Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Ali veste, da okužba s HPV povzroča številna rakava obolenja? Našteli bomo le nekaj njih: rak materničnega vratu,nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela in ustne votline, potem pa so tu še izjemno neprijetne genitalne bradavice ter respiratorna papilomatoza grla.

  Smo dobili vašo pozornost? Verjamemo, da smo. Vendar, če nadaljujemo, so pri ženskah še veliko večja težava predrakave spremembe, ki jih je potrebno izrezati. Posledica tega je lahko splav ali povečana možnost prezgodnjega poroda in vsega, kar je s tem povezano (nedonošenost, slabši razvoj otroka, lahko tudi hujša oblika bolezni kot je cerebralna paraliza, ipd.). Vse to niso malenkosti in lahko silno vplivajo na kvaliteto življenja.

  Prenos humani papiloma virusov je izjemno zanimiv, saj ni nujno, da gre za klasičen spolni odnos – dovolj je že dotikanje. A pazite, tu ne govorimo le o dotikanju spolovila na spolovilo, temveč je dovolj že dotik roke in spolovila. Tu se večini poraja vprašanje, zakaj stroka priporoča cepljenje proti HPV že tako zgodaj? Prvič, dotikanje spolovil se začne že v prvi polovici najstništva in drugič, ker je imunski odziv na cepivo takrat zelo dober.

  Preventiva, ki zaščiti pred rakom

  Še vedno pa kot najučinkovitejša preventiva pred morebitno izpostavljenostjo okužbam s HPV ostaja cepljenje. V Sloveniji je na voljo 9 – valentno cepivo proti HPV, ki varuje pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo preko 90 % raka materničnega vratu (in tudi druge rake, ki smo jih omenili) ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic.

  Saša Korez, dr. med., spec. ped.

  O razsežnosti HPV virusov smo govorili tudi s Sašo Korez, dr. med., spec. ped., ki deluje v Otroško šolskem dispanzerju v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice. Zaupala nam je, da so se odločili mladostnicam  letošnjih 6., 7., 8. in 9. razredov ter mladostnikom šestih in sedmih razredov Osnovne šole Ob Dravinji, Zreče, Vitanje ter Pod goro, ki še niso bili cepljeni in si to želijo, ponuditi možnost cepljenja s prvim odmerkom cepiva proti HPV v prostorih ambulante dr. Korez v petek 2. 6. 2023 od 7.30 do 9. ure.

  Se vam zdi, da se starši zavedajo, kakšno breme (fizično in psihično) pomeni diagnoza rak materničnega vratu, pa tudi že same predrakave spremembe? Vedo, da skrajšan maternični vrat pomeni bolj rizična nosečnost, možnost za prezgodnji porod in drugo?

  Mislim, da o posledicah okužbe s HPV in samega raka na materničnem vratu premalo govorimo in staršem v veliki večini to ni znano.

  Dr. Korez nadalje omeni, da staršev o koristih cepljenja za dečke seznanjajo premalo: »Potrebnega bo še nekaj dela, da se bodo tudi starši dečkov zavedali, da cepljenje ni namenjeno le »zaščiti« njihovih bodočih partnerk, temveč, da preprečuje tudi rakava obolenja na spolovilih pri moških ter spolno prenosljive bradavice.«

  V ambulanto dr. Korez prihaja tudi precej tako imenovanih zamudnic. O razlogih za kasnejše cepljenje ne sprašujejo, so pa veseli vsake mladostnice ali mladostnika veseli, ki si premisli in se odloči za cepljenje. Včasih starši sami povedo, da je nekdo v družini zbolel za rakom materničnega vratu in so se zato odločili za cepljenje, ko so videli kaj vse prinaša bolezen.

  Se vam zdi, da starši cepljenje proti HPV povezujejo s spolnostjo samo in jim je morda iz tega razloga »manj« do tega, da bi cepili svoje otroke? Da se je vendarle staršem težko soočiti z dejstvom, da otrok postaja spolno aktiven?

  Spolnost je zagotovo ena od prelomnic v odraščanju, a vendarle mladostnikom zelo koristi, če se starši o tem znajo z njimi odkrito pogovarjati.

  Okužba lahko prinese strašne posledice

  Staršem zatorej kot osnovo za pogovor predlagamo tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:

  A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

  B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

  C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

  Saša Korez, dr. med., spec. ped. in Ana Sevšek, dipl. med. sestra v Otroško-šolskem dispanzerju

  Zaščitite se

  Zatorej, če še niste cepljeni proti HPV in ste t.i. zamudnice (ženske, ki so 6. razred osnovne šole obiskovale v šolskem letu 2009/10) ali t.i. zamudniki (dečki, ki so 6. razred osnovne šole obiskovali v šolskem letu 2021/2022), to storite hitro, saj vas bo cepivo zaščitilo pred tistimi serotipi virusa HPV, s katerimi še niste bili v stiku.

  Zaščitite se lahko že na prihajajočem cepilnem dnevu proti HPV, ki bo 2.6.2023 od 7.30 do 9.00 v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice (ambulanta dr. Korez).

  Zaradi lažje organizacije starše in mladostnike prosijo, da se na cepljenje naročijo po telefonu 03 75 81 709 ali preko e-pošte narocanje.korez@zd-slovenskekonjice.si.

  Na omenjenih kontaktih so na voljo tudi glede morebitnih vprašanj staršev in mladostnikov.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje