Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Čeprav nudijo visoko stopnjo udobja, so najnovejše slušalke Huaweia pred težko nalogo, saj so se prisiljene soočiti z obiljem tekmecev. Toda večina ima zaradi boljše pasivne zvočne izolacije poslušalca silikonske čepke, ki gotovo vplivajo na udobje.

  Sodijo med tako imenovane slušalke odprtega tipa, ki preprosto »sedejo« v uhelj, medtem z ničimer ne segajo v notranjost. Nimajo peclja s silikonskim čepkom, ki bi poskrbel za pasivno dušenje hrupa okolice, zato so udobnejše za uporabo, medtem ko sta zvok in učinkovitost dušenja drugotnega pomena. Kar pa še ne pomeni, da je Huawei naredil korak nazaj. Nasprotno. Potrudil se je najti najboljši možen kompromis med udobnostjo, zvokom in zmogljivostmi slušalk takšne konstrukcije.

  Baterija se izkaže v kombinaciji s polnilno škatlico

  Če lahko izbiramo, potem vedno posežemo po lažji napravi. Toda nizka teža pri mobilnih napravah nedvoumno pomeni manj zmogljivo baterijo. Točno tako je v primeru slušalk FreeBuds 4, če jih primerjamo s predhodnimi modeli in izdelki nekaterih tekmecev. Do 4 ure poslušanje sodi namreč v povprečje in se spusti celo na le 2 in pol uri z vklopljenim dušenjem hrupa. Kot vedno je nekaj dodatne energije še v škatlici. Za 22 ur brez in malce več kot 12 ur z dušenjem. Polnjenje slušalk in polnilne škatlice traja približno eno uro in pri tej različici ne more potekati brezžično.

  4,1 grama na posamezno slušalko pa po drugi strani pomeni, da jih, ko jih uporabljate, skoraj ne čutiti. Niti med dolgotrajnim poslušanjem. Ker nimajo čepkov, se manj dotikajo ušesa, predvsem pa nikamor ne pritiskajo in niso »nadležna« za nošenja, kar za nekatere pomembneje od optimalne zvočne izolacije. Pogojno se zaradi odprte konstrukcije lahko pojavi še težava, da padajo iz ušes med športom in rekreacijo. Gotovo imajo silikonski čepki tudi pri tem nekaj vloge, toda meni se kaj takšnega ni pripetilo. Dopuščam pa, da se komu bo, kajti bolj kot pri drugih tipih slušalk, sta pri odprtem delovanje in stabilnost odvisna od velikosti in delno tudi oblike notranjosti ušesa.

  Omejeno delovanje dušenja?

  Da bi bilo delovanja kar se da neodvisno od fizičnih lastnosti, je Huawei vanje vgradil tehnologija prilagajanja ušesom. Slušalke namreč z zvočnimi valovi izmerijo ušesi uporabnikov in temu primerno prilagodijo nastavitve dušenja in zvoka. Razumljivo pa je, da tega praktično ni mogoče preizkusiti.

  FreeBuds 4 vključujejo sistem aktivnega dušenja zvoka, ta celo temelji na zajemu zvokom okolice z dvema mikrofonoma, namesto enim samim, toda zvočna izolacija slušatelja od okolice je slabša, zato je učinkovitost odpravljanja hrupa v primerjavi z nekaterimi drugimi podobnimi slušalkami manj izrazita. Hrup okolice je tišji, zadušene so nekatere zvočne frekvence, a ne v tolikšni meri, da ne bi ničesar slišali ali kolikor so sposobne nekateri modeli s silikonskimi čepki.

  Manj poudarjeni basi, toda zato bolj uravnotežen zvok

  Konstrukcija slušalk vpliva tudi na zvok, ki je pravzaprav zelo lepo uravnotežen. V aplikaciji AI Life, osrednji za Huaweieve zvočne naprave, je na voljo izenačevalnik zvočnih frekvenc, čeprav bodo večini zadoščale kar privzete nastavitve. Ker slabše tesnijo, so nizki toni (basi) nekoliko manj slišni, kar se lahko kot slabost pokaže med poslušanjem nekaterih glasbenih zvrsti.. Toda ravno zaradi tega to niso slušalke, ki zaradi težnje po močnih basih, utišajo vokal in podrobnosti visokih frekvenc. Ker nizki toni niso pretirano poudarjeni, čeprav to lahko do nekje spremenite v nastavitvah izenačevalnika, se vokali razumljivejši, zvok pa bolj uravnotežen.

  Do dve napravi na enkrat

  Upravljanje slušalk poteka preko potez, dvoji dotik, daljši dotik ali drsanje prsta po steblu slušalk, pri čemer lahko prilagajamo, kaj se v teh primerih zgodi. To zlahka naredite v aplikaciji. Najbolj uporabna pa je možnost sočasne povezave slušalk z dvema telefonoma, ki solidno dobro deluje. Ko so na primer povezane s prenosnikom in telefonom, hipno preklopijo na telefon med dohodnim klicem, kar zna biti dokaj priročno.

  Komu so torej namenjene? Če iščete prave stereo brezžične slušalke s podporo standarda Bluetooh 5.2 odprtega tipa, potem so FreeBuds 4 spodobna možnost. Poudarjajo udobnost, v čemer se še posebej izkažejo, nudijo dober zvok, ki bi lahko bil glasnejši, in zaloga energije v polni škatlici je zadovoljiva. Nekoliko slabše so v dušenju hrupa, toda če vas zvoki okolice motijo, še vedno lahko za odtenek povečate jakost zvoka.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Ti pošljemo izbor TOP vsebin raje na email?

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.

  Izbor TOP vsebin na tvoj email ↓

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.