Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Če ne prej, smo v zadnjem letu, letu, ko je naša življenja na glavo obrnila pandemija covida-19, spoznali moč in vrednost spleta. Ko smo se bili primorani zapreti v naše domove in tja preseliti tako šolanje kot delo, je bil splet tisti, ki nas je držal v stiku z družinskimi člani, prijatelji, sodelavci in dogajanjem zunaj domačih štirih sten. Prav tako pa je splet v tem času marsikateremu podjetju omogočil nadaljevanje s poslovanjem, oziroma ga v nekaterih primerih celo naredil uspešnejšega.

  Podatki Statističnega urada kažejo, da je v lanskem letu splet uporabljalo skoraj 90 % Slovencev. V največji meri smo čas preživljali na družbenih omrežjih, ki so služila medsebojni komunikaciji in spremljanju novic, za iskanje informacij in spletno nakupovanje.

  Slovenci veliki pristaši spletnega nakupovanja

  V različnih spletnih trgovinah je v letu 2020 nakupovalo kar 76 % Slovencev, kar je podatek, ki bi moral dati misliti vsakemu trgovcu. »V ZDA se je stopnja spletnega nakupovanja v času pandemije povečala toliko, kot prej v 10 letih, v Sloveniji pa za več kot 100 %. Sicer pa je bil ta trend pri nas v vzponu že pred pandemijo,« vedno bolj intenziven premik v digitalno okolje komentira strokovnjak spletnega poslovanja Darko Dujič. Prognoze pa celo kažejo, da bo do leta 2040 prek spleta opravljenih 95 % vseh nakupov.

  »Ljudje smo se zelo hitro prilagodili novi situaciji. Spletno povpraševanje po izdelkih, ki omogočajo delo, učenje in zabavo doma, se je povečalo praktično čez noč. Raziskave pravijo, da bo s temi navadami tudi po koncu pandemije nadaljevalo kar 92 % ljudi. Dejstvo pa je, da imamo tukaj v Sloveniji še veliko manevrskega prostora za napredek. Ko smo napravili analizo trga malih lokalnih ponudnikov oziroma proizvajalcev izdelkov, smo prišli do spoznanja, da kar 20 % subjektov, ki so bili vključeni v raziskavo, sploh ni prisotnih na spletu v nobeni obliki,« še dodaja Dujič.

  Do spletnega nakupovanja smo sicer vedno bolj zaupljivi. 88 % Slovencev namreč meni, da je spletno nakupovanje varno, 60 %, pa jih za plačilo že raje izbere kartico kot plačilo po povzetju z gotovino. »Plačilo po prevzemu je v zadnjih 5 letih padlo za skoraj 50 %,« ugotavlja Dujič, digitalni strateg Roman Krušič pa k temu dodaja, da sodobni trgovci vseeno ne smejo zanemariti različnih načinov plačil.

  Slovenci smo veliki pristaši spletnega nakupovanja

  Slovenci smo veliki pristaši spletnega nakupovanja

  Dobro za kupce in dobro za trgovce

  Zgodb, kako je digitalizacija poslovanja podjetjem odprla nova vrata, imamo tudi v Sloveniji kar nekaj. V času pandemije je moralo namreč marsikatero podjetje ubrati takšen pristop, če je želelo obdržati stranke in poslovati naprej. Zlasti mikro in mala podjetja, ki so bila pred tem usmerjena predvsem na manjša lokalna okolja in osebni stik. Z vstopom na splet pa so ne le ohranila obstoječih strank, ampak pridobila tudi nove.

  6 ključnih koristi spletnega poslovanja

  1. Doseg: S spletno trgovino lahko podjetje doseže večji krog potencialnih strank, saj ni vezana le na lokalno okolje. Povezano s tem lahko potencialno ustvari tudi večji dobiček.
  2. Razpoložljivost: Spletna trgovina je kupcem na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu, tako da lahko želene izdelke naročijo, kadarkoli želijo in kjerkoli se nahajajo.
  3. Nižji stroški: S predstavitvijo izdelkov na spletu lahko podjetje prihrani stroške, ki jih sicer predstavljajo najem, vzdrževanje in oprema prostora.
  4. Dinamično prilagajanje poslovanja: Spletno trgovino je veliko lažje prilagajati poslovnim rezultatom, bodisi zmanjšati bodi povečati obseg prodajne linije, se osredotočiti na specifične izdelke, po katerih je večje povpraševanje, optimalno upravljati zaloge in podobno.
  5. Več možnosti oglaševanja: Kdor meni, da oglaševanje pri prodaji – naj bo to v fizičnih ali spletnih trgovinah – ni pomembno, si meče pesek v oči. Oglaševanje je tisto, ki ustvari zanimanje za izdelke in poganja njihovo prodajo. Pri spletni prodaji pa so možnosti oglaševanja veliko bolj raznovrstne in posledično precizne. Na spletu lahko trgovec veliko lažje najde ciljne skupine, ki jih želi nagovoriti in jim ponuditi izdelek, ki ga iščejo in želijo.
  6. Plačilna fleksibilnost: Ljudje radi plačujemo na različne načine. Z gotovino, s kartico, prek različnih plačilnih platform itn. Splet trgovcu omogoča, da ponudi več možnosti plačevanja ter s tem zadovolji različne preference kupcev.

  Kako postaviti spletno trgovino?

  Čeprav je postavitev spletne trgovine smiselna za vsakega trgovca, ki želi biti konkurenčen, njena implementacija ni vedno mačji kašelj, zlasti za tehnološko manj vešče trgovce.

  »S spletno trgovino lahko močno optimizirate poslovanje in se znebite marsikaterega procesa in logistične prepreke, hkrati pa naletite na nove. Resno upravljanje takšne platforme zajema več kot le postavitev spletne strani. Obsega integracijo različnih prodajnih kanalov, povezovanje z mnogimi različnimi plačilnimi opcijami, analitiko prometa na strani, napredno poznavanje digitalnega marketinga in še veliko več,« pravi Dujič, ki k temu dodaja še razlago o tem, kako se je tudi krajina spletnega trgovanja v zadnjem desetletju spremenila: »Klasično spletno poslovanje oziroma E-commerce je danes preraslo že v mobilno poslovanje oziroma M-commerce, torej kupovanje prek mobilnih naprav. Vse bolj pa sta v porastu še družbeno poslovanje oziroma S-commerce, zadnja leta predvsem prek vplivnežev na družbenih medijih, in hitro poslovanje oziroma Q-commerce, kjer je fokus na hitri dostavi izdelkov. Zato mora trgovec narediti temeljito analizo, da vidi, koga nagovarja in kateri pristop spletnega poslovanja naj izbere.«

  Krušič pa pri tem polaga na srce, da naj bodo trgovci usmerjeni v nišo, saj so lahko na ta način veliko bolj odmevni in uspešni: »Splošnih trgovcev je pri nas že veliko, če se podate nišno z dodelanim oglaševanjem pa ste zmagali. Tu je tudi več manevrskega prostora, da izstopate, bodisi s povsem drugačnim pristopom bodisi z domačnostjo. Predvsem je pomembno, da imate dobro zgodbo, ki jo znate predstaviti skozi različne kanale – besedilom, lepimi fotografijami in videi.«

  V različnih spletnih trgovinah je v letu 2020 nakupovalo kar 76 % Slovencev

  V različnih spletnih trgovinah je v letu 2020 nakupovalo kar 76 % Slovencev.

  Vsako resno podjetje potrebuje sodobno spletno platformo

  Ampak, če gremo po vrsti, je treba na začetku najprej izbrati ustrezno spletno platformo za izdelavo spletne trgovine, prek katere želite poslovati. Če se tega lotite sami, vam to lahko vzame ogromno časa in denarja, po vsej verjetnosti pa bi morali za pomoč najeti še skupino strokovnjakov. Pri manjših podjetjih, kjer je ena od prioritet tudi stroškovna učinkovitost, kaj takšnega niti ne pride v poštev, zlasti, ker že obstajajo namenske platforme, ki ponujajo glavno ogrodje.

  Z namenom, da imajo stranke možnost izbire plačilnih metod, kar pripomore k večjemu številu uspešnih nakupov, pa je pomembno, da se ponudi tudi možnost plačil s karticami. Tukaj trgovcem popolno podporo lahko ponudbi NLB s svojo rešitvijo NLB E-commerce.

  Gre za sodobno plačilno platformo za izvajanje plačil v spletnih trgovinah oziroma prek spleta, ki spletnim trgovcem in njihovim strankam omogoča varna in enostavna spletna plačila s karticami v spletni trgovini. Namenjena je podjetnikom in podjetjem, ki želijo svojim strankam zagotoviti sodobno uporabniško izkušnjo plačevanja s karticami za ponujene izdelke in storitve v spletnih trgovinah.

  Kot pravi Katarina Muhič iz Kartičnega poslovanja NLB, so imeli pri snovanju v mislih tako trgovce, kot kupce, kjer so želeli trgovcem ponuditi možnost uporabe plačilne platforme, ki bo poenostavila nakupovalne procese s karticami za obe strani: »Trgovcu smo želeli ponuditi celostno rešitev, ki nudi vrsto možnosti izbire dodatnih funkcionalnosti, ter je skladna z vsemi sodobnimi standardi, predvsem na področju varnosti, da sam ne rabi nositi tega bremena. Novi evropski standardi varnosti namreč zahtevajo močno avtentikacijo strank pri vseh elektronsko izvedenih plačilih. Kupcu pa smo želeli omogočiti sodobno in konkurenčno izkušnjo pri plačilih s karticami. NLB v vseh fazah izvajanja storitve trgovcem pomaga s svetovanjem in tehnično podporo v slovenskem jeziku.«

  Trgovcem popolno podporo lahko ponudbi NLB s svojo rešitvijo NLB E-commerce.

  Pogumno naredite prvi korak

  Za zaključek naj še enkrat poudarimo, da je prednost spletnega poslovanja predvsem v tem, da se lahko s spletno prodajo, vsem kupcem z dostopom do spleta in plačilno kartico, omogoči nakup izdelkov ali storitev v spletni trgovini, ki je odprta 24/7, ne glede na razmere na trgu. Hkrati lahko trgovci na ta način optimizirajo svoje poslovanje z nižjimi operativnimi stroški, optimalnim upravljanjem zalog ter sprotnim prilagajanjem ponudbe povpraševanju kupcev.

  Kdor se torej danes želi podati v spletno trgovanje ima na voljo veliko priročnih orodij, ki mu olajšajo to pot. Veliko več, kot jih je imel nekdo pred 10 leti. Dujič in Krušič zato svetujeta, da se ne smete bati poskusiti, ne smete se bati vstopa na splet, saj je možnosti in rešitev ogromno.

  Kje začeti?

  ·        Začnite s postavitvijo spletne strani;

  ·        Izberite ustrezno platformo za spletno prodajo;

  ·        implementirajte plačilno platformo, ki bo omogočala enostavno in varno plačevanje strank, kot je NLB E-commerce;

  ·        Ko imate ogrodje postavljeno, naredite oglaševalski načrt – imejte v mislih, da vedno več ljudi nakupuje prek telefonov;

  ·        Svoje izdelke predstavite na atraktiven in kreativen način ter oblikujte zanimivo zgodbo vašega podjetja.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje