Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Danes bomo pogledale, kako komunicirati na bolj pozitiven in učinkovit način. Torej gre za to, kako v vsakem odnosu, ki ga tvorimo z določeno osebo, komuniciramo in smo pri tem uspešne ter samozavestne. Namreč, zdrava razmerja so odvisna od vaše sposobnosti izražati lastne misli, želje, potrebe ter zadeve, ki so odprte in jih želite rešiti, se o njih pogovoriti.

  Tole je 10 namigov za bolj učinkovito komunikacijo:

  1. Vzdržite se neargumentirane kritike. Vem, to je težka naloga, a na dolgi rok prinaša kvaliteten rezultat. Kaj pa naredimo, če nekoga napadamo in kritiziramo, da ni dovolj dober? Povzročimo obrambo partnerja, ki je dostikrat pravzaprav napad nazaj. Poskušajte se osredotočiti na pozitivne strani, ki jih vaš partner dela okej in ste z njimi zadovoljne ter konstruktivno ter argumentirano povejte, s čim se ne strinjate.

  2. Stavek začnite z »jaz«. To povzroči močnejši vpliv na partnerja, ker tako prevzamemo odgovornost za lastna čustva in perspektivo, ki jo želimo izraziti. Primer: »Jaz se počutim žalostno, ko si ti tako reagiral« Četudi se mogoče vaš partner ne strinja z vami ali ne razume vašega stališča, ne more zgrešiti tega, kako se vi počutite.

  3. Bodite pripravljene sprejeti povratno informacijo (feed-back). Komunikacija je dvosmerna cesta. Ko nekaj poveste, bodite odprti in pripravljeni na povratno mnenje sogovornika. Vedno so tri strani v vsakem razmerju: vaše videnje, videnje vašega partnerja in resnica.

  4. Bodite z mislimi prisotni in sodelujte. Poslušajte in kažite, da ste pri stvari, na primer s kimanjem ali s pogledom uprtim v oči sogovornika. Povratna in aktivna komunikacija se izraža tudi preko kratkih vprašanj, s katerimi izražate, da poslušate, kot na primer »Ali te prav razumem?«, »Kako si to mislil?« in podobna podvprašanja. Lahko pa kot zaključek pogovora izrazite svoje zaupanje, ki je izredno učinkovito takole »Hvala, da si tole skrb in svoje mnenje delil z menoj«.

  5. Dajte si čas. Nekateri pogovori so lahko intenzivni in včasih je bolje reči, da potrebujete nekaj časa, da premislite kot pa da ihtavo reagirate in potem obžalujete svojo reakcijo. Seveda to tudi pomeni, da to temo zopet načnete in jo predebatirate, ko ste prišli po določenem času do svojih ugotovitev, ki jih nato delite s partnerjem.

  6. Ne prekinjajte in ne menjajte predmeta razgovora. Pravzaprav ne delajte ničesar takšnega, česar sami ne bi želeli, da partner dela vam med pogovorom. Mogoče bi pomagalo, če se nekaj naslednjih dni poslušate, kako govorite, če prekinjate ali ne poslušate sogovornika.

  7. Nadzorujte svojo višino glasu. Naj bo takšna, kot jo uporabljate pri telefonskem pogovoru ali ko čebljate s prijateljico o nepomembnih zadevah (no, če to sploh obstaja). Med intenzivnim pogovorom se izogibajte dominantnim, visokim tonom, sovražnim poudarkom ali sarkazmu. S tem nič ne rešite.

  8. Sprašujte. Vaš partner ne zna brati vaših misli. Če kaj potrebujete, ga povprašajte, izrazite željo. Partner ne ve, da potrebujete več pomoči okoli otrok ali da si želite več nežnosti ali da potrebujete več stimulacije pri doseganju orgazma. Mogoče mu to ni kar samoumevno.

  9. Izražajte svojo hvaležnost vsakodnevno. Ko mu poveste, da ste opazile njegov trud ali kako je neko malenkost pripravil, da bi vas razveselil, mu to pokažite, povejte. S tem prispevate tudi ve k trdnosti in kvaliteti odnosa, saj naši moški potrebujejo pravzaprav zelo malo, pa so lahko zadovoljni. A le če smo me tudi hvaležne in mu priznamo skrb, voljo in energijo.

  10. Ljubim te. Ne pozabite na ti dve magični besedi. Izrecite jih iskreno, ko začutite ljubezen do svojega partnerja. Naj ne bo zgolj instant stavek ali rutinski opravek ampak naj bo to lepilo odnosa tudi takrat, ko ni vse bleščeče in idealno. Varnost in okrilje ljubezni omogočata odkrit in ljubezniv pogovor ter ustrezno in pravočasno razreševanje nesoglasij. Pogumno!

   

  Pravila in pogoji rubrike “Vprašaj strokovnjaka”: Vsi odgovori so zgolj nasveti in/ali ideje, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju, ki ga je uporabnik poslal prek obrazca. Uredništvo si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja vprašani ne odgovorijo. Ne dovolimo objave kakor koli spornih vsebin. Vsak uporabnik se s tem, ko pošlje vprašanje, strinja s splošnimi pogoji uporabe spletnega portala Caelle.com in da njegovi podatki (ime ali vzdevek), vprašanje in odgovor ostanejo objavljeni ves čas trajanja rubrike, tudi če se uporabnik odloči svoje sodelovanje preklicati. Vaša anonimnost je zagotovljena.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje