Hitre zanimivosti
  ocena bralcev
  0 od 0

  Renski rizling, ali samo rizling, je eno najplemenitejših belih vin na svetu, zato si zagotovo zasluži, da ga vsi ljubitelji vin poznajo. Predstavljamo vam nekaj zanimivosti o tem vinu, še več pa jih lahko spoznate na Vinskih zgodbah v Vinski kleti Zlati grič.  

  Ena najstarejših sort grozdja

  Prav rizling je ena najstarejših sort grozdja. Poznavalci pravijo, da je število sopomenk dober pokazatelj starosti sorte. Skozi stoletja se sorta namreč premika iz regije v regijo in kljub istemu »genetskemu materialu« prevzame nova imena. Tako poznamo slovenski renski rizling, v francoski Alzaciji imajo Raisin du Rhin, Lipko na Češkem …

  Ponekod v Franciji je bil prepovedan

  Domovina rizlinga je nemško Porenje, zelo razširjen je tudi v francoski Alzaciji, Avstriji in Italiji. Posebej zanimivo pa je to, da je bil v drugih predelih Francije dolgo časa prepovedana sorta, saj je bil velik konkurent njihovemu slavnemu chardonnayu.

  Kratka zgodovina

  Prva omemba sorte sega v leto 1435, ko bi naj bil kot zaloga v vinski kleti grofa Katzenelnbogna v Porenju. Današnji rizling pa je prvič omenjen leta 1552 v knjigi botanika Hieronimusa Bocka. V Sloveniji je sorto prvi načrtno zasadil nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški leta 1822 na posestvu Meranovo pod Limbušem, sicer pa danes v največji meri uspeva na Štajerskem in v posavski vinorodni deželi.

  Več o rizlingu boste lahko izvedeli na Vinskih zgodbah v Vinski kleti Zlati grič v četrtek, 25. oktobra, ob 19. uri. Tokrat vas bo po zgodbah rizlinga popeljal Tomaž Sršen, navdušen popotnik po najprestižnejših vinskih regijah po svetu. Ob degustaciji vin bo poskrbljeno tudi za prigrizke. Cena udeležbe je 20 € na osebo, zaradi omejenega števila prostih mest pa pohitite s prijavo na e-naslov turizem@zlati-gric.si.

  ocena bralcev
  0 od 0

  Preden greš... ↓

  Bi brezplačno analizo osebnostnega tipa?

  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje

  Poznaš svoj osebnostni tip?

  Kaj pa od partnerja ali otrok?
  ✅ Hitro izboljšaj odnose ✅ 100% deluje