Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Priznajmo, skoraj je ni ženske, ki bi ravno z veseljem obiskala svojega osebnega ginekologa. Vse prevečkrat se ženske ob tem počutijo nelagodno.  Pa vendar naj vas pomirimo – večina obiskov mine hitro in pomembno je, da imate v mislih enostavno dejstvo – na pregledu ste zaradi svojega zdravja. Pravila zdravstvenega zavarovanja navajajo, da mora ženska preventivni pregled opraviti na tri leta, a prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. svetuje, da je le-ta pogostejši. ”Idealno je, da bi ženske, ki so v rodnem obdobju ali po menopavzi, ginekologa obiskale enkrat letno. Idealen čas za obisk ginekologa pri najstnicah pa je pred prvim spolnim odnosom.”

  Torej, prvi obisk ginekologa se priporoča pri starosti od 13 do 16 let oziroma pred pričetkom spolne aktivnosti. Dandanes se ta lahko prične že pred navedeno starostjo, iz tega razloga pa je zato izjemno smiselno, da se tako najstnice kot starši pozanimate o spolno prenosljivih boleznih. Ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih bolezni je tudi okužba z virusi HPV, ki lahko povzročijo različne vrste rakov in drugih bolezni.

   

  Kako se zaščititi pred virusi HPV?

  Pravilno razmišljate, HPV se najpogosteje prenašajo pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni).

  Po podatkih se spolno aktivne osebe vsaj enkrat v življenju okužijo s HPV – večina že kmalu po začetku spolnega življenja, zato je pogostost okužb najvišja pri mladostnikih in mlajši odraslih, starih 15-25 let. Okužba je pogosta tako pri moških kot pri ženskah. Možnost okužbe pa lahko zmanjšamo s pravočasnim cepljenjem ali spolno vzdržnostjo.

   

  Prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., ginekologinja z UKC Ljubljana je izpostavila: “Okužbo s HPV največkrat povezujemo z rakom materničnega vratu. Breme bolezni zaradi HPV pa je veliko tudi pri moških, kjer HPV povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice.”

   

  Nova generacija šestošolcev in šestošolk ima možnost brezplačnega cepljenja proti HPV, s tem pa lahko bistveno zmanjšajo možnost, da bi v odrasli dobi zbolevali za rakavimi in drugimi boleznimi, ki jih povzročijo okužbe s HPV. Država omogoča brezplačno, a prostovoljno, cepljenje dečkov in deklic v 6. razredu osnovne šole ob rednem sistematskem pregledu. Cepijo pa se lahko tudi zamudniki, kar je pomemben korak k doseganju kolektivne imunosti in eliminaciji rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV.

  Cepljenje proti HPV se opravi z 9-valentnim cepivom s številom odmerkov glede na starost ob začetku cepljenja: za mlajše od 15 let sta dovolj dva odmerka, za starejše so potrebni 3 odmerki.

   

  Je cepljenje proti HPV na voljo tudi v Sloveniji?

  Da, cepljenje proti HPV je v Sloveniji na voljo od leta 2006. Od leta 2021 so v program cepljenja proti HPV poleg deklic vključeni tudi dečki, kar pomeni, da se v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) lahko cepijo deklice in dečki, ki v šolskem letu 2021/22 obiskujejo 6. razred osnovne šole.

   

  Kako učinkovito je cepljenje proti HPV?

  Podatki študije, ki je bila konec lanskega leta objavljena v znanstveni reviji The Lancet in je bila narejena na podlagi podatkov o cepljenju proti HPV v Veliki Britaniji, kažejo, da je pojavnost raka materničnega vratu pri dekletih, ki so bila cepljena v starosti od 12 do 13 let, upadla za 87 odstotkov. Dekletom, ki so se cepila kasneje, pri starosti od 16 do 18 let, pa je pojavnost upadla za 34 odstotkov.

   

  Je cepivo proti HPV varno, koliko je stranskih učinkov?

  Strokovnjaki poudarjajo, da vse raziskave do sedaj kažejo , da so cepiva izredno varna. V Sloveniji je bilo do leta 2021 razdeljenih 200 tisoč odmerkov razdeljenih. Prejeli so 215 prijav blažjih neželenih učinkov, kot so pordelost na mestu vboda, rahla oteklina in glavobol.  To je relativno malo v primerjavi s številom cepljenj, kar pa je še bolj pomembno -prav vsi so izzveneli v nekaj dneh brez posledic.

   

  V Sloveniji letno za rakom materničnega vratu zboli 100-120 žensk, 40-50 pa jih umre

  Okužbe s HPV povzročajo več kot 99 % vsega raka materničnega vratu (RMV).

  Odkritih in zdravljenih je med 1500 in 2000 histopatološko potrjenih predrakavih sprememb visoke stopnje, ki bi nezdravljene lahko napredovale v raka. Zavedati se moramo, da se rak materničnega vratu razvije preko predstopenj, torej predrakavih sprememb materničnega vratu – za nastanek le-teh (in posledično RMV) pa je nujna dolgotrajna okužba z visokorizičnimi genotipi HPV. Zaradi počasnega razvoja je eden redkih rakov, ki ga lahko preprečimo z učinkovitim presejanjem.

  Zato je izjemnega pomena, da ženske redno obiskujejo svojega osebnega ginekologa. Preventivni pregledi s testom PAP namreč omogočajo odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnjega RMV pri ženskah, ki še niso razvile simptomov bolezni.

   

  Pomembno je odkrivanje zgodnjih oblik

  Pomemben dejavnik v celotni zgodbi je ZORA (Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu), presejalni program, ki s preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu omogoča pravočasno odkritje predrakave spremembe. Zaradi izjemno uspešnega odkrivanja najbolj zgodnjih oblik raka materničnega vratu v sklopu državnega programa ZORA, je smrtnost zaradi tega raka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.

  Program ZORA torej poskrbi, da vsaka ženska, stara med 20 in 64 let, ki v zadnjih treh letih ni opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu, dobi na dom pisno vabilo na pregled. Ker RMV, kot že omenjeno, raste počasi in potrebuje več let, da iz predrakave oblike napreduje v raka, je mogoče s pregledi žensk na tri leta veliko večino nevarnih sprememb materničnega vratu odkriti in zdraviti pravočasno.

   

  Ne odlašajte več! Pozanimajte se, kdaj ste nazadnje obiskale svojega osebnega ginekologa in poskrbite za svoje zdravje. Saj poznate rek »Bolje je preprečiti, kot zdraviti.«

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje