Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

   

  Proti različnim vrstam raka se lahko cepite na že 18. cepilnem dnevu proti HPV, ki bo v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi cesti 4 v Ljubljani potekal 29.5.2024 od 7. do 19. ure, obvezno pa je predhodno naročanje, in sicer do 28.5.2024.

  Na cepljenje se lahko naročite preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morate registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujte zdravnika.

  Dogodek je namenjen študentkam in študentom, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje in se zaščititi pred okužbo s humanimi papiloma virusi (HPV).

   

  Zakaj je cepljenje proti HPV pomembno?

  1Okužba z virusom HPV lahko povzroči različne resne zdravstvene težave, vključno z rakom materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela in ustne votline. Poleg tega lahko vodi do genitalnih bradavic in respiratorne papilomatoze grla. HPV se prenaša preko spolnih stikov, vključno z dotikanjem, in tudi dosledna uporaba kondoma ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo.

   

  Prednosti cepljenja

  2Cepljenje proti HPV je najučinkovitejša preventiva pred okužbo. V Sloveniji je na voljo 9-valentno cepivo, ki ščiti pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo več kot 90 % primerov raka materničnega vratu, ter pred dvema genotipoma, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic. Cepivo je še posebej pomembno za ženske, ki še niso bile cepljene in želijo zmanjšati tveganje za razvoj predrakavih sprememb in raka.

   

  Za koga vse je cepljenje proti HPV priporočljivo?

  3V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta in fante v 6. razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje se lahko cepijo brezplačno. Brezplačno se lahko cepijo tudi fantje, ki v letošnjem šolskem letu obiskujejo 1. in 3. letnik srednje šole. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, ki so bile rojene pred letom 1998, vendar je zanje samoplačniško. Cepljenje je samoplačniško tudi za tuje študentke in študente.

   

  Kako se prijaviti?

  Za cepljenje je potrebno predhodno naročanje, ki poteka do vključno 28.5.2024 preko aplikacije doZdravnika. Pri prijavi se registrirate z ZZZS številko zavarovanja, vendar ne vpisujete zdravnika.

  Za več informacij o cepljenju lahko pišete na elektronski naslov cepljenje@zdstudenti.si.

   

  Poskrbite za svoje zdravje in se zaščitite pred HPV!

   

   

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje