V zadnjih nekaj letih so tampone in vložke začele nadomeščati menstrualne skodelice. Čeprav se vse več deklet in žensk po svetu odloča za njeno uporabo, pa marsikatera zaradi mnogih predsodkov še veliko več vedno vztraja pri preizkušenih metodah. Ker je navada železna srajca, se pogosto bojimo poizkusiti kaj novega. Moja želja je, da razbijem te predsodke in vas navdušim za preizkušnjo menstrualne skodelice!

OSNOVE IN PREDNOSTI MENSTRUALNIH SKODELIC

Še nisi povsem prepričana kaj je menstrualna skodelica? Po natančni definiciji je to fleksibilna skodelica, ustvarjena za zbiranje krvi med obdobjem menstruacije – alternativa tamponom in vpijanju krvi. Izdelane iz silikona ne dražijo ali sušijo sluznice in so dobrodošla rešitev tudi za ženske, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji.

Uporaba in menjava skodelice je odvisna od posameznega cikla – pri močnejšem toku je potrebna pogostejša menjava, čiščenje pa je obvezno vsakih 12 ur (ali v primeru prepuščanja).

Menstrualna skodelica Lalicup je najbolj priznana v Sloveniji

Menstrualna skodelica Lalicup je najbolj priznana v Sloveniji

PREDNOSTI MENSTRUALNE SKODELICE

Nižji stroški in manj onesnaženja. Nekatere skodelice so namenjene dolgoročni uporabi – tudi do več let – in s tem zagotavljajo večje prihranke v primerjavi s tamponi in vložki. Zaradi ponovne uporabe se ustvari tudi manj odpadkov, zmanjša pa se tudi potreba po sekanju dreves za sanitarne pripomočke s papirno osnovo.

Manj neprijetnega vonja. Z uporabo menstrualne skodelice ni strahu pred neprijetnim vonjem ob neprimernem času, saj ujeta tekočina ni izpostavljena zraku kot v primeru ostalih sanitarnih pripomočkov.

Možnost spolnih odnosov. Tudi med uporabo menstrualne skodelice je možno izkazati ljubezen svojemu partnerju, saj skodelica ne preprečuje spolnih odnosov. Pri njih se jo lahko premakne bolj v desno ali levo, dejansko pa lahko v spolnosti brez težave uživate tudi med uporabo menstrualne skodelice. Če jo pred tem vzamete ven, je popolnoma odvisno od vas.

Preprosta uporaba. Vsaka, ki je že kdaj uporabljala tampone (predvsem tiste z aplikatorjem), bo imela pri prvi uporabi menstrualne skodelice nekaj težav, a brez skrbi! Sama uporaba je popolnoma enostavna – skodelico preprosto preložite v obliko tampona in jo previdno vstavite. Ogledate si lahko tudi različne videe, ki nazorno prikažejo uporabo menstrualnih skodelic. Ko jo vstavite, njene prisotnosti pravzaprav sploh ne občutite.

Ne prepreči ukvarjanja s športom. Ker lahko menstruacijo uporabljate med celotnim ciklusom (do največ 12 ur neprekinjeno) in tudi v času, ko nimate menstruacije – Lalicup namreč deluje tudi kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico med kopanjem ali plavanjem. Menstrualno skodelico Lalicup lahko brezskrbno uporabljate tudi ponoči in med športnimi aktivnostmi.

Seveda je ob uporabi menstrualne skodelice obvezne več doslednosti – po vsakem ciklu je priporočljivo – pravzaprav obvezno – steriliziranje skodelice s prekuhavanjem v vreli vodi, že pri samem nakupu pa je potrebno preveriti samo velikost skodelice. Prevelika ali premajhna namreč ne bo pravilno opravila svoje naloge. Večini uporabnic je največjo težavo predstavljalo le prvo vstavljanje skodelice, katerega se pa že po drugi uporabi brez večjih težav naučimo.

Pred nakupom menstrualne skodelice preverite njeno velikost

Pred nakupom menstrualne skodelice preverite njeno velikost