Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Življenje se lahko obrne na glavo ravno v trenutku, ko si tega najmanj želimo. Verjetno nikoli ne želite biti v položaju, ko bi morali izreči besede: »Imela sem spontani splav« ali pa »Rodila sem prezgodaj in sedaj se soočamo s težavami.« A resnica je, da ima okužba s HPV lahko za mnoge tudi takšne posledice, ki jim življenje popolnoma pretresejo. 

  Okužba s HPV namreč povzroča številna rakava obolenja (rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, ustnega žrela  tudi genitalne bradavice ter respiratorno papilomatozo grla), velika težava so predrakave spremembe, ki jih odkrivamo.

   

  1

  Dr. Zoran Simonović, dr. med.

  Zoran Simonović, dr. med., spec. javnega zdravja in predstojnik območne enote NIJZ Maribor je pojasnil ključne informacije: »Za prenos HPV je dovolj že dotikanje in že v tem koraku moramo omeniti, da ne govorimo nujno o dotikanju spolovila s spolovilom, dovolj je že dotik roke in spolovila.

   

   

   

  Zakaj torej stroka priporoča cepljenje proti HPV že v 6. razredu osnovne šole? Iz treh razlogov:

  1. dotikanje spolovil se začne že v prvi polovici najstništva,
  2. cepljenje je najbolj učinkovito, če se opravi pred okužbo s HPV,
  3. imunski odziv na cepivo je takrat zelo dober.«

   

  Okužba, ki lahko prinese strašne posledice

  V Sloveniji se letno pojavi približno 200 primerov raka povezanega s HPV, od tega 150 pri ženskah in 50 pri moških. 40 žensk vsako leto umre zaradi raka materničnega vratu. Zmotno je prepričanje, da ta virus prizadene samo ženske. Poleg raka materničnega vratu HPV povzroča še pet drugih vrst raka – to so rak nožnice in rak vulve ter rak zadnjika, penisa in ustnega dela žrela, ki prizadene tudi moške.

  Tako vedno znova in znova zelo glasno opozarjamo na tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:

  1

  A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

  B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

  C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma).

   

  Preventiva, ki zaščiti pred rakom.

  5A vzporedno s pravilom varne in zdrave spolnosti je pomembno izpostaviti tudi najučinkovitejšo preventivo pred morebitno izpostavljenostjo okužbam s HPV – cepljenje. V Sloveniji je na voljo 9 – valentno cepivo proti HPV, ki varuje pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, le – ti pa povzročajo preko 90 % raka materničnega vratu (in tudi druge rake, ki smo jih omenili) ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic.

  Bodite odgovorni, zaščitite se.

  koDr. Simonović, dr. med., poudarja: »Cepljenje zelo priporočam, saj oseba zaradi neizvedenega cepljenja ne ogroža le sebe, ampak lahko okuži drugega, in to ni odgovorno do družbe. Namreč, če imate vi raka na jetrih, se lahko odločate zase, za svoje zdravljenje in po svoji volji. Ko pa zaradi vašega necepljenja lahko zboli nekdo drug, pa to ni sprejemljivo.«

  Dodatno pa še pojasnjuje: »Vedeti je potrebno, da je cepljenje proti HPV mnogo bolj učinkovito kot prebolelost. Cepljenje izzove veliko višji nivo zaščitnih protiteles, kot jih nastane po naravni okužbi.«

  Cepilni dan v Mariboru

  888Društvo študentov medicine Maribor in projekt Ljubezen in spolnost v sodelovanju z ZD Adolfa Drolca v sredo, 15.5. od 15.00 do 19.00 ure, organizira cepilni dan proti okužbi s HPV.

  Cepljenje bo potekalo v cepilni enoti ZD Adolfa Drolca, Ulica talcev 5 v Mariboru, ki se nahaja v 5. nadstropju.

  Cepljenje je brezplačno za dekleta rojena leta 1998 ali mlajše, za ostale pa je cepljenje samoplačniško. Potrebni so 3 odmerki, cena enega odmerka pa je 73,5 €.

  Za cepljenje je potrebna predhodna prijava, v kolikor pa vam termin ne ustreza, se lahko za dodatni termin naročite na e-naslovu ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali osebno v času delovanja ambulante (vsako sredo med 15.00 in 18.00).

  Več o HPV si lahko preberete na tej spletni strani: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/okuzba-s-hpv-rak-maternicnega-vratu-in-cepljenje-proti-hpv/

  Zaščitite sebe in svojo prihodnost! Udeležite se cepilnega dne.

   

   

   

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje