Pogosto smo priča zgodbam o uspehu posameznikov, ki so svoj hobi spremenili v posel ali pa z njim prišli do dodatnega zaslužka. Upravičeno se nam zastavi vprašanje Le kako jim je uspelo?

Podjetniški krog

Ljudje se za lastno sprostitev ter zadovoljstvo ukvarjajo z mnogimi različnimi konjički, skozi katere v veliki meri izražajo ustvarjalnost in razvijajo svoj talent. Pri tem jim ni žal sleherne ure, saj jim čas nadvse hitro mineva, prav tako pa so na koncu navdušeni nad rezultatom, kakršenkoli že je, kajti niso obremenjeni s popolnostjo svojega produkta. Tako nekateri izdelujejo nakit, voščilnice, spletne aplikacije, drugi raziskujejo spletni marketing, rišejo, slikajo, pišejo … Skozi čas postajajo v svojem delu vse boljši in unikatni, izdelki pa se lepo kopičijo v omari.

Zakaj jih ne bi prodali?

Vstopiti na potrošniški trg, ki je zasičen s pestro ponudbo in napolnjen z različnimi tržnimi marketinškimi strategijami, vsekakor ni enostavno. Naenkrat se znajdemo v vodah podjetništva, ki od nas zahteva osnovno poznavanje iskanja poslovnih partnerjev, promoviranja svojega produkta, poznavanja družbenih omrežij in še mnogo več. Kajti uspešna prodaja temelji na razpoznavnosti ter kakovostni marketinški strategiji, ne glede na kvaliteto izdelka. Le kako naj ga potrošnik kupi, če niti ne ve zanj? Zato pa je nujno poznavanje osnov podjetništva.

Po osnove v Podjetniški krog

Težav iskanja novih poslovnih partnerstev se zavedata tudi mlada podjetnika Vanja Šnopl ter David Perger, ki sta ustanovila Podjetniški krog. Vanja je s svojim poslovnim projektom iskala spletno trgovino za prodajo domačih produktov, David pa izvajalce storitev za zdravje, rekreacijo ter lepoto – pri tem sta se njuni poslovni poti srečali. »In tako je prišlo do ideje, da bi enkrat mesečno organizirala poslovne sestanke/srečanja/delavnice, kjer bi se podjetniki srečevali, si pomagali iskati poslovne partnerje, nove stranke, odpirali prodajne poti.« Pripoveduje nasmejana Vanja in razlaga, da danes Podjetniški krog sestavlja 19 podjetnikov iz različnih branž, ki se srečujejo enkrat mesečno v CEZAM-u Ruše, z namenom, da pridobijo nove poslovne kontakte, kupce, predstavijo nove poslovne ideje, produkte, storitve … Skupina se veča tudi z vedno novimi člani, ki so zlasti šele na začetku svoje poslovne poti in pri tem potrebujejo pomoč, razno sodelovanje, priporočanja. Zraven druženja, srečanja, izmenjavanja mnenj, informacij ter mentorstva pa Vanja in David organizirata seminarje z znanimi in uspešnimi Slovenci ter s takšnimi, ki imajo odlično osebno zgodbo in jo želijo podeliti ostalim. Pred kratkim sta organizirala seminar z Nastjo Kramer (Malinca) v Rušah in v Ljubljani.

S hobijem do dodatnega zaslužka …

Sedaj pa je tik pred vrati seminar z znano in uspešno mlado slovensko podjetnico Petro Škarja, ki bo predavala na temo, kako iz hobija ustvariti donosen posel. Petra je avtorica mnogih knjižnih uspešnic, predavateljica ter tudi ena izmed organizatork vsakoletnega dogodka 500 podjetnic, ki ga poznajo zlasti poslovne ženske. Dinamična podjetnica se zaveda številnih preprek ter pasti, ki doletijo slehernega posameznika, še zlasti na začetku karierne poti. Sama poudarja, da v številnih hobijih zagotovo obstaja priložnost vsaj dodatnega zaslužka, ki se kasneje lahko razvije celo v donosen posel.

Poslovne sanje se lahko uresničijo

Tudi Vanja in David verjameta, da se naše prostočasne dejavnosti lahko pretvorijo v zanimivo poslovno zgodbo uspeha. S tem namenom širita pozitivno podjetniško energijo in še posebej preko zanimivih poslovnih zgodb vlivata upanje, da se kljub navideznim preprekam, lahko uresničijo naše poslovne sanje. Le verjeti je potrebno vanje 😉

Petra