Vsi imamo tiste posebne stvari, ki nas takoj vrnejo v srečne dni otroštva, ko občutimo tisto pravo radost, veselje, ki preplavi celo telo. Znova se rodi radovednost, čudenje, želja po spoznavanju čudeža življenja. Spomnimo se le na nekatere izmed njih.

Vonji

Vonji, ki prihajajo iz kuhinje naših babic ali mamic ostanejo za vedno z nami. Dovolj je že, da se zgolj spomnite vonja potice ali palačink in takoj boste občutili čustva, ki ste jih ob tej hrani čutili kot otrok. Seveda niso vsi vonji prijetni. Se mogoče spomnite vonja vrtca ali šole? Mogoče se vam ob takih vonjih spodbudijo manj prijetna čustva. Eden izmed najbolj univerzalnih vonjev, ki nas takoj popelje nazaj v otroštvo, je vonj po sveže pokošeni travi, saj nas spominja na neskončen prosti tek po soseski in parkih.

 Okusi

Sladice iz otroštva so posebna točka nostalgije. Kdo se spominja sadnih solat ali zdravih obrokov? Vedno pa smo navdušeni, ko zagledamo čokolado, sladkorno peno ali pa najljubšo liziko. Že sam pogled na embalažo nas lahko vrne v trenutek, ko smo starše prosili za vrečko naših najljubših bonbonov.

Igrače

Brskanje po starih stvareh v domu staršev nam lahko prinese ogromno nepričakovane sreče. Stari medvedek, s katerim ste se kot otrok vsak večer objemali v topli postelji, ali pa najljubša punčka Barbie, ki nas je učila, da smo lahko karkoli … Filmska zvezda, olimpijska atletinja, gasila, stevardesa ….Vse so to trenutki, ki nas takoj vrnejo v najlepše trenutke otroštva, ko skrbi niso obstajale, življenje pa se nam je zdelo veliko bolj preprosto.

 Glasba

Uspavanke, otroške pesmice ter melodije naših najljubših risank so za vedno odtisnjene v naš spomin. Ko odrastemo, se nam zdi, da je to vse nekako daleč stran od nas. Vendar pa vas v tistem trenutku, ko svojem otroku zapojete kakšno pesmico ali pa poveste izštevanko, prevzame topel “ stari” občutek otroštva.

Otroški parki in igre

V otrokovih očeh je vse veliko in barvito, otroški park pa predstavlja idealen kraj za raziskovanje sveta, ki ponuja nešteto priložnosti in prav take stvari za vedno ostanejo v našem spominu. Veselo kričanje in igranje najljubših iger so nepogrešljiv del otroštva, ki ga pogosto povezujemo s svojimi najljubšimi otroškimi spomini. Posebej, ko temu spominu dodamo najljubše sladkarije, ki so jih na igrišče prinesli starši, vsi otroci so pa še bolj uživali v veselju in skakanju naokrog.

Takšni spomini ostanejo za celo življenje, zato nikoli ne pozabite, da tudi vaši otroci ustvarjajo svoje spomine ter se potrudite, da bodo tudi njihovi spomini prav tako prijetni, kot so vaši.