Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Ste se kdaj vprašale zakaj se bojite ljubezni? Oziroma ali ste sploh kdaj razmišljale, da mogoče ne morete najti Gospoda Pravega, ker vas je enostavno preveč strah Ljubezni in predanosti? Ko se pogovarjam s damami med tridesetim in štiridesetim letom starosti, opažam, da je marsikatera še samska na pohodu za tistim, ki bi se mu lahko in rada predala, a jo je zelo strah. Boji se, da jo bo prizadel, da je ne bo spoštoval, sprašuje se kakšen oče bo, dvomi ali ji bo res zvest, groza jo je soočanja z njegovo preteklostjo in še za cel koš podobnih strahov in dvomov.

  Pravimo, da si želimo ljubezni. Kateri so vzroki, ki nas blokirajo in delajo prestrašene v tem iskanju?

  1. Prava ljubezen nas naredi ranljive. Ko se zaljubimo,  s tem prevzamemo tveganje, saj partnerju verjamemo in mu zaupamo, dovolimo mu, da ima vpliv na nas, kar pa nas naredi odprte in zelo ranljive. Nekako posplošeno velja, da bolj kot se predamo v odnos, bolj smo lahko prizadeti in tega nas je groza.

  2. Nova ljubezen nam lahko obudi stare čustvene rane. Ko se na novo zaljubimo, se ne zavedamo, kako smo “ožigosani” s čustvenimi brazgotinami naših prejšnjih partnerskih razmerij. In te ranice še vedno nehote prenašamo v nov odnos do drugega človeka. Obenem delujemo tudi pod vplivom ponotranjenih vzorcev in prepričanj, ki so jih v nas vsadili starši preko vzgoje in lastnega vzgleda.  Lahko se zgodi, da se upiramo ljubezenski predaji, ker le-ta v nas zbudi stara čustva prizadetosti, bolečine, jeze ali zavrnitve.

  3. Težave s lastno vrednostjo povzročijo dvom v drugo osebo. Kar težko verjamemo partnerju, da nas ljubi takšne kot smo, saj imamo v sebi močno zakoreninjeno mnenje, da nismo dovolj dobre. Zato se nam zdi, da si ne zaslužimo ljubečega in skrbnega partnerja.

  4. S srečo pride tudi bolečina. Tega se zavedamo, zato se mnogi umikamo pred stvarmi in čustvi, ki nas osrečujejo zato, ker nam lahko povzročajo tudi bolečino. Bolečine se bojimo, ne želimo je doživljati, skušamo se izogibati potencialnim sprožilcem, med katere lahko štejemo tudi morebitno razgradnjo ljubezni.

  5. Ljubezen je pogosto neenaka. Različne osebnosti ljubijo na različne načine in različno močno. Lahko bi rekli, da je ljubezen izven ravnotežja, predvsem zato, ker se njena intenziteta spreminja, pa tudi mi kot posamezniki smo različno opremljeni z dojemanjem ljubezni kot pojma, ki ga živimo z nekom. Dejansko to ni enostavno in v svoji sredici nosi tveganje.

  Povzela bi, da brez tveganja biti prizadeti tudi ne moremo iti z vsem srcem v novo in noro zaljubljenost. Bolečina je pač del Življenja. Ko sprejmemo, da moramo kdaj tudi tvegati, da lahko pridobimo glavni dobitek, potem si bolj upamo stopiti na spolzki teren negotovosti, ki jo nosi ljubezensko razmerje. Pogumno!

  svetovalnica

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje