Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Robotski sesalniki so tukaj, da nas razbremenijo in namesto nas opravijo vsakdnevno sesanje. Tukaj so, da se po službi vrnemo v čist dom in naša prva misel ni povezana s tem gospodinjskim opravilom. Da bo delo opravljeno zares kvalitetno, bo potrebne malce vaše pomoči. Za vas smo pripravili 6 preprostih nasvetov, ki bodo preprečili slabo voljo zaradi površno opravljene naloge in vam prihranili reševanje vašega malega robotskega pomočnika iz različnih zagat.

  Kljub vsem sofisticiranim senzorjem, kameram in pametnim sistemom mapiranja, ki jih sesalniki iRobot imajo, se lahko tudi najnaprednejši zataknejo na debelih preprogah ali zapletejo z vrvicami in trakovi. Preden spustite robotski sesalnik v raziskovanje vašega doma, lahko enostavno zagotovite, da učinkovito opravi delo, tako da na njegovo sesanje ustrezno pripravite svoj dom.

  Hitri in enostavni nasveti vam bodo prihranili precej sivih las in poskrbeli, da boste lahko popolnoma brez skrbi medtem, ko bo iRobot brez zapletov opravil svoje delo.

  1. Polnilni postaji dajte dovolj prostora

  Polnilna postaja robotskega sesalnika opravlja številne vitalne funkcije. Polni baterijo, da je sesalnik lahko vsak trenutek pripravljen za čiščenje, deluje tudi kot domača baza in referenčna točka, ki jo robot uporablja za triangulacijo svojega položaja v prostoru. Najnovejši iRobot Roomba sesalniki imajo baze, ki robota po vsakem sesanju praznijo in v košu zbirajo smeti, ki jih nato izpraznite vsaka dva meseca.

  Preudarno izberite mesto za svojo priklopno postajo – lokacija mora nuditi dovolj prostora za prosto gibanje vašega robota, da se lahko pravilno poravna s podstavkom, ko se mora ponovno pristaviti za polnjenje baterije. Odmik, ki ga priporočamo, je pol metra na vsako stran.

  Prav tako ni priporočljivo, da postajo namestite preblizu stopnic – utesnjen prostor bo verjetno zmedel vaš sesalnik. Polnilna postaja mora biti od stopnic oddaljena vsaj 1,2 metra. Razlog so senzorji za globino, ki so nameščeni na sprednjem obodu robota – če se iz postaje zapelje vzvratno proti stopnicam, ne bo mogel zaznati, da so tam stopnice in končalo se bo z grdim padcem.

  1. Odstranite majhne dragocenosti

  Majhni, trdi in predvsem ostri predmeti so izziv za vsak robotski sesalnik. Predmeti, kot so kovinski žeblji ali vijaki, lahko vašega robota poškodujejo, majhni koščni lego kock ali drobni čeveljčki barbik, ki jih bo Roomba sicer brez težav posesala, pa bodo po vsej verjetnosti romali v koš za smeti. Ostri delci ahko poškodujejo gumijaste valje ali celo povzročijo škodo na tleh vašega doma.

  1. Pospravite vrvice, vezalke in razne trakove

  Precej z gotovostjo lahko trdimo, da prav te drobnarije že od nekdaj predstavljajo robotskim sesalnikom enega največjih izzivov. Vrteča se kolesa in krtače robotskih sesalnikov se pogosto ovijejo okoli teh ovir. Morda je to dobra spodbuda, da končno pospravite 1001 trak in trakec, ki vam je ušel iz vaše škatle z ustvarjalnim materialom. Obstaja pa rešitev tudi za ljubitelje ustvarjalnega nereda – če se trakci in vrvice pogosto znajdejo na tleh vašega doma, je tukaj modej j7/j7+, ki ovire na tleh prepozna in se jim z lahkoto izogne.

  Naslednje problematično in nič kaj zabavno območje za robota je prostor v dnevni sobi, kjer kraljujejo vaš televizor, igralne konzole, računalnik in ostala zabavna elektronika. Kabli, ki že lep čas čakajo, da jih pospravite v kanale, manjkrat uporabljena igralna konzola, ki vas zabava le še na kakšnem družinskem praznovanju … Kar zavihajte rokave in pospravite vse, česar ne uporabljate dnevno. Videli boste, da ne bo zadovoljen le vaš robot, pač pa bo zadihal tudi prostor.

  Dobra novica za vse, ki imate doma model iRobot Roomba i3 ali i3+, je vsekakor zadnja posodobitev, ki je tudi temu modelu omogočila pametno mapiranje in ga zdaj izenačila z i5 ali i5+ oz. prenovljenim i3 ali i3+ EVO!

  Kaj konkretno to pomeni? Robot ima pametno mapo, ki jo lahko urejamo tako, da poimenujemo sobe in robota pošljemo na čiščenje željenih sob. Enako kot višje serije ima funkcijo ocene časa čiščenja, torej, koliko časa bo porabila za čiščenje posamezne sobe. Nima pa prepovedanih con (navidezni zid) in con čiščenja (npr. ob kuhinjskih pultih). Posodobite svoj robotski sesalnik in uživajte v dodatnih možnostih, ki jih posodobitev ponuja.

  1. Pazite na vodo

  Voda in elektronika zagotovo nista prijatelja in enako velja tudi za robotske sesalnike. Zadnja stvar, bi si jo želeli je, da vaš robot sesa razlito vodo s tal. Voda, ki pride do kritičnih delov, kot so senzorji, vezje ali električni motor, lahko vaš sesalnik resno poškoduje.

  Najpreprostejša rešitev je, da v aplikaciji iRobot okrog »pasje jedilnice« izrišete prepovedano območje.

  1. Dolgodlake preproge ali preproge z resicami niso nedolžna grožnja

  Debele preproge so sicer res udobne za hojo, vendar to udobje pogosto predstavlja izziv za robotski sesalnik. Vsi modeli iRobot Roomba sicer lahko povsem varno prečkajo preproge z robom 2 cm, zaradi gumijastih krtač pa se daljša vlakna ne bodo vozlala v njih, kot so se prej v klasične krtače. Resice znajo biti malce večja prepreka, a modela iRobot Roomba j7+ in s9+ bosta zagotovo kos tudi tem.

  1. Pustite prižgano luč

  iRobot Roomba se pri navigaciji zanaša na glavni optični senzor. To pomeni, da bo imel težave z videnjem ovir in pravilnim krmarjenjem skozi prostore, če nima dovolj zunanje svetlobe. Večina nas robotski sesalnik pošlje na delo, ko ni nikogar doma. Poskrbite, da bo v tem času imel zadosten vir svetlobe in po potrebi pustite prižgano luč ali dve. Izjema so modeli serije 600, e5/e6, i1/i3/i5, ki nimajo optičnega senzorja in lahko delajo celo v čisti temi. Med drugim so tudi zato primerni za tiste, ki želijo sesati ponoči. Modeli serije i6/i7, j7 in s9 ter Braava m6 pa za svoje delo potrebujejo svetlobo v moči polne lune.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje