Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Spomin. Je del nas, je nekaj, zaradi česa se lahko spomnimo čudovitega življenja, ki je z nami, vseh slabih stvari, iz katerih smo se kaj naučili, je tisto, zaradi česar smo lahko naredili izpit, nekaj kar omogoča, da ko se zjutraj zbudimo, točno vemo zakaj je oseba poleg tebe tvoja najljubša oseba na tem svetu. Poleg tega je kup enih malenkosti, kot prepevanje najljubših pesmi in vožnja z avtom proti najljubšemu kraju.

  In priznati si moramo, da premalo pazimo na to dragoceno stvar! Če le imamo to moč v rokah, da lahko malenkost podaljšamo življenje, da omogočimo, da se bomo čez 30, 40 let še vedno smejali spominom iz otroštva, plesali ča-ča-ča in igrali remi, potem moramo vsak dan delati na tem, da poskusimo zvišati možnost dobrega spomina.

   

  To so nekatere tehnike, katere lahko vključiš v svoj vsakdan, da postane tvoj spomin močnejši in močnejši:

  1. Ne trudi se zapomniti vse naenkrat! Primer: Ko ti nekdo pove telefonsko številko, si jo dejansko poskusi zapomniti. Ni se ti jo treba truditi zapomniti celo naenkrat, ampak naredi to sistematično. Če je številka 7059432144, jo razdeli v 70 59 43 21 44 ali pa celo 7059 4321 44. Lahko na hitro povežeš sklop številk z osebo ali pa naslovom. Npr. 70 je starost tvojega dedka, 21 pa hišna številka ali pa celo najljubša številka. Sicer pa, se spomniš časov pred mobiteli, ko smo imeli cel imenik v glavi?

  2. Nehaj kaditi! Kajenje lahko povzroči škodo tvojemu spominu, pravijo raziskave. Študentje stari med 18. in 25. letom so si morali zapomniti določen seznam opravil – popolno si je zapomnilo 81% študentov – nekadilcev. Kadilci v isti starostni skupini pa so prišli do odstotka 59%. In podobno velja za kajenje marihuane – postopoma zgubljaš koncentracijo in spomin.

  3. Začni se učiti jezik! Učenje španščine, ruščine, francoščine, nizozemščine, kateregakoli jezika izjemno pozitivno vpliva na možgane – tudi pri odraslih. Demenco, ki bi jo morda imela pri 60 letih, bi se tako začela kazati nekaj let kasneje – ali pa morda sploh ne. Zagotovo pa je to nekaj, kar se splača poskusiti.

  4. Vizualiziraj! Če si v kuhinji in se med pomivanjem posode spomniš, da moraš zapreti okno, pomisli na premikajoče se zavese. Verjemi, da ko boš nehala pomivati in mela tisti občutek, kaj sem hotela že narediti, se boš spomnila: Aha zavese! Je enako – zapreti okna!

  5. Hobi, ples in glasba! Če še nimaš hobija, je skrajni čas, da si ga poiščeš. Karkoli, joga, šahovski klub, pletenje, plezanje, bralni krožek… Karkoli, samo da nekaj počneš in se ob tem veseliš. Obvezno pa ne pozabi na glasbo, ki te spravlja v dobro voljo in na veeeeliko plesa – dokazano vpliva na dober spomin!

  6. Pobarvanke! V razno raznih testih za spomin se je izkazalo, da so si tisti, ki so vsake toliko časa pobarvali pobarvanko, lažje zapomnili imena in kraje. Barvanje sproži, da se resnično skoncentriramo na to kar počnemo, obenem pa odvrne od sanjarjenja, kar je lahko moteče.

   

  Tole pa je tista hrana, ki jo priporočajo za izboljšanje spomina: sojino mleko, špinača, orehi, brokoli, losos, avokado, kokosovo olje, zeleni čaj in rdeče vino! 

  Ne pozabi še na smeh, druženje z najbližjimi, telovadbo, sprehode in seveda pitje vode!

   

  7. Priporočamo tudi obisk Biospectrum centra, kjer raziskave potrjujejo uspešno delovanje Biospectrum aparatov, ki krepijo centralni živčni sistem, odpravljajo stres, preutrujenost, nespečnost, izgorelost, tresavico, epilepsijo, demenco, poveča se prekrvavljenost možganske skorje (razvidno na elektroencefalogramu), izboljšajo se refleksi, spomin in umska zmogljivost.

   

  Ne pozabi uživati življenja, se veliko smejati in si v spomin vtisniti prav vsak lep trenutek!

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje