Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Odkar je Huawei lanskega marca predstavil pametni telefon Huawei P20 Pro in se uvrstil na vrh lestvice DxOMark, prestola niti za trenutek ni izpustil iz rok. Jeseni je pametni telefon Huawei Mate 20 Pro izenačil rezultat, najnovejši model Huawei P30 Pro pa postavlja nove mejnike s skupno oceno 112 točk. Še več. Trenutno prva tri mesta lestvice trdno držijo Huaweujevi pametni telefoni.

  Pametni telefon Huawei P30 Pro ima trenutno najboljšo kamero med vsemi telefoni, sistem treh oziroma štirih kamer, če upoštevamo tudi tipalo za izračun globine ToF, pa prinaša tudi fotografski napredek v primerjavi z modeloma Huawei P20 Pro in Mate 20 Pro. Glavna kamera ima tipalo fizične velikosti 1/1.7 palca in ločljivosti 40 milijonov slikovnih pik. Objektiv ekvivalenta 26 mm in z zaslonko f/1.6 je optično stabiliziran, kar je prvič za tako veliko tipalo v pametnem telefonu. Zahvaljujoč najmanjši razdalji ostrenja 25 milimetrov je širokokotna kamera (ekvivalent 16 mm) s tipalom ločljivosti 20 milijonov slikovnih pik, sposobna zajemati tudi bližinske oziroma makro posnetke. Kljub temu pa je najbolj razburljiva novost tretja kamera s stabiliziranim teleobjektivom, ki z optiko v obliki periskopa doseže 5-kratno optično povečavo (ekvivalent 125 mm).

  S periskopom do večje optične povečave

  Zakoni fizike otežujejo vgradnjo teleobjektivov v pametne telefone, saj je debelina odvisna od želene povečave, pa tudi fizične velikosti tipala. Tudi v primeru manjših so izdelovalci do zdaj uspeli doseči 2-kratno oziroma v najboljšem primeru 3-kratno optično povečavo. Za več pa je potreben drugačen pristop. Tipalo periskopske kamere pametnega telefona Huawei P30 Pro je nameščeno navpično znotraj telefona oziroma je prekucnjeno za 90 stopinj v primerjavi z običajnim položajem v ravnini z elektroniko telefona. Podobno velja tudi za objektiv, katerega leče so razporejene po dolžini telefona, namesto »debelini«, na koncu niza pa je optična prizma, ki svetlobo preusmeri za 90 stopinj, da skozi leče »pade« na tipalo. Zaradi takšne postavitve objektiva so mogoče večje optične povečave, ne da bi zaradi tega morali debeliti telefon ali manjšati tipalo.

  Huawei P30 Pro pa se ne zanaša le na optiko za doseganje povečav. Dobršen del primaknejo tudi programski algoritmi. Dokler uporabnik ne gre prek 3-kratne povečave, kamere s teleobjektivom sploh ne uporablja. Uporabi namreč visoko ločljivost tipala glavne kamere ter sposobnost sestavljanja več sočasno posnetih fotografij v eno, nato pa iz nje »izreže« želen pogled. Od tu pa do 5-kratne optične povečave, telefon sočasno uporablja obe kameri, pri 5-kratni povečavi pa se zanaša izključno na kamero s teleobjektivom. S kombinacijo sočasnih posnetkov obeh kamer in sposobnostjo procesiranja slik visoke ločljivosti glavne kamere v realnem času, je Huawei P30 Pro sposoben doseči 10-kratno povečavo skoraj brez izgube na kakovosti fotografije.

  ToF za globino, rumene pika pa za svetlobo

  Edinstveno tipalo pametnega telefona Huawei P30 Pro ocenjuje globino polja. Zaradi natančnih meritev razdalje do predmetov v prizoru je mogoča simulacija več nivojske zameglitve (učinek bokeh). Funkcija super portreta pa zajeme najmanjše podrobnosti, kot so posamezni prameni las. Z združevanjem podatkov o globini in sposobnostjo programskih algoritmov pametni telefon posname fotografije z razpršenim ozadjem in poudarjenim objektom fotografije v vseh pogojih.

  Tipalo glavne kamere s filtrom RYYB (rdeča-rumena-rumena-modra) odstopa od tradicionalnega RGGB (rdeča-zelena-zelena-modra) Bayerjevega filtra in z zamenjavo zelenih pik z rumenimi na pametnem telefonu Huawei P30 Pro dviga občutljivost ISO do 409.600. Bistveni premik v tehnologiji tipala v kombinaciji s Huaweijevo optično stabilizacijo sliko, stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence ter široko zaslonko (f/1.6) na telefonu Huawei P30 Pro zagotavlja izjemno fotografsko in video izkušnjo v širokem spektru snemalnih in svetlobnih pogojev, vključno s pogoji izredno slabe svetlobe, rezultat pa so jasne fotografije iz več podrobnostmi in barvami.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje