Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Skrb za zobe in dlesni ter celotno ustno votlino je dobra naložba za prihodnost in osnova za naše zdravje in dobro počutje. Medtem ko je dobro ustno zdravje mogoče doseči v samo nekaj minutah na dan, lahko napačne prakse povzročijo nepopravljivo škodo. Tukaj je nekaj dejstev, ki jih morate vedeti.

  Mit: zobozdravniški pregled potrebujete vsakih 6 mesecev

  Dejstvo: za vzdrževanje ustnega zdravja moramo običajno obiskati zobozdravnika vsakih šest ali dvanajst mesecev. Vendar je interval ponovnega obiska potrebno individualno prilagoditi, saj številna stanja v ustih zahtevajo krajši čas med obiski. Tudi nastajanje zobnega kamna je pri posameznikih zelo različno, pri nekaterih ljudeh ga je treba odstranjevati pogosteje kot na šest mesecev.

  Mit: takoj po jedi si je dobro umiti zobe

  Dejstvo: ščetkanje takoj po jedi načeloma povzroči več škode kot koristi. Hrana, ki vsebuje veliko kisline, ali sladkorja, vpliva na padec kislosti v ustih.  Slednje je za sklenino škodljivo, zaradi česar se zmehča. Če zobe v tem času ščetkate, lahko sklenino poškodujete. Ustno votlino zato takoj po jedi raje splaknite s kozarcem vode, s čiščenjem zob pa počakajte vsaj 30 minut. Po ščetkanju zob zvečer ne jejte ničesar, pijte pa le vodo.

  Mit: najbolj ustrezna je trda zobna ščetka, saj mehka ne more dovolj dobro očistiti zob

  Dejstvo: za čiščenje zob morate dejansko uporabiti mehko zobno ščetko. Pregrobe ščetine lahko ranijo dlesni ter jih odrinejo od zoba in s tem razgalijo zobni vrat. Zobna korenina, ki pri tem pogleda izpod dlesni, je zelo občutljiva na dotik, kar lahko povzroči bolečine in skelenje.

  Mit: lahko poškodujemo sklenino, če prevečkrat dnevno umivamo zobe

  Dejstvo: s ščetko in zobno kremo odstranimo obloge na zobeh, ne da bi se pri tem izgubile pomembne količine trdih zobnih tkiv. Lahko pa se to zgodi, če uporabljamo preveč abrazivne zobne kreme, trdo zobno ščetko, preveliko silo ali pri močnem in prepogostem ščetkanju.

  Vsaj dvakrat dnevno naj bi si temeljito očistili zobe s srednje trdo ščetko ter z zobno kremo, ki vsebuje fluoride. Ti ščitijo in pomagajo pri remineralizaciji sklenine in dentina. Tako zapirajo dentalne kanalčke in zmanjšujejo skelenje zob. Fluoridi dokazano pomagajo pri zmanjševanju pogostosti kariesa. Med najučinkovitejšimi ukrepi je uporaba dm zobnih krem Dontodent, ki po nizki ceni in z visoko učinkovitostjo, poskrbijo za zdrav in bleščeč nasmeh.

  Mit: zobna ščetka je dovolj za popolno ustno higieno

  Dejstvo: Z zobno ščetko opravimo samo 70 odstotkov dela, zato si moramo zobe čistiti tudi z medzobno ščetko in nitko. Velik del zobnih površin namreč predstavljajo medzobni prostori, ki jih s ščetko ne dosežemo. Največ bakterij leži prav med zobmi in na notranji strani zob.

  Mit: bolezen dlesni vpliva tudi na druge zdravstvene težave

  Dejstvo: vaš zobozdravnik je verjetno prva oseba, ki bo opazila bolezen dlesni. Zaradi tega imate več možnosti za razvoj zdravstvenih težav kot sta diabetes in hipertenzija. Obstaja pa tudi možnost za razvoj nekaterih vrst raka, ki so povezani s kroničnim vnetjem.

  Večino težav zob in ustne votline pri ljudeh povzročita dva glavna dejavnika: hrana in pijača ter bakterije, ki so v ustih normalno prisotne. Izdelki za nego zob in ustne votline dm Dontodent zagotavljajo vzdrževanje ustne higiene z odstranjevanjem ostankov hrane in zobnega plaka (ta vsebuje bakterije), hkrati pa krepijo zobe. Pomagali bodo tudi pri osveževanju ustnega zadaha in ustvarjanju čistega občutka v ustih.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Ti pošljemo izbor TOP vsebin raje na email?

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.

  Izbor TOP vsebin na tvoj email ↓

  Omogočamo ti hitro odjavo in 100% spoštujemo tvojo zasebnost.