi otroci, ki sicer ne obiskujejo IES. Tematski tedni potekajo v mesecu juliju in so vedno mednarodno obarvani.

  »Vpis v naš vrtec in šolo je možen vse leto, zato so starši in otroci, ki bi se nam želeli pridružiti, vedno dobrodošli,« je zaključila ravnateljica.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje