Oči so naše okno v svet. Omogočajo nam, da zaznavamo okolico ter polno živimo in dojemamo naše življenje. Vid kot najpomembnejši čut predstavlja preko 80% naših zaznav. Če imamo težave z vidom, so le te prisotne stalno in neposredno vplivajo na kakovost našega življenja. Z refraktivnimi kirurškimi posegi lahko pri ljudeh, ki slabo vidijo zaradi kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma, te težave odpravimo in vid izboljšamo. Na spletni strani Morela okulisti si lahko s pomočjo očesnih posegov tudi vi rešite problem in se znebite teh težav.

odprava-ocesne-dioptrije-slika

Operativni posegi namenjeni korekciji refrakcijskih napak očesa, katerih število je v zadnjih desetih letih v zahodnem svetu skokovito poraslo, zanimajo vse več ljudi tudi pri nas. Refraktivna kirurgija, ki se ukvarja z odpravljanjem refrakcijskih napak očesa kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, je eno izmed najhitreje se razvijajočih in dinamičnih področij v oftalmologiji.

Glavni cilj tovrstnih posegov je ljudem, ki za oster vid sicer potrebujejo očala ali kontaktne leče, omogočiti dober vid brez teh pripomočkov. Raznovrstni bolj in manj uspešni operativni posegi na očeh, ki so namenjeni odpravljanju očesne dioptrije, se izvajajo v svetu že več desetletij.

V tem času so se na podlagi novih spoznanj, boljšega razumevanja refraktivnih napak očesa, ki so vzrok za očesno dioptrijo in spremljanja rezultatov obstoječih operativnih metod ter njihovega izpopolnjevanja, razvile nove operativne tehnike. Le te so varnejše, povezane z manj možnimi zapleti in omogočajo zanesljivejšo ter natančnejšo korekcijo očesne dioptrije. Veliko vlogo pri tem je imela v začetku osemdesetih let uvedba uporabe excimer laserja.

Ti laserji so v zadnjih dveh desetletjih doživeli vrsto tehnoloških izboljšav in metode laserske korekcije, še zlasti izpopolnjena oblika klasične operacije LASIK imenovana SBK (sub-Bowman keratomileusis) ter napredne metode površinske laserske ablacije roženice kot je LASEK so zaradi svoje varnosti, učinkovitosti in zanesljivosti postale prevladujoč način za odpravljanje nizke in srednje visoke kratkovidnosti, daljnovidnosti ter astigmatizma.

Vsako oko ni primerno za lasersko odpravo očesne dioptrije. Najpogostejša razloga za to sta previsoka dioptrija ali pretanka roženica. V teh primerih lahko očesno dioptrijo odpravimo z vstavitvijo znotrajočesne leče. Odprava očesne dioptrije z vstavitvijo znotrajočesnih fakičnih leč velja za podobno uspešno in zanesljivo metodo kot laserske operacije očesne dioptrije. Zaradi omejenih indikacij so tovrstni posegi nekoliko manj razširjeni in zato tudi manj poznani. Osnovni princip odprave dioptrije s fakično znotrajočesno lečo je, da skozi droben rez v sprednjem delu očesa pred naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo in tako odpravimo dioptrijo. Ohranitev lastne naravne očesne leče očesu še naprej omogoča akomodacijo, torej fokusiranje pri gledanju na daleč in blizu.

Tovrstni posegi so namenjeni ljudem, ki imajo sicer zdrave oči, vendar zaradi kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma ne vidijo ostro brez optičnih pripomočkov kot so očala ali kontaktne leče. Cilj operacije je omogočiti oster vid brez teh pripomočkov. Sicer so razlogi zaradi katerih se ljudje odločajo za trajno odpravo dioptrije zelo različni. Poleg estetskih so povezani še s težavami pri nošenju kontaktnih leč oz. z neprenašanjem kontaktnih leč, z občutkom oviranosti zaradi očal ali kontaktnih leč pri različnih športih kot tudi s težavami zaradi očal oziroma kontaktnih leč pri poklicu. Še posebej pogosto se odločajo za posege ljudje z veliko razliko v dioptriji med enim in drugim očesom, saj je korekcija takšnih refrakcijskih napak z očali moteča in neredko tudi vzrok za glavobole.

Ste primeren kandidat za odpravo dioptrije?

Preverite TUKAJ.

 

Foto: Pinterest