Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Jeza je čustvo, ki je v nas, želimo to ali ne. Spada v nabor našega čustvenega sveta in z njo ni nič narobe, če se je zavedamo in z njo na primeren način upravljamo. Prepričana sem, da vas je že kdaj pograbila sveta jeza, ko se je zgodilo kaj takega, kar vas je pogrelo in se je v vas dvigoval pritisk, ko ste kar čutili, kako vam postaja vroče, postali ste v obraz zaripli, srce vam je začelo močneje biti in bili ste pripravljeni na boj.

  Z jezo reagiramo takrat, ko običajno iz lastne nemoči ne vemo več, kako še odreagirati, pa je pri roki jeza. Kako se odzovemo na impulze, ki v nas prebudijo jezo in kakšna je naša reakcija na nek zunanji dražljaj nakazuje, da imamo ponotranjene vzorce, preko katerih delujemo tudi, ko smo jezni.

  Kako pa jeza vpliva na partnerske odnose? V partnerstvu imamo dva posameznika, ki sta prinesla v svojo zvezo še vso svojo mentalno, psihično prtljago, skupaj z vzorci reagiranja iz svojih primarnih družin. Težko se je uskladiti, zato ko mine faza zaljubljenosti, napoči čas za ustanavljanje resne in odgovorne partnerske zveze, ki od obeh zahteva veliko prilagajanja, kompromisov, spoštovanja in želje, da sproti rešujeta težavice in problemčke, ki jima na skupno pot prihajajo.

  Eden od večjih izzivov je, kako upravljati s svojo jezo ter kako sprejeti jezo partnerja. Kajti, ko se posameznik čuti ogroženega ali napadanega, v prvem hipu običajno odreagira z jezo in napadalnim vedenjem z namenom, da zaščiti lastno integriteto. Če imata partnerja trdno zvezo in delata na njeni kakovosti, se bosta tudi zavedala, da je potrebno jezo, ki se pojavi, ustaviti, se o njej ter o vzrokih pogovoriti ter skleniti dogovor, da se v prihodnje izogibata situacijam ali dogodkom, ki bi pri partnerju bili povod za jezne reakcije. Če sta oba partnerja čustveno dovolj zrela in odgovorna, sčasoma tako oblikujeta svoj odnos, da ne prihaja več do sprožilcev, ki bi povzročili naval jeze.

  Dobro, zgoraj je pozitivna inačica nekega partnerskega scenarija. Kaj pa naj naredimo, ko nas že najmanjša stvar pri partnerju vrže iz tira, ko smo jezni že na vse, kar se nam dogaja in svoje nezadovoljstvo, frustracije in jezo vržemo na tistega, za katerega menimo, da nam povzroča jezo, torej na partnerja. Žal na prvo žogo odreagiramo z nasiljem (verbalno, psihično, čustveno, tudi telesno) ali z maščevanjem, vse z namenom sprostiti svojo notranjo napetost, pa četudi partner pravzaprav nima nič pri tem. V takšnih situacijah predlagam, da ozaveščate svoje impulze in se znate pravočasno ustaviti, še preden morebiti neprimerno odreagirate, za kar vam je nato lahko žal še celo življenje. Se ne splača, boljše je sebe vzeti v roke pa raziskati, zakaj pre-hitro planete v jezo, kaj lahko naredite z obvladovanjem le-te in obstajajo strokovnjaki, ki pomagajo pri upravljanju s takšnimi čustvi kot je jeza. Priporočam, da si vzamete čas za sebe, poiščite model, ki vam najbolj ustreza pri ventiliranju jeze, pogovarjajte se in tako bo vam lažje, pa tudi ljudem okoli vas, ki vas imajo radi.

  logo svetovalnica

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje