Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Nadaljujemo prvi del prispevka o zdravih domačih živilih, katera čim večkrat uvrstite v svoj jedilnik, kot zamenjavo za manj kvalitetne vire beljakovin in maščob.

  Domača jajca so odlično beljakovinsko živilo in dobrodošla dopolnitev prehrane vegetarijancev z vsebnostjo okoli 8 g beljakovin na 1 jajce srednje velikosti. Če jih uživate s tekočim rumenjakom s tem ohranite vse prvotne lastnosti jajčnega holesterola, ki ni škodljiv sam po sebi. Škodljivo pa lahko deluje oksidiran holesterol v jajcih v prahu ali prepečenih jajcih (npr. razna peciva, jajčni rezanci, prigrizki..).

  Jetrca so odličen vir mineralov, sploh železa. Vedno jih jejte v kombinaciji z zelenjavo. Kupujte jih preverjenega porekla, od mlade živali in jih ne prepecite, saj se jim s tem poslabša prebavljivost.

  Sardelice – zaradi visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin in lahko prebavljivih beljakovin jih imejte na jedilniku vsaj enkrat do dvakrat na teden. So poceni, a zelo zdravo živilo. V primerjavi z drugimi ribami vsebujejo manj težkih kovin, kar jih uvršča med favorite, ko se pogovarjamo o morski hrani. Pripravite jih pečene na malo masla ghee ali repičnega olja, pred peko jih popivnate s papirnato brisačo. V skrajni sili je lahko tudi konzerva sardin, kateri odlijete olje zaradi težkih kovin, ki se izločijo vanj zadovoljiva alternativa svežim.

  Domači mlečni izdelki (kefir, jogurt, maslo, skuta) so dobrodošla dopolnitev v prehrani. Če izberete manj predelane s tem izkoristite največ koristnih učinkovin. Predelanim izdelkom iz homogeniziranega trajnega mleka se izogibajte. Skuta je beljakovinsko živilo, odlična malica, lahko osnova namazov ali kot pomaka za zelenjavo ali sadje. S kefirjem lahko blagodejno uredite na prebavo. Maslo je primerno kot namaz za na kruh, ghee maslo pa za peko na visokih temperaturah (npr. palačinke).

  Domači rastlinski napitki – če ste občutljivi na mleko si pripravite domač napitek iz npr. 1 skodelice mandljev (ali ovsa, riža, kokosa), 2 skodelic vode, ščepca soli in 3 datljev. Čez noč namočene mandlje sperite z vodo, prelijte s prevreto vodo in zmiksajte s soljo in datlji v blenderju. Precedite čez tetra plenico, shranite v steklenici v hladilniku in porabite v roku 3 dni. Pulpo od napitka porabite v kosmičih za zajtrk ali pa zamrznite in vključite v nadev za potico.

  Orehi so med oreščki najbolj bogati z omega 3 maščobnimi kislinami, katerih v današnji prehrani primanjkuje. S 30 g orehi na dan pripomorete k izboljšanju pretočnosti žil. Uživajte jih skupaj z zelenjavo ali sadjem, ki z antioksidanti pomagata stabilizirati reaktivne, na oksidacijo občutljive omega 3 maščobe.

  Bučno olje in bučnice zaradi veliko cinka, ki je koristen za zdravje moških, pomaga pa tudi nadzorovati raven krvnega sladkorja. Olja uporabljajte nerafinirana in izmenično, enkrat bučno, drugič olivno ali orehovo.

  Olive in olivno olje so primerni za solate in hitro praženje. Več antioksidantov kot z ekstra deviškim oljčnim oljem v telo vnesemo z uživanjem celih oliv.

  Za domov: Predelane mesnine (paštete, hrenovke, mesni siri, salame), ocvrta živila, nekakovostna rastlinska olja in izdelke iz trajnega mleka  v skrbi za lastno zdrave in zdravje družine nadomestite s čim manj predelanimi. Poleg pa ne pozabite na dovoljšen vnos zelenjave, ki naj je bo, kot priporočamo po metodi Befit, vsaj polovico obroka.

  Če imate zame vprašanje na to ali katero koli drugo temo ali bi se želeli dogovoriti za individualni posvet za izgubo telesne teže sem vam na voljo na telefonski številki 051 234 278 ali na e-mail naslov anja@prehrana.info. Sledite nam na FB strani Befit in spletni strani www.prehrana.info .

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje