Zagotovo ste že slišale, da je fino zaužiti čim več proteinov oziroma beljakovin. Spodaj je seznam, ki vam bo razkril, zakaj je to dobro za vaše telo in kaj lahko od tega pričakujete.

Vnos beljakovin (proteinov) je pomemben, čez palec lahko rečemo, da mora biti razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov zaužite hrane vsaj 1:5. Živilo, ki vsebuje 50 odstotkov ogljikovih hidratov, bi torej moralo vsebovati vsaj 10 odstotkov beljakovin. To je hitra formula, ko se odločate o primernosti živila ali obroka. Zagotovo ste že slišale, da je fino zaužiti čim več proteinov oz. beljakovin, zato je spodaj kratek seznam, ki vam bo pomagal do sprejetja odločitve.

10 razlogov, zakaj morate zaužiti več beljakovin:

  1. Beljakovine zmanjšajo vaš tek in omilijo lakoto
  2. Beljakovine lahko povečajo vašo mišično maso in fizično moč
  3. Beljakovine so dobre za vaše kosti
  4. Beljakovine vam pomagajo izgubiti telesno težo na dolgi rok, brez jo-jo efekta
  5. Beljakovine bodo odvrnile vaše želje po »poznih prigrizkih«
  6. Beljakovine pohitrijo vaš metabolizem in izgorevanje maščob
  7. Beljakovine zmanjšajo vaš krvni tlak
  8. Beljakovine ne škodijo zdravim jetrom
  9. Beljakovine pripomorejo hitrejši obnovi in regeneraciji vašega telesa po poškodbi
  10. Beljakovine vam pomagajo ostati fit in v formi, tudi ko se starate

Koliko beljakovin je dovolj? Nekaterim ljudem zadostuje 15 % vseh kalorij, ki jih zaužijejo, drugi potrebujejo 30 %. Če želite izgubiti telesno težo, izboljšati vaš metabolizem ali okrepiti vaše, je zaužitje dovolj beljakovin ključnega pomena, poleg omejevanje vnosa ogljikovih hidratov.

Beljakovine oziroma proteine najdete v najrazličnejših oblikah, kot so meso, mlečni izdelki pa tudi nekatera žita, najenostavnejši način za natančno odmerjanje beljakovin v vašo dnevno dieto pa so slastni beljakovinski napitki. Pobrskajte v spletni trgovini Vitalabo.si, hitro boste navdušeni!

beljakovine proteini

S pomočjo beljakovin v prahu si zmešajte okusen proteinski napitek!