Barve s katerimi se obdajamo, izražajo našo osebnost in čustva, prav tako pa imajo vpliv na naše telo in duha. Če se zavedamo pomena barv in njihovega vpliva, jih lahko izkoristimo zavestno, da nam pomagajo ustvariti določeno počutje.

Barve vplivajo na človekovo počutje in to zlasti izkoriščajo v medicini, kjer jih uporabljajo v delovnih terapijah. Če pravilno izbiramo barve lahko le te pozitivno vplivajo na naše okolje in na nas. S pretiravanjem pa lahko privedemo do negativnih učinkov.

ZELENA BARVA

Deluje sproščujoče in pomirja oči. Ima pozitivne vplive na mentalnih sposobnostih, boljšo komunikacijo in pisno izražanje. Simbolizira mladost in naravo.

RUMENA BARVA

Je barva, ki osvobaja, aktivira, in poživlja. Rumena barva je barva sonca, optimizma in svetlobe. Ponuja nam srečo in upanje.

 

MODRA BARVA

Modra barva je barva harmonije, miru, razumskosti in natančnosti.  Umirja srčni utrip in velja za emotivni sedativ.

BELA BARVA

To je barva popolnosti in jasnosti.  Njen pomen je nedolžnost, čistost in dokončnost.

RDEČA BARVA

Izžareva trdno in močno energijo. Je pozitivna in topla barva. Pomen rdeče barve je strast, energija in akcija. Zelo pogosto se rdeča barva uporablja za izražanje ljubezni. Negativni pomen barve je, če smo z njo preveč obkroženi  lahko postanemo jezni, razdraženi in razburjeni.

Če se radi oblačite v rdeče ste energični, nagle jeze in impulzivni. Želite biti najboljši in radi ste v središču pozornosti.

Psihološki učinki rdeče barve so: udobje, čutnost, moč, vitalnost, odločnost, prijateljstvo, samozavest in toplota.

Rdeča barva je poznana tudi, kot barva ljubezni. Torej z kakršnimkoli kosom nakita ali obleke v rdeči barvi še posebej ponudarite svojo ženstvenost in strast.