Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 1

  Ana je bila vedno razočarana nad neravnovesjem in nepredvidljivostjo svojega doma. Konstantne napetosti in nesporazumi znotraj družine so jo vodili do razmišljanja, da je morda nekaj narobe s samo postavitvijo in urejenostjo njenega doma. Že več let je bila navdušena nad konceptom feng shui-ja, a nikoli ni vedela, kako ga pravilno uporabiti. Potem je nekega dne, ko je brskala po internetu, naletela na koncepte vastu in vasati. Ugotovila je, da ti stari vedski načini urejanja prostora lahko prinesejo harmonijo in blaginjo v vsak dom. Odločila se je vključiti profesionalne arhitekte in notranje oblikovalce, specializirane za vastu in vasati, da bi svoj dom preoblikovala v središče energije in pozitivnosti. Pridružite se nam, ko bomo raziskovali, kako so ji ti koncepti pomagali preoblikovati njeno življenje in kako lahko tudi vam pomagajo.

  Vastu Vasati Feng Shui
  Poreklo Indija Indija Kitajska
  Elementi Zemlja, voda, ogenj, zrak, eter Zemlja, voda, ogenj, zrak, eter les, ogenj, zemlja, kovina, voda
  Osrednji princip Ustvarjanje harmonije med človekom in naravo Ustvarjanje harmonije med človekom in vesoljem Ustvarjanje harmonije in ravnotežja v prostoru
  Uporaba v arhitekturi Pri oblikovanju in postavitvi stavb Pri oblikovanju in postavitvi stavb Pri oblikovanju, dekoriranju in postavitvi pohištva
  Potreba po strokovnjaku Da, za pravilno interpretacijo in uporabo Da, za pravilno interpretacijo in uporabo Da, čeprav obstajajo tudi preproste tehnike za vsakodnevno uporabo

  Kako so povezani Vastu, Vasati in Feng Shui?

  Vastu, Vasati in Feng Shui so starodavne metode, ki pomagajo pri urejanju prostora, da bi bilo naše bivanje bolj uravnoteženo in harmonično. Vse tri metode izvirajo iz vzhoda in imajo skupni cilj: izboljšati energetski pretok v našem domu. Vastu in Vasati sta del indijske tradicije, Feng Shui pa izhaja iz Kitajske. Vse tri metode upoštevajo smeri, elemente in energijo prostora, da bi ustvarile okolje, ki spodbuja dobro počutje, blagostanje in srečo. Danes vam lahko arhitekti in notranji oblikovalci pomagajo uvesti te koncepte v naš dom na način, ki je estetsko privlačen in funkcionalen.

  Vastu

  Modreci stare Indije izpred več kot pet tisoč let, so verjeli, da oblikovanje stavbnega prostora pomembno vpliva na ljudi, ki v tej zgradbi bivajo. Skozi generacije so vedski arhitekti in gradbeniki vedno znova potrjevali to trditev. Več tisoč let je elita v Indiji uporabljala to dragoceno znanje, ki pa je bilo na podlagi vdorov drugih narodov na območje Indije za dolga leta odrinjeno na rob. Pa vendar to znanje ni ostalo za vedno izgubljeno. Znanje Vastuja je vtkano v zgradbe in civilacije, ki se jih spominjamo in jih odkrivamo dandanes: piramide v Egiptu, civilizacija Majev, Rimski Kolosej, Grški Panteon in najbolj znana zgradba grajena po principih Vastuja: Tadž Mahal – kot najbolj znane zgradbe oz. naselbine.

  Starodavne zgradbe so uporabljale koncepte Vastu.

  Starodavne zgradbe so uporabljale koncepte Vastu.

  Kaj je Vastu?

  Vastu, znan tudi kot ‘Vastu Shastra’, je torej tradicionalna hindujska arhitektonska znanost. Ta znanost se osredotoča na usklajevanje arhitekture s petimi elementi narave – zemljo, vodo, ognjem, zrakom in vesoljem, da bi zagotovili ravnotežje energij za pozitivno življenjsko izkušnjo.

  Številne študije, kot so tiste, ki jih je izvedel Dr. B.B. Puri iz Inštituta za vedske študije, so pokazale, da Vastu lahko vpliva na splošno srečo, zdravje in uspeh posameznikov. Njegova uporaba lahko pripomore k izboljšanju koncentracije, produktivnosti in pozitivnosti v domovih in pisarnah.

  Vendar je pomembno opozoriti, da je Vastu zelo individualna znanost, ki se razlikuje glede na specifične potrebe in okoliščine posameznika. Zato je za najboljše rezultate priporočljivo, da se posvetujete z usposobljenim Vastu svetovalcem ali arhitektom ali notranjim oblikovalcem, ki so mu te zadave znane.

  Osnovna načela Vastuja

  Vastu sledi več ključnih načel, ki pomagajo pri usklajevanju arhitekture z naravnimi elementi in zagotavljajo optimalno ravnotežje energij.

  • Pravilna usmerjenost: Vastu poudarja pomen pravilne usmerjenosti stavb in prostorov. Vsaka smer (sever, jug, vzhod, zahod) je povezana z določenim elementom in bogom, kar vpliva na energijo prostora.
  • Pancha Bhootas: Ta koncept se nanaša na pet osnovnih elementov (zemlja, voda, ogenj, zrak in vesolje), ki jih je treba uravnotežiti za harmonično življenjsko izkušnjo.
  • Geometrija in simetrija: Vastu uporablja geometrijske vzorce in simetrijo za oblikovanje in razporeditev prostorov. Mandala, kompleksna geometrijska figura, ki predstavlja vesolje, je pogosto uporabljena pri oblikovanju po Vastuju.
  • Uporaba naravnih materialov: Uporaba naravnih in ekološko prijaznih materialov se spodbuja pri gradnji in dekoriranju domov in stavb.
  • Energijsko čiščenje: Vastu vključuje tudi metode za čiščenje in ohranjanje pozitivne energije, kot so yantras (geomantske figure) in mantras (svete besede ali zvoke).

  Kako vem, ali je moj dom v skladu z Vastujem?

  Ugotavljanje, ali je vaš dom v skladu z načeli Vastuja, zahteva nekaj osnovnega znanja o tem, kaj ta načela vključujejo. Prva stvar, na katero morate biti pozorni, je usmerjenost vašega doma. Je vaša glavna vhodna vrata obrnjena proti vzhodu? To je eno izmed najpomembnejših pravil Vastuja.

  Nato razmislite o razporeditvi prostorov v vašem domu. Po načelih Vastuja bi morala biti kuhinja na jugovzhodu ali severovzhodu, spalnica pa na jugu. Prav tako bi morali biti stranišča in kopalnice ločeni od prostorov za kuhanje in jedilnice.

  Pazite tudi na simetrijo in ravnotežje v vašem domu. Ali so prostori razporejeni na način, ki spodbuja harmoničen pretok energije? Na primer, preveč pohištva na eni strani sobe lahko povzroči neravnovesje.

  Končno, upoštevajte, ali vaš dom uporablja naravne in ekološko prijazne materiale, kot so les, kamen ali glina. Vastu spodbuja uporabo takih materialov za spodbujanje pozitivne energije.

  Čeprav lahko sami preverite nekaj osnovnih načel Vastuja, je za celovito oceno vašega doma najbolje, da se obrnete na usposobljenega svetovalca za Vastu. Tako boste lahko zagotovili, da je vaš dom resnično v skladu z vsemi načeli te starodavne znanosti.

  Preverite tudi: Hujšanje: Skrivnosti za hitro in zdravo hujšanje (+ študije + viri)

  Najpogostejše napake v Vastu, ki se jim je treba izogibati

  V praksi Vastuja je več pogostih napak, ki se jim je treba izogibati, da bi zagotovili harmonično in pozitivno energijo v svojem domu.

  • Neustrezna usmerjenost: Vaša glavna vhodna vrata ne bi smela biti obrnjena proti jugozahodu, saj se verjame, da to prinaša negativno energijo. Prav tako se izogibajte postavitvi kopalnice ali stranišča v severovzhodnem delu hiše.
  • Neprimerna razporeditev prostorov: Spalnica ne bi smela biti v severovzhodnem delu doma, saj ta smer velja za idealno za kuhinjo ali ognjišče. Stranišče ali kopalnica ne bi smela biti blizu kuhinje ali jedilnice.
  • Napačna uporaba barv: Barve igrajo pomembno vlogo v Vastuju. Na primer, spalnica bi morala biti v nežnih odtenkih, kot so bež, svetlo modra ali zelena, medtem ko se svetle in močne barve kot rdeča ali črna odsvetujejo.
  • Napačna postavitev pohištva: Pohištvo je treba postaviti na način, ki omogoča nemoten pretok energije. Tako na primer postelje ne bi smele biti postavljene direktno pred vrata ali pod okno.
  • Zanemarjanje energijskega čiščenja: Redno energijsko čiščenje doma je ključno za ohranjanje pozitivne energije in odstranjevanje morebitne negativne energije.

  Kako mi lahko Vastu pomaga v vsakdanjem življenju?

  Vastu ni le arhitekturna znanost, temveč tudi način življenja, ki lahko dramatično vpliva na vaš vsakdan. Uporaba načel Vastuja v vašem domu in delovnem okolju lahko pripomore k boljšemu zdravju, večji produktivnosti in splošnemu občutku sreče in zadovoljstva.

  Ravnotežje petih elementov – zemlja, voda, ogenj, zrak in vesolje – v vašem okolju lahko povzroči harmonijo v vašem telesu, kar lahko pripomore k boljšemu zdravju. Na primer, pravilna usmerjenost in postavitev pohištva lahko izboljša kakovost spanca, kar vpliva na vašo energijo in produktivnost čez dan.

  Pravilna razporeditev prostorov, na primer, kuhinje v jugovzhodnem delu in spalnice na jugu, lahko povzroči boljši pretok energije, kar vodi v harmonično in sproščujoče okolje. To lahko pripomore k večji koncentraciji in produktivnosti pri delu ali učenju doma.

  Končno, energijsko čiščenje vašega doma in delovnega prostora lahko odstrani morebitno negativno energijo in spodbudi občutek miru in pozitivnosti. To lahko pomaga pri zmanjševanju stresa, izboljšanju razpoloženja in spodbujanju splošnega občutka sreče.

  Znanstvena podlaga za Vastu?

  Vprašanje, ali ima Vastu znanstveno podlago, je pogosto predmet razprave. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko načela Vastuja, kot je pravilna usmerjenost stavb in uravnoteženje petih elementov, dejansko vplivajo na dobro počutje in produktivnost. Vendar pa je treba opozoriti, da je Vastu starodavna znanost, ki temelji predvsem na tradicionalnem znanju in izkušnjah, ne pa na modernih znanstvenih metodah. Zato ga nekateri znanstveniki ne priznavajo kot legitimno znanost. Kljub temu pa so mnogi ljudje po vsem svetu potrdili, da jim je uporaba načel Vastuja izboljšala kakovost življenja. Zato je morda najboljše, da se sami odločite, ali je Vastu za vas smiseln, na podlagi vaših osebnih izkušenj in potreb.

  Feng Shui

  Tudi visoki venci Himalaje niso ustavili vedskega znanja, tako je znanje Vastuja prišlo tudi na območje Kitajske, kjer pa se je to, več kot 5 tisočletno znanje prelilo v nam zahodnjakom bolj znani FENG SHUI (tudi Feng Šuj), ki pa se je prilagodil lokalnim razmeram in se osredotočil zgolj na kroženje energij v prostoru, kar je le majhen delček celotnega znanja, ki ga Vastu ponuja. Znanje Feng Šuja pa se je precej razširilo na zahod.

  Sodobna arhitektura pogosto integrira Feng Shui.

  Sodobna arhitektura pogosto integrira Feng Shui.

  Kaj je feng šui?

  Feng šui je starodavna kitajska umetnost, ki je namenjena ustvarjanju harmonije med človekom in okoljem. To je praksa urejanja prostora, tako da se energija, imenovana chi, lahko prosto pretaka. Feng šui temelji na ideji, da je naša osebna sreča in uspeh v veliki meri odvisna od tega, kako dobro se energija premika skozi naš dom.

  Feng šui lahko odpira vrata za številne pozitivne spremembe, vključno s povečano blagostanjem, izboljšano kariero, boljšim zdravjem in srečnejšimi odnosi. Na primer, če ste v zadnjem času opazili, da se v vašem življenju pojavlja več stresa ali napetosti, bi lahko bilo koristno preurediti svoj dom po načelih feng šui. S tem bi lahko izboljšali pretok energije in s tem pozitivno vplivali na svoje počutje.

  Če pa se počutite izgubljene in niste prepričane, kje začeti, lahko vedno najamete feng šui arhitekta, ki je seznanjen s temi načeli. Ti strokovnjaki lahko analizirajo vaš dom, vam svetujemo, katera področja vašega doma potrebujejo izboljšave in vam pomagajo najti rešitve, ki bodo ustrezale vašim potrebam in željam. Z malo pomoči in smeri lahko feng šui prinese veliko koristi v vaše življenje.

  Kako deluje Feng Shui?

  Feng šui deluje na konceptu yin in yang, ki predstavljata nasprotujoča si, a med seboj povezana elementa vesolja. Vsak prostor ali predmet ima svoj chi ali energijo, ki lahko ugodno ali neugodno vpliva na ljudi, ki se v tem prostoru nahajajo ali uporabljajo ta predmet.

  Feng šui prav tako uporablja pet elementov – kovino, vodo, les, ogenj in zemljo – za prinese ravnotežje in harmonijo v prostor. Ideja je, da mora biti vsak element ustrezno zastopan, da se ustvari popolno ravnovesje in pozitivna energija v prostoru.

  Poleg tega feng šui uporablja tudi bagua, starodavno geomantično orodje, ki je kot karta energij v prostoru. Bagua je razdeljen na osem segmentov, ki predstavljajo različne vidike življenja, kot so bogastvo, sreča, ljubezen, zdravje itd. Vsak segment je povezan z določenim delom prostora in s tem, kako se energija v tem delu prostora premika in vpliva na določen vidik življenja.

  Kaj je pet elementov feng šuja?

  Pet elementov feng šuja predstavljajo naravne sile, ki vplivajo na naše življenje in okolje. Ti elementi so:

  1. Kovina – predstavlja jasnost, čistost in disciplino. V domu lahko kovino predstavljajo predmeti iz jekla, aluminija ali drugih kovinskih materialov.
  2. Voda – je simbol modrosti in potovanja. To lahko vključuje vodne značilnosti, kot so akvariji, fontane ali celo slike vode.
  3. Les – predstavlja rast, dobro voljo in kreativnost. V domovih so to lahko rastline, leseno pohištvo ali umetnine, ki prikazujejo drevesa.
  4. Ogenj – simbolizira strast, navdušenje in energijo. Primeri tega v domu vključujejo sveče, kamin, rdeče ali oranžne odtenke.
  5. Zemlja – predstavlja stabilnost, uravnoteženost in realnost. To so lahko predmeti iz gline, kamna ali kristalov.

  Vsak od teh elementov vpliva na chi ali energijo v vašem domu. Z uravnoteženim in harmoničnim razporedom teh petih elementov v prostoru lahko izboljšate energijo in s tem kakovost svojega življenja.

  Katere vrste barv naj uporabim za feng šui?

  Barve igrajo pomembno vlogo v feng šui, saj lahko vplivajo na energijo in razpoloženje v prostoru. Vsaka barva je povezana z določenim elementom petih feng šui elementov:

  1. Kovina: Bela in siva barva se povezujeta z elementom kovine. Te barve lahko prinesejo občutek čistosti in jasnosti v prostor.
  2. Voda: Modra in črna barva predstavljata element vode. Te barve lahko pomagajo ustvariti občutek miru in modrosti.
  3. Les: Zelena barva je povezana z elementom lesa. Zelena lahko v prostor vnese občutek rasti in obnove.
  4. Ogenj: Rdeča, roza, oranžna, vijolična in močna rumena barva predstavljajo element ognja. Te barve lahko v prostor vnesejo strast in energijo.
  5. Zemlja: Bež, rumena in rjava barva se povezujeta z elementom zemlje. Te barve lahko ustvarijo občutek stabilnosti in toplote.

  Pri izbiri barv za vaš dom je pomembno, da izberete tiste, ki se ujemajo z vašim osebnim okusom in hkrati vplivajo na energijo v prostoru na način, ki ga želite.

  Ali lahko pri opremljanju po feng shui uporabljam ogledala?

  Ogledala v feng šuiju igrajo ključno vlogo, saj se jih obravnava kot orodje za prilagajanje energije prostora. Ogledala lahko povečajo svetlobo, ustvarijo občutek prostornosti in celo prerazporedijo energijo chi v prostoru. Vendar pa se morate zavedati, da nepravilna uporaba ogledal lahko privede do neharmonične energije. Na primer, ogledalo, ki je obrnjeno proti vratom ali oknu, lahko odbija pozitivno energijo nazaj ven iz doma. Prav tako se izogibajte postavitvi ogledala, ki odraža nezaželene poglede ali ustvarja občutek neskladja. Izogibajte se tudi ogledalom v spalnici, saj se po feng šui načelih verjame, da ogledala v spalnici lahko prinesejo nemir in motnje v razmerjih. Če pa je ogledalo primerno postavljeno, lahko pomaga povečati pozitivno energijo in izboljšati pretok chi.

  Kateri so nasveti za ustvarjanje mirne spalnice s pomočjo feng shui?

  Če želite ustvariti mirno spalnico s pomočjo feng šui, je pomembno slediti nekaterim temeljnim načelom. Najprej, postelja mora biti postavljena tako, da imate jasen pogled na vrata, vendar ne sme biti v neposredni liniji z njimi. To ustvarja občutek varnosti in zaščite. Držite se stran od postavljanja postelje pod okno ali pred ogledalom, saj to lahko povzroči motnje v energijskem toku.

  Predmeti in pohištvo v spalnici morajo biti uravnoteženi. Na primer, če imate nočno omarico na eni strani postelje, poskusite imeti enako na drugi strani. To ustvarja simetrijo in harmonijo v prostoru.

  Odstranite vse elektronske naprave, kot so televizija, računalnik ali telefon. Elektronske naprave lahko povzročajo elektromagnetno polje, ki lahko moti vaš spanec in pretok energije.

  Barve v spalnici naj bodo umirjene, nežne in sproščujoče. Zemeljske tone, pastele in druge lahke barve so idealne za to. Izognite se močnim, svetlim barvam, ki lahko povzročijo preveč stimulacije.

  Končno, ohranite svojo spalnico čisto in urejeno. Nesreča in nered lahko blokirata energijski tok in povzročata stres. Redno čiščenje in odstranjevanje nepotrebnih predmetov lahko pomagata izboljšati pretok chi in prinesejo mir ter harmonijo v vašo spalnico.

  Kako naj opremim dnevno sobo po feng shui?

  Dnevna soba je središče doma, kjer družinski člani preživijo največ časa skupaj, zato je zelo pomembno, da se v tem prostoru počutite udobno in sproščeno. Pri ureditvi dnevne sobe po načelih feng shui je pomembno upoštevati naslednje točke:

  1. Razporeditev pohištva: Pohištvo v dnevni sobi naj bo postavljeno tako, da spodbuja druženje in komunikacijo. Sedežna garnitura in stoli naj bodo obrnjeni drug proti drugemu, da spodbujajo interakcijo.
  2. Pretok chi: Pomembno je, da energija chi lahko prosto teče skozi dnevno sobo. To pomeni, da je treba izogibati se nepotrebnemu pohištvu in zamašitvi prostora, ki lahko blokirajo pretok energije.
  3. Luč in zračnost: Dnevna soba naj bo svetla in zračna. Če ni dovolj naravne svetlobe, dodajte dodatne luči. Odprte zavese dnevno sobo napolnijo z naravno svetlobo in svežim zrakom.
  4. Barve: Barve igrajo veliko vlogo pri ustvarjanju energije v prostoru. Topli toni, kot so bež, rumena ali mehka rdeča, lahko dnevno sobo napolnijo s sproščujočo energijo. Zelena in modra lahko prinesejo mir in sprostitev.
  5. Rastline: Rastline lahko v prostor prinesejo energijo rasti in obnove. Izberite rastline, ki so primerne za notranjost in skrbite za njihovo dobro zdravje.
  6. Simetrija: Simetrija v prostoru lahko pripomore k uravnoteženosti in harmoniji. Poskusite, da so predmeti na obeh straneh prostora uravnoteženi.

  S pomočjo teh smernic lahko svojo dnevno sobo opremite v skladu z načeli feng shui in ustvarite prostor, ki je sproščujoč, harmoničen in poln pozitivne energije.

  Katere so najpogostejše napake, ki se jim je treba izogniti pri opremljanju s feng šujem?

  Pri opremljanju vašega doma po načelih feng shui je pomembno biti pozoren na določene pogoste napake, ki jih je treba izogibati:

  1. Nepopolna uporaba Bagua mape: Bagua mapa je osnovno orodje feng shui, ki pomaga pri določanju, katera območja vašega doma so povezana z določenimi aspekti vašega življenja. Pogosta napaka je, da ljudje uporabljajo Bagua mape nepopolno ali napačno, kar lahko vodi do disharmonije.
  2. Neprimerno postavljanje pohištva: Pohištvo mora biti postavljeno tako, da omogoča prost pretok chi energije. Če je pohištvo postavljeno tako, da blokira naravni tok chi, lahko to ustvari občutek stresa in nelagodja.
  3. Preveč nereda: Nered je eden izmed glavnih sovražnikov dobrega feng shui. Preveč stvari v prostoru lahko blokira pretok chi energije in povzroča občutek zmedenosti in stresa.
  4. Uporaba neustreznih barv: Barve vplivajo na energijo v prostoru, zato je pomembno, da izberete barve, ki so v skladu z elementi in področjem Bagua mape.
  5. Neprimerno postavljanje ogledal: Ogledala so v feng shui zelo močno orodje, vendar njihova neprimerna uporaba lahko privede do negativnih učinkov. Ogledala nikoli ne smejo odsevati vrat, okna ali negativnih pogledov.
  6. Pomanjkanje naravne svetlobe in svežega zraka: Naravna svetloba in svež zrak sta ključna za dober feng shui. Prostori brez naravne svetlobe ali svežega zraka lahko ustvarijo občutek stagnacije in neugodja.

  Ali obstaja znanstvena podlaga za Feng Shui?

  Feng Shui je starodavna kitajska praksa, ki temelji na konceptu uravnoteženja energije, znanega kot Chi, v okolju, da bi spodbudili blaginjo, zdravje in harmonijo. Čeprav se mnogi znanstveniki in raziskovalci strinjajo, da Feng Shui nima trdne znanstvene podlage, je vseeno mogoče najti nekaj povezav med načeli Feng Shui in modernimi znanstvenimi koncepti, kot so ergonomija, geomagnetizem in psihologija barv.

  Ergonomija, na primer, je znanost o oblikovanju okoliškega prostora in pohištva, da bi se prilagodili človeškemu telesu in njegovim potrebam, kar je v skladu z načelom Feng Shui o ustvarjanju uravnoteženega in harmoničnega okolja. Poleg tega predstavlja geomagnetizem znanstveno področje, ki se ukvarja z magnetnim poljem Zemlje; to lahko povežemo z načelom Feng Shui o usmeritvi in orientaciji prostora glede na magnetne sile.

  Psikologija barv, ki raziskuje vpliv barv na človeška čustva in vedenje, se prav tako prekriva z Feng Shui učenjem o uporabi barv za uravnoteženje energije v prostoru. Torej, čeprav Feng Shui kot celota morda nima strogih znanstvenih temeljev, so nekatera njegova načela vsekakor v skladu s sodobnimi znanstvenimi koncepti. Kljub temu pa je pomembno spomniti, da je učinkovitost Feng Shui v veliki meri odvisna od posameznikove vere in interpretacije v njegova načela.

  Preveri: Vse kaj te je zanimalo o ograji

  Vasati

  Vastu tako predstavlja najbolj razvito znanje o povezavi med človekom in prostorom, v katerem človek biva. Skozi tisočletja se je to izvorno znanje prilagodilo času in ljudem, ki dandanes živimo. Nastal je VASATI – obsežen arhitektonski koncept, ki temelji na Vastuju in je prilagojen današnjemu času in naši geografski širini – lahko bi rekli da je prilagojen potreban sodobnega zahodnjaka.

  Vasati smatra hišo kot mikrokozmos v katerem so ujete vse energije, ki delujejo v vesolju in kot take vplivajo na človeka. Ker je vsak človek edinstven, mora biti edinstveno tudi oblikovanje prostora za točno določeno osebo/družino. Niti zavedamo se ne , da nam življenje v veliki meri kreirajo arhitekt in urbanisti, ki dandanes oblikujejo stavbni in okoljski prostor. Hiša je telo človeškega telesa zato ne more biti vseeno kakšna je, kje je locirana, kje imamo vhod, kje spalnico, kuhinjo, shrambe. itd. Hiša je kot živo bitje prežeta z energijo, polna je vibracij kot je polno vibracij tudi naše telo – energije se prelivajo… Le naše oko pač ne more zaznati tega gibanja, zato vse okoli nas vidimo kot statično, togo in ločeno.

  jing jang

  Kaj je vasati?

  Vasati je starodavna indijska veda o gradnji, ki poudarja harmonijo med človekom in naravo. Temelji na konceptu uravnoteženja petih elementov – zemlje, vode, ognja, zraka in etera – in pomaga usmerjati pozitivno energijo v naš dom.

  Ta sistem je več kot zgolj filozofija, saj se lahko konkretno uporabi pri oblikovanju in ureditvi doma. Na primer, sobe so razporejene tako, da podpirajo potek dnevne svetlobe in naravnih energij. Kuhinje so idealno locirane na jugovzhodu, saj ta smer simbolizira ogenj, medtem ko je spalnice najbolje postaviti na sever, kjer vlada element zemlje.

  Pomoč strokovnjakov, kot so arhitekti in notranji oblikovalci, je pri tem ključna. Z njihovo pomočjo lahko v dom vnesemo elemente vasati, ne da bi pri tem žrtvovali estetiko ali funkcionalnost. Vasati omogoča, da postane naš dom obogaten prostor, ki ne le izgleda dobro, ampak nas tudi napolni z energijo, harmonijo in blaginjo.

  Kako deluje vasati?

  Vasati deluje na principu usklajevanja človeškega bivanja z naravnimi silami. Ta koncept temelji na predpostavki, da vse v vesolju vibrira z določeno frekvenco, vključno z našimi domovi. Vsak element – zemlja, voda, ogenj, zrak in eter – ima svojo unikatno vibracijo. Vasati izkorišča te vibracije, da bi ustvaril prostor, kjer energija prosto teče. Ta prost pretok energije v domu lahko pomaga izboljšati naše počutje, zadovoljstvo in celo uspeh.

  Vasati prav tako temelji na orientaciji smeri vetra in sonca. Naprimer, vhod v dom naj bi bil na severu ali vzhodu, saj te smeri simbolizirajo začetek in novo življenje. Dodatno se v vasati upošteva tudi oblika in razporeditev prostorov v domu, kot na primer lokacija kuhinje, spalnice in dnevne sobe.

  Arhitekti in notranji oblikovalci, ki so usposobljeni za vasati, lahko pomagajo vsem, ki želijo svoje domove oblikovati v skladu s temi načeli. Z njihovim znanjem in usmerjanjem lahko ustvarite dom, ki je ne le estetsko dovršen, ampak tudi harmoničen in podporen za vaše dobro počutje.

  Znanstvena podlaga za vasati?

  Vasati, čeprav ima korenine v starodavni indijski vedi, ima tudi znanstveno podlago. Ta sistem temelji na razumevanju zemeljskih sil in naravnih elementov ter njihovem vplivu na človeško življenje. Zemeljsko magnetno polje, smer vetra, smer sončne svetlobe, vse to vasati upošteva pri načrtovanju in oblikovanju stavb.

  Vasati prav tako uporablja koncept vibracij. V skladu s kvantno fiziko, vse v vesolju, vključno z našimi domovi, vibrira na določeni frekvenci. Vasati izkorišča te frekvence za usklajevanje energij v našem domu, kar lahko pozitivno vpliva na naše počutje in dobrobit.

  Vasati torej ni le verski ali filozofski koncept, ampak ima znanstvene temelje v fiziki, geografiji in arhitekturi. Strokovnjaki za vasati so kot most med tradicionalnimi vedami in moderno znanostjo, ki lahko pomagajo ustvariti harmonično in zdravju prijazno domače okolje.

  Kaj obsega Vastu/Vasati?

  Učiteljica joge Marta Perčič nam je povedala nekaj o zgodovini in pomenu besede Vastu. Nekateri še predobro vedo kaj to pomeni in kakšen vpliv ima na naše življenje, nekateri pa niti slišali niso za to besedo, v vsakem primeru si lahko preberete in izveste kako to vpliva na vaše življenje.

  Vastu nam nudi več kot le informacijo o stanju energije v domu ali izven doma (kot npr Feng Šui) in zajema:

  • fizični nivo (Prostore ločimo po funcionalnosti (kuhinja, kopalnice, dnevna soba).),
  • energetski nivo (Vsak prostor nosi svojo energijo. Na energijo v prostoru vpliva geometrija in simetrija prostora, urejenost, prisotnost naravnih elementov, urejenost interiera, položaj vrat in oken v prostoru.),
  • karmični nivo (Prostor v sebi nosi in skladišči vsako misel in vsak dogodek, ter ga časovno usklajenega sporoči posamezniku. Karmični nivo vastuja je v bistvu stična točna med astrologijo in Vastujem),
  • duhovni nivo (Bivalni prostor urejen skadno z Vastu načeli omogoča duhovni napredek stanovalca.),
  • vse pozitivne in negativne vplive narave (Ne glede za kakšen objekt gre, je potrebno, da je usklajen z zakonitostmi narave (geofizični energetski tokovi, gibanje sonca in drugo).),
  • vplive petih naravnih elementov (Vastu upošteva pet naravni elemetov: eter, voda, zemlja, zrak, ogenj.),
  • planetarne vplive (V Vastuju se uporablja devet planetov, od katerih vsak vlada določenemu delu stanovanja ali hiše in določenemu prostoru. Pomembno je, da so prostori v hiši razvrščeni v skladu s planetarnimi vplivi.),
  • vladarje osmih smeri neba (Vsaka stran neba ima svojega vladarja in hiša zgrajena po Vastuju mora zadostiti tudi zahetvi posameznega vladarja.).

  Poleg tega še Vastu upošteva harmonijo prostorov, ki jo dosežemo z pravilnimi proporci, vpliv barv in svetolobe v prostoru in še druge dejavnike. Vastu pravi da ima prostor moč, da na površje povleče naše potenciale ali pa da jih zatre. Prostor razlaga kot živo bitje – Vastu Puruša ali duh prostora.

  ocena bralcev
  5 od 1

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje