Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Gibalni razvoj dojenčka se začne na trebuščku. Vse dejavnosti izhajajo iz tega položaja. Preden dojenček začne kobacati in hoditi, mora osvojiti še nekatere razvojne mejnike, kot so obračanje na trebušček in nazaj, vrtenje okoli svoje osi na trebuščku, dvigovanje glave, opora na roke ipd.

  Lega na trebuščku je pomembna, ker s tem dojenček razvija oporo na roke, uči se premikati svojo težo na trebuščku ter krepi vratne mišice, kar je pomembno pri razvoju kontrole glave.

  Novorojenček je na trebuščku v položaju popolne fleksije, medenica je dvignjena od podlage, nogice pa so pokrčene. Sposoben je dvigniti glavo in obraz obrniti na drugo stran. Že tukaj se dogaja pomembna izkušnja prenosa teže. Sam se sicer še ne bo uprl na roke in dvignil glave, ampak s stalnim obračanjem na trebušček, večkrat dnevno, bo dojenček sčasoma zmogel v celoti iztegniti vrat, dvigniti glavo in se opreti na stegnjene roke (»kravice past«).

  Trebušna lega je pomembna tudi zaradi razvoja opore na roke, stabilnosti in mišične aktivnosti v trupu, kar je predpogoj za kobacanje po štirih. O pomembnosti kobacanja pa si lahko preberete tukaj.

  Pomembno je, da dojenček vsak dan nekoliko časa preživi na trebuščku, zaradi krepitve mišic in lastne samozavesti o sposobnostih svojega gibalnega razvoja. Ko se dojenček zave, da lahko kontrolira svoje gibanje, postane bolj samozavesten.

  Preverite tudi: Baby Shower: Popoln vodnik za načrtovanje nepozabnega dogodka

  Kdaj na trebušček?

  Z obračanjem dojenčka na trebušček lahko začnemo že takoj po rojstvu. Najbolj pristen in lep položaj dojenčka na trebuščku je lahko že v porodnišnici, ko vam ga položijo na vaš prsni koš.

  Koristi trebušnega položaja:

  ~ krepitev vratnih mišic, ki so pomembni za kontrolo glave

  ~ občutenje lastne teže na trebuščku

  ~ krepitev lastne samozavesti o sposobnostih svojega gibalnega razvoja

  ~ poigravanje in kontrolo težišča z ene strani telesa na drugo (kar jim pomaga pri nadaljnjem kobacanju)

  ~ razvoj ravnotežja in koordinacije (temelj za motorične veščine)

  ~ koordinacija oko – roka (vizualne sposobnosti)

  Preverite TOP rojstnodvenvne lokacije za praznovanje rojstnega dneva otrok

  Kako začeti s položajem?

  Na začetku postavite vašega dojenčka na svoj trebuh oziroma prsni koš (trebušček na trebušček). Namestite se udobno in dajte vašega dojenčka z njegovim trebuščkom na vaš prsni koš. To je odlična alternativa ležanja dojenčka na trebuščku na tleh. Spodbuja se vizualni sistem in predvsem čustvene vezi. Že tukaj se bo dojenček trudil dvigniti glavico, da vas vidi in sliši.

  Kadar ga previjate, ga lahko počasi obrnete na trebušček za kratek čas.

  Na tleh naj bo dojenček na dovolj čvrsti, a še vedno mehki in kvalitetni blazini. S tem, ko bo dojenček na trebuščku, bo imel možnost raziskovati svojo okolico in se začeti premikati iz ene strani na drugo, kar pripomore h koordinaciji, ravnovesju in posturalni kontroli. Nove motorične sposobnosti pa pripeljejo do tega, da dojenček postaja bolj samozavesten v svojih gibih, kar ga opogumi k raziskovanju sveta okoli sebe, kar slej ko prej pripelje do premikanja po prostoru. Medtem ko vaš otrok leži na trebuščku, se spustite k njemu na tla, da bo vedel, da ste v bližini. Igrajte se z njim, pojte, berite in/ali glejte knjigice. To ga spodbudilo počasi, da bo začel premikati glavo, roke in/ali noge. Priporoča se, da večkrat na dan obrnite svojega dojenčka na trebušček za kratek čas. Vi sami najbolje poznate svojega dojenčka in preden začne jokati, ga obrnite nazaj na hrbet ali bok. Postopoma povečujte čas na trebuščku.

  Če moj dojenček ne mara ležanja na trebuščku…

  …začnite s malimi koraki. Vodite vašega dojenčka v obrat iz hrbta na trebušček za kratek čas, nato ga zopet obrnite nazaj na hrbet. Postopoma podaljšujte ležanje na trebuščku, da bo vsak dan več časa na trebuščku, pa čeprav sekundo več od prejšnjega dne. Za dojenčka je ležanje na trebuščku lahko težko, še posebej ker deluje proti gravitaciji, da bi ohranil glavo višje od tal.

  Najdite nek, za vašega dojenčka, varen način ležanja na trebuščku – ali je to ležanje na vašem trebuščku ali čez vaše noge. Karkoli bo kvalitetno spodbujalo trebušni položaj, bo v redu.

  Predvsem dajte vašemu dojenčku čas in ne prehitevajte in ne spuščajte razvojne mejnike, ki jih mora osvojiti.

  Kako preživljati z vašim dojenčkom čas na trebuščku, vas naučimo v Moj svet gibanja.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje