Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Sostanovalca sta dva človeka, ki skupaj stanujeta in si delita stroške bivanja. Nista čustveno zapletena, ne seksata med seboj ter zgolj sobivata, lahko postaneta sčasoma tudi prijatelja, a nista par. Spol ni pomemben. Opisala sem definicijo sostanovalstva ali pogovorno, da so to ‘cimri’. Velja recimo za študentsko populacijo, ki sobiva v sobici še z nekom. Poznate, kajne?

  Kaj pa se zgodi, ko partnerja ne vesta več, ali bi še ostala v zvezi? Ena od opcij je, da opredelita njuno partnersko zvezo kot odnos dveh čustveno nepovezanih sostanovalcev. Se pravi, da razdreta partnerski odnos in vse kar spada pod to definicijo razen skupnega bivanja. Se pravi, da se ne sprašujeta več, kam gre kdo, s kom gre kateri od njiju, kdaj pride domov, kje je bil ali bila, s kom kateri od njiju po novem spi in druge dileme, ki so vedno prisotne v zakonu in partnerski zvezi. Če se oba s tem novim aranžmajem strinjata, potem pač zgolj sobivata pod eno streho, ljubezensko in čustveno pa živita eden mimo drugega. Za nekatere pare je to sprejemljiva rešitev in gredo v to zgodbo zavestno.

  Obstaja pa ogromno parov, ki sicer na videz živijo skupaj “v dobrem in slabem”, pa vseeno v resnici živijo kot cimri. Pod rjuhami se skoraj ne družita več, ker sta utrujena, pa v stresu, pa otroci se ponoči priplazijo v njuno zakonsko posteljo, pa nimata več časa za pogovore in razčiščevanja neskladja in nesporazumov. Položnice pridno plačujeta, po možnosti si delita obveznosti, logistični izzivi nakupa tedenske špeze ali kdaj bo kdo otroke razvozil po dejavnostih laufajo. Vseeno sta nekje izgubila njun PARTNERSKI ODNOS. Četudi si tega ne želita, sta po definiciji sostanovalca to postala, pa se tega niti ne zavedata.

  S tem ni nič narobe, a boli. Globoko v sebi vsi ti “cimrski” pari pogrešajo dotik, objem, toploto partnerja, njegov pogled, sočutje ob naši zmedenosti in hormonalnih nihanjih, on si želi njenega objema in povabila v posteljo, rad bi z njo skupaj kuhal in ji masiral noge. A časa ni. No, ne vzameta si ga. Vse drugo je bolj pomembno, kot onadva. Ko rutina in samoumevnost razžreta njuno ljubečo pripadnost, začne odnos razpadati, ki škripa in to boli.

  Rešitev? Iskreni pogovori, trud za obujanje iskrice poželenja, čiščenje nakopičene čustvene nesnage, ljubeča komunikacija in iskanje kompromisov. Pri vsemu temu vam seveda lahko tudi pomagam. Tukaj nekje sem.

  logo svetovalnica

   

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje