Zakaj pride do vrtoglavice in omotice?

Simptom izvira iz motene funkcije sistema koordinacije v prostoru. Gre za zapleten mehanizem nadzora nad sistemom čutil: vid, sluh, občutek za dotik, tlak, napetost v mišičju – propriocepcija,  ravnotežni organ.

Preverite tudi: ALTERNATIVNA MEDICINA: CENA IN ALI DELUJE? (BIORESONANCA, HOMEOPATIJA, REIKI, AKUPUNKTURA)

Možgani neprestano obdelujejo podatke iz teh čutil in nam v vsakem trenutku posredujejo oceno položaja in gibov. To nam omogoča vzdrževanje ravnotežja in interakcije s predmeti v okolju. Če nastane okvara na kateremkoli čutilu, v povezavi z možgani ali v možganih samih, postane človek negotov glede položaja telesa v okolju in rezultat je vrtoglavica, lebdenje, omotica.

Izvor prave vrtoglavice (periferni tip) je najpogosteje bolezensko dogajanje v ravnotežnem organu (notranje uho). Centralni tip vrtoglavice pa nastane zaradi: patologije znotraj lobanje (možganska kap, tumor, krvavitev, poškodba), motenj prekrvavitve možganov (zožitev žilne svetline zaradi procesa ateroskleroze), hudih nevroloških bolezni (multipla skleroza), drugih bolezni (slabokrvnost, visok ali nizek krvni tlak, motnje v delovanju ščitnice, motnje vida), uživanja škodljivih snovi (nikotin, kofein, alkohol, zdravila).

Ker se v pomladnih dneh zračni talk zaradi hitre spremembe vremena hitro spreminja, se prav tako hitro spreminja tudi naš telesni tlak (pritisk) oz. ima nezmožnost prilagajanja na te spremembe. To se kaže v obliki vrtoglavic in omotic.

Zgodi se sledeče. Če se prvo vratno vretence  – atlas – premakne, to povzroči, da stiska vratne žile in vene. Posledica tega pa je slabša prekrvavitev naših možganov in nihanje v telesnem tlaku. Prav tako napačna pozicija atlasa lahko pritiska na center za ravnotežje v notranjem ušesu.