Še vedno ste sredi konflikta s svojim partnerjem, ampak se zdi, da prav nič ne ublaži napetosti. Govorite, nato on govori in govori … na koncu pa se zopet nič ne spremeni. Se pogosto počutite, da karkoli rečete in naredite, razmere samo še poslabša? Gotovo se sprašujete, zakaj vas ne želi poslušati? Obenem pa je še zaprt in nedosegljiv.

Komunikacija je ena od najtežjih delov vsakega odnosa. Če želite, da vas partner končno začne poslušati, ne da bi dvignili svoj glas, si preberite teh 7 nasvetov za izboljšanje pristopa do problema.

1. Govorite jedrnato, nato naredite premor.
Ko želite, da vas ljudje resnično slišijo, se držite načela “Manj je več.” Povejte, kar morate povedati in potem naredite pavzo. Naj vaše besede partner počasi absorbira.

2. Poslušajte. Potem pa prisluhnite.
Večina ljudi v komuniciranju dela veliko napako, ko posluša. Ampak le zato, ker so v pričakovanju, da povedo svojo naslednjo točko. Predlog: Ko je vaš partner na vrsti, da spregovori, ne mislite na to, kaj boste rekli. Namesto tega resnično poslušajte. Preden se odzovete, poskusite najprej razumeti njegov pogled!

3. Vedite, da lahko kadarkoli izberete mirno govorico.
V trenutku, ko boste stopnjevali svoje argumente, vas bo partner nehal poslušati. Konec. Torej, uporabite pomirjujoče besede, da se bo pogovor nadaljeval mirno. Vaš partner vas bo poslušal, ko se ne bo počutil, da ga kritizirate in nenehno krivite.

4. Govorite iz SVOJE perspektive.
Vi ste edina oseba, za katero lahko govorite. Opišite, kako se počutite in kaj želite, da se zgodi. Vendar pa se izogibajte nevarnosti postavljanja predpostavk, preveč osredotočenih na vašo perspektivo.

5. Ne bodite nejasni in ostanite osredotočeni!
Pričakujete, da vaš partner bere med vrsticami in takoj razume vaše občutke? Sprijaznimo se: nihče ni bralec misli. Izboljšajte svoje izjave, da bodo te jasne, jedrnate in bistvene.

6. Negativne argumente uravnotežite s pozitivnimi.
Nihče ne mara biti negativec, zato uravnotežite svoje izjave, ki prinašajo tako pozitivne kot negativne argumente. Na primer, če vaš partner na račun vajinega skupnega preživljanje časa daje v zadnjem času prednost prijateljem, mu raje recite: “Všeč mi je način, kako neguješ vsa prijateljstva. Ravno zaradi tega te ljubim. Ampak včasih si želim, da bi bi bil bolj pozoren na izdelavo najinih načrtov.”

7. Strinjajte se, da se ne strinjate. In to spoštljivo.
Razumite, da se morda ne strinjate vedno in to je popolnoma v redu. Tudi če ne morete doseči popolnega soglasja, še vedno lahko spoštujete stališče druge osebe. Vsakdo ima spore, vendar ti ne bi smeli človeku pobrati vse energije. Pazite na to. Uživajte v prednosti vašega odnosa, ne v slabostih.