Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 2

  Za trenutek si predstavljajte, da se s skodelico sveže kuhane kave v roki sprehajate po svojem novem domu. Svetloba sončnega vzhoda nežno pada skozi okna in razkriva prostor, ki ste ga z ljubeznijo oblikovali za svojo družino. To je tisti sanjski trenutek, ko se zavedate, da ste končno zgradili hišo svojih sanj. Ampak počakajmo malo, preden se prepustimo sanjarjenju. Gradnja hiše je velika odločitev, ki zahteva veliko načrtovanja in naložbe. Zato, drage dame, si vzemite trenutek stran od razmišljanja o hujšanju in preberite ta vodnik, ki bo osvetlil, kako se sestavi cena gradnje hiše na sončni strani Alp v 2023.

  Gradnja hiše je kot sajenje vrtnic

  Najprej se moramo lotiti predgradbenih stroškov. Te lahko primerjamo s pripravo terena za sajenje vrtnic – potrebujemo pravilna gradbena dovoljenja, načrte in dokumentacijo. Ti stroški lahko znašajo od 20.000 do 30.000 EUR.

  Nato sledi priprava in urejanje zemljišča, kar vključuje izkop in gradbeno jamo. Približno tako, kot ko začnemo kopati luknje za naše vrtnice. To lahko stane približno 5.000 EUR.

  Potem je tu postavitev temeljev – srce našega novega doma. To je kot zalivanje in negovanje naših vrtnic, kar lahko stane okoli 8.000 EUR.

  Ko so temelji postavljeni, se začne gradnja same strukture, vključno s stenami in streho, ki so kot cvetoče vrtnice naše hiše. To lahko znaša približno 46.000 EUR.

  Fasada in okna se lahko gibljejo okoli 11.000 EUR, kar je primerljivo s skrbjo za videz našega vrta.

  Stroški za instalacije, vključno s sistemom za ogrevanje, vodovodnimi in električnimi napeljavami, so kot koreninski sistem naših vrtnic. Za to lahko odštejemo okoli 45.200 EUR.

  Cena za notranje obloge, vključno z predelnimi stenami, vrati in tlemi, je lahko okoli 5.000 EUR. To je kot oblikovanje notranjosti našega vrta.

  Pleskanje hiše lahko stane približno 5.000 EUR, kar je kot dodajanje barve našemu vrtu.

  In končno, zunanja ureditev, kot je urejanje okolice hiše, lahko stane približno 13.000 EUR. To je kot dodajanje zadnjih dotikov našemu vrtu.

  Preverite tudi: Razloga ZA čistilni servis?

  Cena gradnje hiše?

  Če seštejemo vse te stroške, se nam zdi, da bi gradnja povprečno velike hiše v Sloveniji lahko stala približno 158.200 EUR.

  Seveda, na koncu je vse odvisno od vaših osebnih želja in potreb. Morda boste morali sklepati kompromise, morda pa boste ugotovili, da lahko svoje sanje uresničite z manjšim proračunom. Ampak ne glede na to, vedno se spomnite, da je vaš dom prostor, kjer boste ustvarjali spomine s svojo družino, kraj, kjer bodo vaši otroci odrasli in kraj, kjer boste lahko uživali v svojih najljubših hobijih.

  Gradnja nove hiše ali prenova stare hiše?

  Ali se bolj splača gradnja nove hiše ali prenova stare hiše, je odvisno od več dejavnikov. Če razmišljate o prenovi stare hiše, se vprašajte, ali vam njena trenutna struktura in postavitev ustreza. Bi bili pripravljeni prenašati morda dolgotrajne in nepredvidljive prenove, ki lahko občasno prinesejo nepričakovane dodatne stroške? Prenova stare hiše lahko vključuje ohranjanje določenega značaja in šarma, ki ga nova gradnja morda ne more ponuditi. Prav tako pa lahko z obnovo privarčujete pri stroških zemljišča.

  Po drugi strani pa gradnja nove hiše prinaša možnost, da vse od začetka prilagodite svojim željam in potrebam. Tu imate popolno svobodo pri oblikovanju, izbiri lokacije in materialov. Tako lahko denimo vkomponirate starodavne koncepte bivanja, kot so Vastu, Vasati ter Feng Shui. Vendar pa zahteva več načrtovanja in koordinacije, z večjim poudarkom na novih gradbenih predpisih. Cena nove gradnje je lahko na prvi pogled višja, vendar je pogosto bolj predvidljiva kot pri prenovi stare hiše.

  Zato, drage dame, ne glede na to, ali se odločate za gradnjo nove hiše ali prenovo obstoječe, vedno se dobro pripravite in načrtujte svoj proračun. S tem boste lažje obvladovali stroške in se izognili neprijetnim presenečenjem. In ne pozabite, da je dom tam, kjer je srce.

  ocena bralcev
  5 od 2

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje