Ljudje smo že od malih nog nagnjeni k zastavljenju ciljev. In veliko časa porabimo, da jih tudi dosežemo, kar nam daje namen in motivacijo za naprej. Slaba stran tega je, da prepogosto podležemo velikemu življenjskemu sovražniku – stresu. Ste tudi vi do sebe preostri?

Namesto da se nenehno osredotočate na prepričljive in kompleksne cilje, slavite tudi tiste majhne trenutke, ki vam prinašajo občutek zmage.

S tem, ko slavimo male, vsakodnevne zmage v življenju, se počutmo bolj samozavestne in motivirane za doseganje tega prijetnega občutka tudi naslednji dan. In dan za tem, in za tem..

Te 4 koraki vam bodo pomagali razviti navado praznovanja majhnih zmag:

1. korak: Začnite z majnim. Najprej si zapišite svoj končni cilj in to takoj pozabite. Sliši se neumno, ampak bo pomagalo, da se osredotočite na drobce pred seboj. Namesto da zapravljamo energijo za načrtovanje aktivnosti v prihodnjih mesecih, se osredotočajmo samo na izzive naslednjega dne. Bodite prisotni, tukaj in sedaj. To vam bo dalo občutek motivacije in povečalo samozavest. 
2. korak: Opazujte. Vsake toliko časa si vzemite nekaj časa za razmislek o svojem napredku. Tako pogosto smo osredotočeni na določen cilj, ki še ni bil zaključen, da pozabimo na napredek, ki smo ga že dosegli. To pomeni, da se primerjamo sami s seboj. Na primer, če je vaš cilj, da izgubite nekaj kilogramov, predlagamo tole: namesto da se sekirate, ker kilogrami še niso šli tako navzdol, kot ste želeli, primerjajte svoje stare slike s sedanjimi. Tako boste dobili vizualni dokaz o svojem napredku, ki naj služi kot navdih.
3. korak: Nagradite se. Če boste dosegli določen uspeh, ne glede na to, kako velik ali majhen je, vaš um pričakuje, da se boste nagradili. Če te nagrade ni, dobite občutek, da je bil vaš trud zaman. Privoščite si odmor, izlet s prijatelji, kino ali najljubšo sladico.
4. korak: Uživajte v vožnji. Morda je najbolj pomemben element, da ste v mislih zadovoljni s samim seboj in s svojimi doseženimi cilji. Ne pozabite se zabavati in ne jemite vsega preresno. Uživajte v eksperimentiranju.  Z upoštevanjem celotnega procesa učenja, znanja in izkušenj boste lahko preprečili stres in negativna čustva, tudi če ne  boste dosegli svojega končnega cilja.