Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Veliko pametnih ur je sposobnih bolj ali manj uporabne analize kakovosti spanja. A le ena to počne na znanstvenih osnovah in si jo obenem zaradi izredno dostopne cene lažje privoščimo!

  Slabo spanje vpliva na sposobnosti organizma. Pogosto zehamo, smo razdraženi, imamo težave s koncentracijo in čutimo pomanjkanje energije. Ampak to je zgolj nekaj simptomov, ki nam gredo pošteno na živce. Neprimerno slabše je, če zapademo v kronično pomanjkanje spanja. Ne vpliva le na občasno slabše počutje, temveč prej ali slej tudi na poslabšanje zdravja. Težava je večplastna. Zdi se nam, da smo spali dovolj dolgo, a se vseeno počutimo izžeti. Drugič spimo manj, pa smo vseeno spočiti in polni energije. Kako iz tega razbrati opozorilne znake, ki nam jih sporoča telo. Težko. Še posebej, ker dolžina spanja, ni edino merilo kakovosti.

  Kako spanje zaznajo naprave in kako strokovnjaki?

  Glavni način, kako nosljive naprave določijo, kdaj uporabnik spi in kdaj je buden, je spremljanje gibanja telesa. Čeprav telo med spanjem ni popolnoma mirno, je gibanje bolj umirjeno oziroma manj izrazito kot v budnem stanju. Tako dobimo čas, preživet v postelji. Z natančnejšim spremljanjem gibanja nato boljše zaznajo še posamezne faze spanja. Da je to sploh mogoče, poleg gibanja uporabljajo še tipalo srčnega utripa (vključno s funkcijo merjenja nasičenosti kisika v krvi SpO2). Ko zaspimo, se srčni ritem umiri in ostane relativno enak ves čas spanja, z izjemo, ko smo v fazo hitrega premikanja oči (faza REM). Tedaj srčni utrip naraste in je podoben utripu v budnem stanju zaradi sanj ali nočnih mor, ki jih doživljamo v tej fazi.

  Strokovnjaki sicer spanje delijo na ne-REM, med katerim ne prihaja do hitrega premikanja oči, in fazo REM, za katero je to značilno. Prvo poznamo kot mirno spanje in se deli v tri faze. Od uspavanja (N1) preko plitkega (N2) do globokega spanja počasnih možganskih valov (N3). Prve dve zaznamuje postopno znižanje srčnega utripa, telesne temperature in dejavnosti možganov, medtem ko se v tretji pojavijo izbruhi velikih, močnih valov. Sledi spanje hitrega gibanja oči (REM), ko doživljamo najbolj živahne sanje in zato možganski valovi znova postanejo hitrejši. Fazi ne-REM in REM ves čas izmenjujeta v zaporedju N1 – N2 – N3 – REM. Prvi cikel traja v povprečju 90 minut, trajanje naslednjih je približno 100-120 minut. Proti jutru se faza REM z vsakim ciklom daljša, medtem ko se faza globokega spanca krajša. Od dolžine spanja je odvisno število ponavljajočih se ciklov spanja (približno 3-4 cikli). (vir podatkov je Wikipedija).

  Kako zmogljiva je tehnologija Huawei TruSleep?

  Med sodobnimi nosljivimi napravami je največ razlik ravno v funkciji spremljanja in analize spanja, ki mora, drugače nima večjega smisla, dati uporabne rezultate in priporočila. Huaweieve nosljive naprave brez izjeme perfektno opravljajo tudi to nalogo. Zmogljiva baterija ima pri tem osrednjo vlogo, saj si težko predstavljamo, da nas ura spremlja noč za nočjo, če jo morate polniti vsak ali v najboljšem primeru vsak drugi dan.

  Kljub temu da pametna ura Huawei Watch GT 3 SE sodi med cenovno dostopnejše, ni nič manj zanesljiva v spremljanju in analizi spanja. Na njenem zaslonu zlahka preverimo, kako dolgo smo spali, medtem ko celovito analizo dobimo v aplikaciji Zdravje (Huawei Health). Vsako jutro algoritmi točkovno ocenijo kakovost, glede na dolžino spanja, deleža globokega spanja, rahlega spanja, spanja REM, števila bujenj in kakovosti dihanja. Pri vsaki meritvi aplikacija ponudi razlago in napotke za izboljšanje, medtem ko je glavno priporočilo prikazano poleg ocene. Če želimo, lahko ročno zaženemo snemanje, kar je še posebej uporabno v primeru smrčanja ali motenj dihanja. Razen dnevnih analiz so na voljo že tedenske in letne, preko katerih lažje preštudiramo vzorec spanja in zaznamo morebitne težave.

  Pametne ure ne morejo analizirati kakovosti spanja, kot ga zdravnik v bolnišnici, saj ta poleg omenjenih fizioloških podatkov med spanjem spremlja še možganske valove. Toda dobro je vedeti, da analize pametnih ur Huawei lahko pomagajo in so odlično orodje za doseganje zdravega življenjskega sloga in izboljšanje počutja.

  Pametno uro Huawei Watch GT 3 SE v črni ali zeleni barvi dobite po priporočeni ceni 199 evrov in je popolna spremljevalka pametnih telefonov Huawei, kot so nedavno prestavljeni Huawei Mate 50 Pro, Huawei nova 10 Pro in Huawei nova 10, na katerih je aplikacija Zdravje že nameščena.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje