Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Svetovanje ali terapija lahko pomaga paru, da izboljša svoj partnerski odnos na mnogih področjih. Naučijo se, kako reševati konflikte, kako slišati eden drugega in se ne zgolj poslušati, kako zdravo komunicirati in se bolje razumeti, izboljšajo lahko čustveno vez in si ponovno zaželijo eden drugega. Ko vidim rezultate svetovanja pri paru, ki se je resno lotil dela na svojem odnosu, sem ganjena in ponosna na ta par.

  Seveda pa obstaja tudi mnogo ovir, ki bremenijo partnerski odnos. Napredek in razvoj v odnosu običajno ne poteka linearno zvezno, torej ni v ravni vzpenjajoči črti, temveč prihaja do vzponov in padcev. Nič zato, to je del učenja. Pomembno je, da so odmiki od ravne črtne zdravega odnosa čim manj oddaljeni. In pomembno se je zavedati, da je preobrazba partnerskega odnosa in s tem povezano partnersko svetovanje proces, ki zahteva svoj čas in aktivno udeleževanje srečanj, saj je tako možno pričakovati hitrejši napredek v odnosu.

  Tole je nekaj najbolj pogostih ovir in seveda rešitev:

  1. Želimo, da se naš partner spremeni, sami se pa ne bi nič spremenili, saj po navadi na sebi ne vidimo težav in se ne zavedamo, da tudi sami soustvarjamo svoj delež odnosa. Pomembno je vedeti, da je center procesa odnos in ne to, kako se vede partner. Vsak od njiju mora narediti določene spremembe, če želita, da se izboljša odnos, ki ga tvorita prav onadva.

  2. Ne želimo prevzeti odgovornosti za svoj delež v partnerskem odnosu. Vztrajamo na svojih stališčih in sploh nočemo in ne želimo slišati stališč in argumente drugega. Obešamo se na besede ali že zdavnaj nepomembna dejanja, ki pa jih en partner še vedno očita drugemu.

  3. Skrivamo in lažemo. Na svetovanju pogosto paru povem, da nima smisla hoditi na srečanja, če mislita lagati, skrivati ali imeti figo v žepu. S tem zgolj škodita odnosu. Vedeti je treba, da skrivnost skoraj vedno pride slej kot prej na plan (po navadi gre za prevaro in skrivanje le-te).

  4. Vztrajati in biti potrpežljivi eden z drugim. Partnerja mislita, da se bo odnos spremenil kar čez noč. To žal ni mogoče in ker je to proces, zahteva kar nekaj časa, da se ustaljene navade razstavijo in da skupaj z mojo pomočjo oblikujemo nove in zdrave odnose, ki sčasoma prerastejo v ljubečo pripadnost. Paru povem, da morata delati kot moštvo, če želita imeti kakovostno in ljubečo skupno prihodnost.

  5. Potrebno je zaupati svetovalnemu procesu. Da se pride do korenin konflikta in da se začne proces ozdravitve, priporočam paru, da investira svoj čas in nekaj denarja v to, da se naučita kako biti spoštljiva eden do drugega, kako znati negovati na novo vzpostavljen zdrav in ljubeč odnos, kako naj si raje izkazujeta čustva kot zgolj misli. Kajti, partnerski odnos je vedno ples dveh!

  6. Ne predolgo čakati z odločitvijo za iskanje strokovne pomoči. Če par kot zadnjo rešilno bilko pred ločitvijo poišče še strokovno svetovanje in je prepričan, da ni več kaj dosti za storiti, se ne bosta kaj dosti potrudila za spremembe. Zato priporočam, da še pred to tako rekoč terminalno fazo poiščeta strokovnjaka, ki vaju bo kvalitetno, sočutno in odločno popeljal iz luknje obtožb, jeze, razočaranj, neizvršenih obljub in praznih pričakovanj. Ker vse to ne bo kar samo od sebe minilo, žal se pogosto zgodi, da se poglablja. Še preden se to zgodi, pridita na svetovanje.

  Kakorkoli, priporočam, da poiščeta ustrezno pomoč kar se da hitro, ko ugotovita, da sta se zataknila. Na začetku smo še pripravljeni na boj in spremembe, želimo si srečnega odnosa, zato hočemo nekaj narediti za to. Ko pa se zamere in očitki kopičijo predolgo, marsikdo nima več volje, niti moči niti zaupanja, da bi se sploh še kaj dalo rešiti in izboljšati. Izberejo razhod. In tudi to je včasih rešitev.

   

  logo svetovalnica
  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje