Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  GLAMI, vodilna evropska platforma za odkrivanje mode, je pred kratkim izvedla trenutno edino raziskavo posvečeno modi, na podlagi katere je mogoče razbrati aktualne modne trende v trinajstih evropskih državah. Med slednjimi je tudi Slovenija, kjer je bila raziskava izvedena na vzorcu skoraj 1041 anketirancev, sodelovali pa so tako moški kot ženske. Najbolj zastopani starostni skupini v raziskavi sta bili 35-44 in 45-54 let. Udeleženci so v svojih odgovorih razkrili, kako se odzivajo na dogajanje na trgu in o kakšnih trendih razmišljajo le nekaj mesecev pred pričetkom prvega poletja brez koronavirusa, po skoraj treh letih.

  Nakupovalne navade slovenskih kupcev
  Evropa se je po skoraj dveh letih in pol pandemije znašla v finančni negotovosti, zaznamovani z inflacijo, ki vse bolj vpliva na različne segmente našega vsakdana, pa tudi na nakupovalne navade potrošnikov. A čeprav je skoraj polovica anketirancev (42 %) navedla majhno, vendar opazno podražitev oblačil in obutve, je raziskava GLAMI pokazala, da ta za njihov nakupovalni voziček še ne predstavlja bistvene »težave«. Poleg tega namerava 68 odstotkov Slovencev letos za modne nakupe nameniti enako ali celo več kot leta 2021. Od tistih, ki nameravajo letos za modo odšteti več, jih je 44 odstotkov odgovorilo, da bi to storili z nakupom več kosov oblačil po enaki ali celo višji ceni.

  Vendar nekateri anketiranci načrtujejo, da bodo porabili manj – 21 odstotkov, kar je tretji najvišji odstotek med devetimi državami, ki so bile vključene v raziskavo. Tisti, ki nameravajo porabiti manj, bodo praviloma kupili manjše število izdelkov (60 %).

  Ženski trendi, ki bodo zaznamovali to poletje
  Poleg nakupovalnih navad in različnih vplivov na nakup oblačil, obutve ter modnih dodatkov, so anketirance prosili tudi, da navedejo trende, ki jim bodo sledili to poletje. Glede na odgovore je več kot polovica žensk (66 %) za prvo izbiro letošnjega poletja navedla trend športnih in udobnih oblačil. Drugi najpogostejši odgovor so bila elegantna in romantična oblačila. Skoraj dve tretjini anketirank je odgovorilo, da med poletjem raje kot elegantna, nosijo udobna oblačila in čevlje. In katere barve bodo prevladovale to poletje? Iz odgovorov je razvidno, da bodo v ospredju mehke in pastelne barve, kot sta bela in bež ter svetlejši odtenki modre in roza. Kar 76 odstotkov vprašanih je potrdilo, da za poletne počitnice običajno spakirajo preveč stvari in še vedno nosijo ista oblačila.

  Moški trendi, ki bodo izstopali to poletje
  Tako kot ženske so tudi moški za svoje modne favorite letošnjega poletja izbrali udobna oblačila, kot so majice, kratke hlače in superge. Podobno kot ženske, si tudi 48 odstotkov moških na dopust vzame preveč oblačil. Na splošno lahko sklepamo, da oba spola v poletnih mesecih, bolj kot stilsko prefinjena oblačila, raje izbereta bolj ležeren in udoben slog. Navsezadnje se želimo na poletnem oddihu vsi počutiti udobno.

  GLAMI je platforma za odkrivanje mode, ki ceni mnenje uporabnikov. V letu 2018 smo začeli serijo tržnih raziskav, ki temeljijo na rednem zbiranju podatkov, imenovano »Fashion (Re)search«. GLAMI z izvajanjem anket in raziskav spremlja navade svojih uporabnikov in tako služi osnovnemu poslanstvu – zagotavljati aktualno modo svojim uporabnikom. Zadnja raziskava je bila zaključena aprila 2022 in je bila izvedena v devetih evropskih državah (na Češkem, Slovaškem, v Grčiji, v Romuniji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Sloveniji, v Bolgariji in v Španiji). Raziskave kažejo dobre rezultate ter zagotavljajo kakovostne podatke in informacije, iz katerih lahko spremljamo in sledimo navadam potrošnikov.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje