Ste se kdaj vprašali, zakaj jagode v poletnih dneh veliko bolj pašejo in bolj omamno dišijo? Odgovor je logičen in jasen – ker je to sezonsko živilo in je takrat pristno bolj kot kdajkoli. Ne potuje od daleč in je sveže. Morda si zlahka narišete scenarij, kako v tem trenutku uživate ob grizljanju lubenice, a najbrž vam ta po nekaj ugrizih ne bi več teknila. Zdaj je čas, ko se na naših krožnikih znajdejo buče, jabolka, ohrovt in kaki, kajti sezonska hrana je zagotovo najbolj zdrava, a je pri tem pomembno upoštevati tudi kombinacije živil, ki jih vključujemo na jedilnike in biti pri kreiranju slednjih malce bolj kreativni. Ni najbolj priporočljivo, da se držite le enih in istih receptov, na primer vedno enako pripravljeni bučno juho in jabolčno pito, pa četudi sta ti jedi zdravi in hranilni. Ustvarjajte raznolike kombinacije in sadje kombinirajte z zelenjavo, saj boste na ta način od posameznega živila potegnili več učinkovin in vedno druge. Za vas smo pripravili ideje, kako ohrovt, granatno jabolko, sladki krompir, buče, jabolka in kaki vključiti v jedilnik na malce bolj kreativen način, kot smo tega vajeni sicer:

 Ohrovtova solata

Ohrovt je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih in na jesenskih krožnikih pogostih jedi. Povsem na mestu je trditev, da so ohrovtove kroglice prava poslastica, že če so kuhane v slanem kropu, a ta zelenjava bo povsem novo dimenzijo dobila v presni obliki kot solata. Ohrovt zgolj narežemo na tanjše trakce, temu dodamo trakove rdeče čebule in jedrca orehov ter vse skupaj prelijemo z mešanico avokadovega olja in agavinega sirupa. Perfekcija!

Sladki krompir kot alternativa za ocvrt krompirček

Ob jesenskih večerih se prigrizki ob gledanju celovečerca še kako priležejo, a namesto, da grizljate nezdravi čips ali ocvrt krompirček, si raje privoščite zdravo alternativo v obliki pečenega sladkega krompirja. Sladki krompir je bogat vir vlaknin, kalcija in vitamina E, pečen in začinjen z zeliščno soljo pa neizmeren užitek vaših brbončic in vitke linije. Priporočamo, da ob prigrizku srkate penino rosé iz Vinske kleti Zlati grič, ki bo z iskrenjem mehurčkov jedi vnesla nekaj svežine.

Humus, osvežen z granatnim jabolkom

Sok iz granatnega jabolka je res najboljša možna izbira, ko iščete dozo C vitamina, antioksidantov in osvežitve, zrna granatnega jabolka so sama po sebi prvovrsten prigrizek za pred TV, a za malce bolj kreativno recepturo pokukajte v vzhodnjaško kuhinjo in zmleta zrna granatnega jabolka vmešajte v humus. Nastal bo izjemen namaz, čudovitih barv in krepčilnih sestavin.

Bučna juha z jabolkom

Kremna bučna juha in jabolčna pita … Kombinacija, ki bi ji lahko nadeli sinonim za kosilo pristnih jesenskih okusov, pa lahko dobi povsem novo dimezijo v eni jedi. Dodajte nekaj rezin jabolk v bučno juho ali pire. Na ta način boste juhi ali pireju ne le dodali svežino, pač pa tudi vlaknine in antioksidante.

Kaki v solati

Kakija ne poimenujemo brez razloga hrana bogov, saj je bogat vir vlaknin ter vitaminov A in C. Sam po sebi je s svojo sladkostjo popolna sladica, a se odlično znajde tudi v glavnih jedeh. Dodajte ga rukoli in zeleni solati ter jed dovršite z nekaj kockami svežega sira, orehovimi jedrci in pinjolami. Priporočamo, da ob tej jedi za sladokusce postrežete vrhunsko vino Chardonnay Reserve iz Vinske kleti Zlati grič.

Foto: Shutterstock