Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  5 od 1

  Poletje je čas, ko se mnogi od nas z veseljem potopimo v svet sonca, morja in romantičnih avantur. Vendar pa, medtem ko se osredotočamo na zabavo in sprostitev, ne smemo pozabiti na pomembne vidike varnega spolnega življenja.

  Kaj je HPV?

  HPV ali humani papiloma virusi so najpogostejša spolno prenosljiva okužba na svetu. Ti virusi se lahko prenašajo prek kože in sluznice, za okužbo pa je dovolj že tudi stik roka – spolovilo. Ne, HPV ni le »težava« žensk – lahko prizadene tudi moške. Obstaja več kot 100 različnih tipov virusov HPV, nekateri povzročajo genitalne bradavice, medtem ko drugi povečujejo tveganje za razvoj raka, vključno z rakom materničnega vratu, anusa, grla in penisa.

  Ozaveščenost in pogovor

  oce in sin pogovorPrvi korak pri preprečevanju širjenja HPV je ozaveščenost. Pogovor o spolnih zdravstvenih vprašanjih, vključno s HPV, je ključnega pomena za naše spolno zdravje in dobro počutje. Spolnost še zdaleč ni več tabu tema, je nekaj normalnega, vsakdanjega.

  Vsekakor pa je pogovor najpomembnejši v času adolescence, ko imajo mladi tisoč in eno vprašanje. Pogosto lahko pogovori o teh temah postanejo neprijetni, zato je izjemno pomembno, da te zadržke premagamo in ohranjamo odprt odnos zaupanja z našimi otroki in bližnjimi.

   

  Naj vam pomagamo z nekaj primeri in predlogi, kako pristopiti k pogovoru s svojim otrokom o tematiki spolnosti:

  1. Ustvarite sproščeno okolje. Pogovor o spolnosti naj se razvije v sproščenem in zaupnem okolju, kjer se bo vaš otrok počutil udobno. Izberite mirno mesto brez motečih dejavnikov, kjer boste imeli dovolj časa za nemoten pogovor.

  2. Poslušajte in bodite razumevajoči. Najprej poslušajte, kaj vaš otrok že ve ali čuti glede spolnosti. Otroka poslušajte in zagotovite, da se bo počutil razumljenega in sprejetega, ne glede na to, kakšna so njegova trenutna mnenja ali vprašanja.

  3. Uporabite primeren jezik. Prilagodite svoj jezik glede na starost in razvojno stopnjo otroka. Uporabljajte preproste, a natančne izraze, primerna za njegovo razumevanje.

  4. Začnite z osnovami. To je razlaga o bistvenih razlikah med dečki in deklicami ter o tem, kako naša telesa delujejo. Postopoma lahko nadaljujete z razlago o puberteti in spremembah, ki se med odraščanjem zgodijo v telesu.

  5. Spodbudite vprašanja. Poudarite, da je popolnoma naravno, če ima vaš otrok vprašanja o spolnosti. Spodbujajte ga, naj z vami deli svoje dvome ali skrbi.

  6. Poudarite vrednote in odgovornost. Ob pogovoru o spolnosti ne pozabite poudariti vrednot, kot so spoštovanje, zaupanje in odgovornost. Govorite o pomenu vzajemnega soglasja in zdravih odnosov.

  7. Ne zanemarite varne spolnosti. Pogovor o varni spolnosti je ključen. Razložite, kako se zaščititi pred spolno prenosljivimi boleznimi, vključno s kontracepcijo in uporabo kondomov.

  8. Uporabite primerjave. Za lažje razumevanje lahko uporabite primerjave iz vsakdanjega življenja, ki bodo vašemu otroku približale spolnost na razumljiv način.

  9. Ponudite vir informacij. Če se vaš otrok ne počuti povsem udobno ob pogovoru z vami, mu ponudite druge vire informacij, kot so knjige ali ustrezne spletne strani, ki obravnavajo to tematiko.

  10. Ohranite odprt odnos. Spolnost je tema, ki jo je treba obravnavati kot kontinuiran dialog, ne kot enkratni pogovor. Ohranite odprt odnos s svojim otrokom in mu zagotovite, da se lahko kadarkoli ponovno obrne na vas s svojimi vprašanji ali težavami.

  mama in hči pogovor

  Pomembno je, da je pogovor o spolnosti del normalnega družinskega komuniciranja. S spoštljivim in odprtim odnosom lahko pomagate svojemu otroku razvijati zdrav pogled na spolnost in vzpostaviti odgovorne odnose v prihodnosti.

  Pri pogovoru je nujno omeniti tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:
  A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,
  B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),
  C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma).

  dr. Srnovrsnik

  Foto: Tinkara Srnovršnik, osebni arhiv

  O spolnosti in ustvarjanju primernega okolja za pogovor z otroki smo se pogovarjali s Tinkaro Srnovršnik, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega doma Ljubljana, letošnjo zmagovalko akcije Moj zdravnik revije Viva, medicina & ljudje v kategoriji Moja ginekologinja, ki nam je povedala: »V slovenskem šolskem sistemu sta spolni vzgoji namenjeni dve šolski uri v 9. razredu osnovne šole. Izvajalke spolne vzgoje so diplomirane medicinske sestre, katerih izobraževanja koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), financiranje pa je zagotovljeno s strani ZZZS. Čeprav se tem o spolnosti ob izkazanem zanimanju učencev izvajalke spolne vzgoje lahko dotaknejo tudi v nižjih razredih osnovne šole, bi bilo tej tematiki v šolah potrebno nameniti še več časa.«

  Svetovni splet in spolnost

  Dr. Srnovršnik poudarja, da si je danes potrebno priznati, da digitalna pismenost mladostnikov že prekaša digitalno pismenost staršev, kaj šele starih staršev. Svetovni splet lahko služi kot dober vir in medij za širjenje relevantnih informacij o zdravju. Sama tako že skoraj 15 let odgovarja na vprašanja mladostnikov na temo spolnosti v spletni svetovalnici www.tosemjaz.net, ki deluje pod okriljem NIJZ Celje. Omenjena spletna stran je bila prepoznana kot odlična tudi v Evropskem parlamentu znotraj t.i. Evropskega parlamentarnega foruma za seksualne in reproduktivne pravice (The European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights). Seveda pa svetovni splet prinaša tudi precej pasti – ena od takšnih je zagotovo dostop do pornografskih vsebin. »Skozi vsa ta leta spletnega svetovanja opažam, da dostop do teh vsebin lahko izkrivlja dejansko podobo o spolnosti, zato začetku spolnih odnosov pogosto sledi razočaranje. Tako se denimo že mlajši mladostniki obremenjujejo z dolžino svojega penisa, mladostnice pa si po prvem spolnem odnosu belijo glavo s tem, zakaj niso doživele vrhunca, ko bi bilo vsekakor bolj na mestu zanimanje za ustrezno zaščito tako pred neželeno nosečnostjo kot spolno prenosljivimi okužbami.«

  Redni pregledi

  Redni zdravstveni pregledi so ključnega pomena za odkrivanje morebitnih težav v zgodnjih fazah. Pri ženskah redni ginekološki pregledi z odvzemom brisa materničnega vratu (PAP test) lahko pomagajo prepoznati morebitno okužbo z visokorizičnimi tipi HPV, ki bi lahko vodila v razvoj raka materničnega vratu.

  Moški naj redno obiskujejo urologa in sledijo nasvetom zdravstvenih strokovnjakov glede možnosti testiranja na HPV.

  Cepljenje proti HPV

  Ena izmed najučinkovitejših strategij za zaščito pred HPV je cepljenje. Cepljenje proti HPV je na voljo tako za moške kot za ženske in je najbolj učinkovito pred samim pričetkom spolne aktivnosti, ko posamezniki še niso bili izpostavljeni okužbi s HPV. Tudi imunski odziv na cepljenje proti HPV je najboljši prav v starosti 9 do 14 let.

  Cepljenje je priporočljivo do 26. leta starosti in tudi kasneje po individualni presoji in priporočilu zdravnika, glede na tveganje za okužbo. Cepivo varuje pred okužbami z določenimi genotipi HPV, s katerimi oseba še ni bila okužena, zato je cepljenje manj učinkovito, če se je oseba že okužila z enim od genotipov HPV, proti katerim ščiti cepivo.
  O cepljenju proti HPV dr. Srnovršnik odgovarja: »Ženske me v ambulanti velikokrat vprašajo po mnenju glede cepljenja njihovih otrok. Običajno jim v razmislek postavim vprašanje, kako bodo odreagirale, ko bo denimo pri njihovi hčerki v zgodnjih dvajsetih letih zaradi hujših predrakavih sprememb potreben poseg na materničnem vratu, hčerka pa jih bo takrat v stiski vprašala, zakaj ni bila v osnovni šoli, ko je to predvideno, cepljena proti HPV.«

  Izobraževanje o HPV

  Stopnja zaupanja v cepljenje proti HPV je žal še vedno prenizka, zato je zagotavljanje ustreznega izobraževanja o HPV ključnega pomena za zmanjšanje stigme in napačnih informacij glede te okužbe. To vključuje razumevanje tveganj, simptomov in načinov prenosa HPV. Vzpostavitev programov izobraževanja v šolah in skupnostih vsekakor lahko pomaga povečati zavedanje o pomenu varne spolne prakse in rednih pregledov.

  Dr. Srnovršnik zagovarja iskanje informacij in izobraževanje o tovrstnih tematikah tudi na spletu, vendar izrecno poudari, naj to opravljamo zgolj na kredibilnih spletnih mestih, kot so spletne strani preventivnega presejalnega programa ZORA, spletna stran NIJZ in podobne. »Splet je odlično orodje za iskanje informacij, a resnično le na kredibilnih mestih. V primeru nejasnosti smo ginekologi vedno odprti za pogovor.«

  Varne in seksi poletne avanture so lahko prav lepe, a le, če sprejmemo ukrepe za zaščito svojega zdravja in zdravja svojih partnerjev. Ozaveščanje o HPV, pogovori o spolnem zdravju, redni pregledi in cepljenje so ključni dejavniki, ki nam pomagajo zmanjšati tveganje za prenos HPV.
  Pomembno je, da se zavedamo, da so odgovorni odnosi do sebe in drugih temelj našega spolnega zdravja, ne samo poleti, ampak skozi vse leto. S skupnimi močmi lahko ustvarimo bolj ozaveščeno in zdravo družbo.

  ocena bralcev
  5 od 1

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje