Ljudje, ki se odločijo spremeniti svoje življenje, se pogosto znajdejo na točki, kjer med njimi in želenim ciljem zeva ogromna luknja. Zdi se, da je cilj nedosegljiv in luknja nepremostljiva. Ni res. Tukaj se pravo delo komaj prične.

Sama odločitev, da je potrebno nekaj spremeniti, ni dovolj. Ker življenje vozimo po ustaljenih tirnicah, se nam situacije ponavljajo in se jih navadimo. Če se na primer odločimo, da ne bomo več kadili, se na to opomnimo vsakič, ko pridemo do trenutka, ko bi prižgali cigaret. Napaka, ki jo pogosto delamo je, da si takrat rečemo: »Ne! Ne smeš!«. Pravilneje bi bilo, da si v trenutkih, ko pridemo do križišča med novimi in starimi navadami, povemo par vzpodbudnih besed: »Zmoreš!« ali »Bolje bo tako, malo zdrži!«.

Ko spreminjamo svoje življenje, se potrudimo biti nežni do sebe. Če začnemo zaničevati svoj pretekli način življenja, sami sebi damo vedet, da smo vsa ta leta ravnali napak. Pa ni tako. Nismo ravnali narobe, ampak le tako, kot smo najbolje znali. Tudi nov način življenja ni pravilen ali napačen. Je samo nov in drugačen.

Ljudje me pogosto vprašajo, kaj narediti in kako spremeniti življenje. Tukaj je odgovor samo en: Živeti zavestno. To ne pomeni, da postanemo obsedeni z vsem kar bomo delali in kako, ampak, da zavestno nastavljamo svoje misli in odločitve. Sprejmimo in držimo življenje v svojih rokah. V pomoč so afirmacije ali različni pregovori, lahko pa si ustvarimo povsem svoje. Ni dovolj, da se odločimo, da se bomo spremenili. Naučiti se moramo reči NE situacijam, ki nam življenje otežujejo in kričati DA vsemu, ki nas osrečuje. Zaradi tega nismo sebični in egoistični. Samo odločimo se, da dajemo prednost sebi in se postavimo na prvo mesto. Brezpogojno. Nihče drug ne bo živel namesto nas. Vse te žrtve, ki smo jih do zdaj igrali, niso obrodile sadov. Če bi jih, ne bi imeli želje po spremembi.

Zavedati se in živeti po svoje. Vsakič in vsak dan. In ko se ujamemo, da nas vleče nazaj na stare tire – ukrepajmo! Ne obupat. Že majhen korak je drugačen korak. Tako, da danes poskusimo spremeniti sebe, namesto ljudi in okoliščin. Danes smo pomembni mi. In tak naj bo vsak dan.

Namaste!