Od naših zgodnjih najstniških let vse do zrelih štiridesetih se ženske spopadamo z dodatnimi stroški, o katerih se moškim pravzaprav sploh ne sanja. Vložki in tamponi predstavljajo sam vrh te potrošnje, ki pa se je želimo na vsak način rešiti (da sploh ne omenjamo nezanesljivosti in ogromne porabe predvsem vložkov).

Menjanje sanitarnih pripomočkov za večnamenske lahko na leto prihrani tudi do 100 ali več evrov, vsekakor pa je prihranek odvisen od posameznice in njenega povprečnega menstrualnega ciklusa. Povprečna ženska v svojem življenju namreč uporabi in nato zavrže približno 17.000 tamponov in vložkov! Četudi sam denar ne bi predstavljal problema, pa se je treba ozreti tudi na ekološko stran te zgodbe. Odpad, ki ga ustvarijo sanitarni pripomočki je vsekakor ogromen.

Zato si oglejmo nekaj okolju in denarnici prijaznih alternativ v svetu menstruacije.

Zelena alternativa običajnih vložkov

Če še vedno ostajate zveste vložkom a želite kljub temu prihraniti nekaj denarja, vam predlagamo nakup bombažnih pralnih vložkov, primernih za pranje in ponovno uporabo.

Po uporabi vložke odlagamo v vedro z mrzlo vodo, ki jo dnevno menjamo (jo odlijemo in natočimo mrzlo vodo), nato pa vložke operemo z ostalim perilom v pralnem stroju. Prav tako so primerni za sušenje v sušilnem stroju, barvni vložki pa med samim pranjem ne obarvajo belega perila.

Z ljubiteljice običajnih vložkov obstaja bolj zelena alternativa

Z ljubiteljice običajnih vložkov obstaja bolj zelena alternativa

Menstrualna skodelica za udobnejše počutje

V preteklem letu si zagotovo že slišala za besedno zvezo menstrualna skodelica – in kako ne bi? Preprost silikonski izdelek izboljšuje ne le naše počutje med menstruacijo, temveč tudi sam potek celotnega ciklusa. Ker ne povzroča neprijetnega vonja, je okolju prijazna in zdrava alternativa menstrualna skodelica postaja vedno bolj priljubljena pri predstavnicah nežnejšega spola.

Tudi uporaba je z upoštevanjem navodil neizmerno preprosta – menstrualno skodelico preprosto vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo podtlaka in nožničnih mišic (več o vstavljanju skodelice si preberi tukaj). Praznimo jo le nekajkrat na dan, kasneje pa jo izperemo z vodo ali obrišemo z LaliWipe intimnimi robčki.

Menstrualna skodelica postaja vedno bolj priljubljena

Menstrualna skodelica postaja vedno bolj priljubljena

Manj znane menstrualne hlačke

Na prvi pogled popolnoma običajne in vsakdanje, nudijo dodatno neprepustno zaščito ter nam omogočajo brezskrbne dneve in noči. Ker so osnovane iz bombaža, so izjemno udobne in primerne za vsako posameznico, saj material diha. Zaradi bombaža menstrualne hlačke ne dražijo kože ali povzročajo izpuščajev, prav tako pa ne širi slabih vonjav.

Zaradi dodatne zaščite ti ni potrebno skrbeti, da bi med spanjem popackala rjuho ali da bi te presenetil madež na belih hlačah. Ob vsem tem pa se lahko še dodatno zaščitiš z uporabo ostalih sanitarnih pripomočkov, kot je menstrualna skodelica.

Na prvi pogled popolnoma vsakdanje menstrualne hlačke nudijo dodatno zaščito

Na prvi pogled popolnoma vsakdanje menstrualne hlačke nudijo dodatno zaščito